Američané nechápou: Tohle jídlo vyhazujeme a Češi to dávají dětem k snídani?
Tradiční, poctivý, voňavý a křupavý. Nejlépe ještě teplý a čerstvý. To je definice ideálního bochníku chleba nejspíš pro každého Čecha. Chleba je nedílnou součástí české kultury a častokrát se jedná o jídlo, které Češi v zahraničí nejvíce postrádají. Zdaleka ne každý totiž umí upéct tak dobré pečivo jako my. Pekařské výrobky se u nás konzumují ve velkém – rohlík či chleba na snídani či svačinu je klasika. Ne každý národ to má ale stejně. Co u nás považujeme na chutný klenot, v jiné zemi letí do koše.
Znáte to. Buď je milujete nebo nenávidíte, pravděpodobně nic mezi tím. To je případ chlebových patek. Pro někoho jsou tuhé a gumové, nespočet lidí je ale miluje. Leckdo vám řekne, že se jedná o nejlepší část chlebového bochníku. A to především kvůli křupavé kůrce, která samozřejmě patku z celé jedné strany obklopuje. A co teprve, když takový kus chleba hodíme do toustovače či opečeme na ohni při opejkačce. Sbíhají se vám sliny? Aby ne. V Česku jde o oblíbenou pochoutku, za oceánem se ale chytají za hlavu. Proč by někdo něco takového jedl?

Jen balené varianty
Nejdříve je potřeba říct, že pečivo je u nás a ve Spojených státech amerických opravdu velmi rozdílné. Zatímco v Česku prakticky všude koupíme křupavý chlebový bochník, v USA letí především balené trvanlivé pečivo. Na řemeslné pekárny rozhodně nenarazíte na každém rohu, jako je tomu u nás. A pokud se do supermarketu vydáte s tím, že si pořídíte kváskové pečivo, budete odcházet zklamaní. Nic takového totiž v Americe populární není. Nepočítejte s tím, že tam pořídíte něco jako naši typickou Šumavu.
V obyčejném supermarketu je tak k dostání většinou jen balený toustový chléb, sehnat se dají i obyčejné bílé francouzské bagety. Platí ale, že chutnají o poznání jinak než u nás. „Peče se zde pouze bílý chléb, náš chléb zde neznají. Problémem je, že pečivo je v USA strašně nasládlé,“ popisuje situaci web Mahalo. Zatímco u nás si tedy pochutnáváme na poctivém pečivu, v Americe jde v drtivé většině případů o zpracovanou a trvanlivou variantu.
Patku? Nechci
A tak se není čemu divit, že si Američané rádi vychutnávají jen měkké a chutné plátky baleného chleba a patky je moc nelákají. Co je u nás normální, ve Spojených státech vůbec neletí. České děti vyrůstají na chlebových patkách, a častokrát se stává, že se o ně v jedné domácnosti děti dohadují. To se za oceánem prakticky nestane. Právě kvůli tomu, že pečivo je tam zkrátka jiné. „Americe mají snad desítky různých druhů chlebů, ale jedná se hlavně o chléb toustový,“ zdůrazňuje blog Cestování po USA. Uznejte sami, že patky toustového chleba příliš lákavé nejsou. Jakmile ale jde o poctivý český bochník, odolá málokdo.

S trochou štěstí najdete kousek Češka
Jak již bylo zmíněno, tradiční české pečivo je pro většinu Čechů v Americe produktem, který postrádají úplně nejvíc. Je totiž téměř nemožné ho sehnat a upéct ho z americké mouky není úplně snadné. „Česká kuchyně mi určitě chybí. Nejvíce asi knedlo, vepřo, zelo, svíčková, a hlavně rohlík s paštikou a patka chleba!“, říká pro Rozhlas Anna Berová , která se do Ameriky přestěhovala v devatenácti letech a již řadu let žije na východním pobřeží ve státě Virginia. Tato tradiční jídla tam zkrátka neznají.
Pokud ale v Americe přece jen dostanete chuť na typické české výrobky, můžete se poohlédnout po netradičním obchodě, který nabízí evropské produkty. Jestli budete mít štěstí, třeba se jen takový zrovna bude nacházet ve vaší blízkosti. Například jen kousek od hlavního města, tedy Washingtonu DC, se nachází Kielbasa Factory. Nenápadně vypadající obchůdek, ve kterém ovšem najdete českou mouku, dětské piškoty, tatarskou omáčku nebo Horalky. Dále tam pak koupíte i slovenské, polské a bulharské zboží. „Lidí vědí, že je to polský obchod, občas ale netuší, že máme i jiné věci. A je jasné, že české výrobky jsou také dobré. Proto je tu máme. Když k nám přijdou Slováci nebo Češi a vidí českou mouku, tak jsou úplně v sedmém nebi,“ říká manažerka obchodu Ania.
A jestliže vám opravdu chybí české pečivo a nemůžete bez něj být, musíte se vypravit do Texasu. Ve druhém největším americkém státě totiž najdete tradiční českou pekárnu specializující se na typické produkty jako koláče, vánočky, frgály nebo poctivé chlebové bochníky. Pekárnu najdete ve městě West, kde je velmi vyhlášená. „Jsme jediná pekárna, která peče vánočky. Není to nic jednoduchého, přehazovat 13 copů těsta. Pečeme podle rodinného receptu mojí pekařky. Široko daleko je to jediná osoba, která umí vánočku skutečně upéct,“ říká pro iRozhlas majitelka Mimi Irwinová. O Vánocích tu seženete i perníčky. A pokud skutečně toužíte po křupavé chlebové patce, jedná se o místo přesně pro vás.
Pekárna ve Westu není jediným místem, kde seženete české koláče. Jelikož v Texasu žije nemalý počet Čechů, najdete tuto sladkou pochoutku na několika místech napříč celým státem. Jestli budete mít šanci, neváhejte je ochutnat a zjistit, zdali obstojí v tradiční české domácí konkurenci.