Když jsem tohle viděl v supermarketu, tak jsem utekl. Nechápu, že se to lidem líbí
Řetězce si zakládají na čerstvosti potravin a snaží se, aby zákazníci měli k dispozici vždy jen to nejlepší, co jim mohou nabídnout. A to se jim ve většině případů skutečně daří, a to i v případě čerstvých ryb. Jenže někomu může vadit nejen jejich výrazná chuť, ale také vůně, kterou už nejspíš každý z nás někdy cítil v obchodě.
Zastánci zdravého životního stylu s oblibou tvrdí, že ryba je to nejlepší, co si můžete dát k jídlu. Obsahují totiž bílkoviny, zdravé tuky a téměř žádné sacharidy. Kromě toho jsou významným zdrojem i mnoha vitamínů a minerálů jako jsou vitaminy D, A a několik vitamínů skupiny B, z minerálů pak obsahují jód, selen, zinek či vápník.
Ryby jsou vynikající grilované, pečené i syrové (sushi) a můžete si k nim vybrat svou oblíbenou přílohu – třeba bramborovou kaši nebo salát. Ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát nebo třikrát týdně, což většina lidí pravděpodobně nedělá. Obecně se doporučuje volit zejména mořské ryby, protože právě ty obsahují více živin.

Čerstvé ryby nemusí být pro každého příjemným zážitkem
Nejspíš už jste někdy procházeli v Kauflandu, Tescu nebo třeba Globusu kolem sekce s čerstvými rybami, které byly umístěny v chladicích boxech, obložených ledem. Ačkoliv jsou pro většinu lidí dokonalým lákadlem na perfektní oběd či večeři, někomu jejich specifická vůně nemusí dělat dobře. Třeba vegetariánům a veganům – mnozí z nich totiž nesnesou ani pohled na maso, natož ho cítit.
„Když jdu kolem sekce s čerstvými rybami, dělá se mi zle. Často je to cítit přes půlku obchodu a nejde to dobře obejít. Já upřímně nechápu, jak se můžou někomu sbíhat sliny při pohledu na mrtvou rybu, která podle mého názoru silně zapáchá. Je to zvláštní,“ popisuje svůj úhel pohledu Adam K., který je vegetarián už spoustu let a tento životní styl mu v mnoha ohledech velmi prospívá. „Od té doby, co nejím maso, se cítím, jako bych snad omládl o 10 let. Připisuju to tomu, že jím mnohem víc zeleniny a luštěnin připravených na mnoho způsobů.“
Jak poznáte, že jsou ryby čerstvé?
Čerstvé ryby chutnají skvěle, proto je neváhejte do svého jídelníčku zařadit i vy. Jak ale poznáte, že jsou opravdu v té nejlepší kvalitě? To velmi dobře shrnul Kaufland: „Známkou čerstvosti celých mořských ryb je jasně zbarvená kůže s průhlednou vrstvou slizu a vystouplé a lesklé černé oči s vypouklými čočkami. Žábry by měly být přiléhající, světle červené a bez hlenu, šupiny pevně držící. Jsou cítit mořem, případně mořskými řasami. Rybí maso je namodralé, průsvitné, pružné a stopy po tlaku prstů se rychle vyrovnávají.“ Kaufland na balení některých svých ryb uvádí QR kód, po jehož naskenování se můžete dozvědět informace o původu vámi zvolené ryby.

Přivézt do českých obchodů čerstvé mořské ryby může být docela oříšek. České řetězce to ale ve většině případů zvládají levou zadní, což dokazuje i hypermarket Globus, který při skladování ryb dodržuje nejvyšší standardy, za což obdržel certifikát od Státní veterinární správy ČR.
Čerstvé ryby nakoupíte také v Lidlu, kde můžete vybírat jak ze sladkovodních, tak i z mořských. Tento řetězec slibuje, že u něj můžete čerstvé ryby nakoupit každý den – pořídíte například candáta, pstruha, lososa, mořského vlka, tuňáka a další. V nabídce má Lidl dokonce i sushi.