Kuchař z luxusní restaurace mi přiznal, co dávají do jídla. Od té doby tam už nejím
Když už se někdo vydá do luxusní restaurace, očekává, že zde ochutná vynikající a špičkové jídlo, které si běžně doma sám neuvaří. Předpokládá ale také, že jeho pokrm bude připraven z těch nejkvalitnějších surovin, které nijak neohrozí jeho zdraví. Někdy však může být podobný host nemile překvapen. Co se skutečně ukrývá ve vašich oblíbených jídlech?
Asi jen málokdy se v luxusním podniku zamyslíte nad tím, co se opravdu skrývá v jednotlivých chodech vaší večeře. Možná vám zkušenosti jednoho zákazníka otevřou oči a navždy změní pohled na jídlo z restaurace. Na sociálních sítích se totiž v jedné z diskuzí o vaření objevil příspěvek jistého muže, který se během návštěvy svého oblíbeného gastro podniku dozvěděl něco, co ho absolutně šokovalo. Po jídle se dal totiž do řeči s kuchařem, kterého potkal u dveří a chtěl mu poděkovat za skvělou práci. Pokrm, který si muž objednal, mu totiž velmi chutnal. Jaké bylo jeho překvapení, když mu kuchař řekl, že k vaření používá jen ty nejkvalitnější suroviny a že jeho vyhlášeným omáčkám dává tu správnou jemnost a chuť hlavně pečlivě a ručně připravovaná kešu pasta. Zákazník v tu chvíli málem omdlel. Na kešu byl totiž alergický a objednanou omáčku snědl úplně celou. Číšník ho ale na tuto ingredienci předem neupozornil.
Nikde v menu nebyla ani zmínka
V diskuzi na Facebooku se začalo okamžitě řešit to, jestli byla informace o tom, že pokrm obsahuje kešu, napsána v menu. Nebyla. Muž, který příspěvek napsal, později sdělil, že jeho alergie naštěstí není natolik vážná, že by byl po požití jídla obsahujícího kešu ohrožen na životě. Byl ale rozčílený z toho, že celá situace mohla skončit fatálně. Podle něj by obsluha restaurace měla o složení pokrmu hosty informovat.
Ve světě je známý případ z loňského roku, kdy v Itálii zemřela čtrnáctiletá britská turistka, která v restauraci snědla dezert obsahující arašídy, na které byla alergická. Případ se stal jen devět dní poté, kdy sedmiletý chlapec trpící na různé alergie pozřel v jiné restauraci v Itálii talíř plný těstovin. Kvůli jeho silné alergii na mléko ale téměř okamžitě po dojedení dostal anafylaktický šok a později v nemocnici zemřel.

Povinnost uvádění alergenů
Od prosince 2014 musí restaurace své zákazníky informovat o přítomnosti alergenů ve všech svých pokrmech. Nicméně praxe ukazuje, že ne všechny podniky na světě tuto povinnost dodržují. Některé restaurace alergeny v jídelním lístku stále neuvádějí. Může to mít pro jejich zákazníky fatální důsledky. Je tedy doporučováno, abyste si v jakémkoliv podniku nejprve zkontrolovali, zda menu obsahuje seznam alergenů. „Všechno musí být napsáno písmem, které nebude menší než 1,2 mm, což je dnes častá výtka starších lidí nebo lidí se zhoršeným zrakem,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Stačí i malé množství
Neuvedení alergenů v pokrmech může vést k vážným zdravotním komplikacím. Alergická reakce se projevuje různě – od svědění, otoků až po život ohrožující anafylaxi. Člověk, který sní jídlo, na které je alergický, může téměř okamžitě trpět na silné křeče nebo může omdlít a skončit až v nemocnici. Alergici by tedy měli být velmi obezřetní, pokud chtějí večeřet mimo domov. O svém zdravotním stavu by měli pro svůj vnitřní klid i sami rovnou informovat obsluhu. Skryté alergeny jsou totiž větším problémem, než si možná myslíte. V některých případech stačí jen velmi malé množství, aby došlo k vážné reakci. Restaurace jsou povinny uvádět ve svých jídelních lístcích přítomnost 14 hlavních alergenů. Patří mezi ně třeba ořechy, mléko, sója, korýši a další. Pro případ nouze by u sebe také alergici měli pokaždé preventivně nosit pohotovostní léky.