Buď chytrý jako naše babičky. Dávej k chlebu tuto zeleninu a nikdy ti nezplesniví
Ráno sáhnete po pečivu, které si chcete dát k snídani nebo připravit ke svačině. V sáčku ale najdete pouze tvrdý či plesnivý chléb. Nelze tak udělat nic jiného než ho vyhodit do koše. Vám už totiž neposlouží. Při nesprávném skladování vydrží bochník chleba jen pár dnů, než nepříjemně ztvrdne a přestane být poživatelný. Nechcete téměř denně navštěvovat pekárnu, abyste si pořídili čerstvý kus? Vyzkoušejte těchto pár tipů a udržte chleba čerstvý i víc jak týden!
Voňavý bochník s křupavou kůrkou. Právě upečenému chlebu odolá málokdo. Chutná skvěle pouze s máslem, fantazii se ale meze nekladou a ukrojený krajíc si tak každý může ozdobit dle libosti. Někdo miluje sladkou kombinaci másla a džemu, jiný dává přednost slané variantě v podobě šunky a sýru. Dřív patřil chléb mezi vzácné pochoutky a lidé ho doma pečlivě uchovávali, aby vydržel co nejdéle. To už dnes ale neplatí – koupíme ho v každém supermarketu či pekařství, a proto si nad jeho uskladněním příliš mnoho jedinců hlavu neláme. Chcete si ušetřit pravidelné cesty do obchodu kvůli čerstvému pečivu? Naučte se těchto pár triků a uvidíte, že váš chleba zůstane uvnitř krásně měkký a chutný i mnoho dní!

Velké množství končí v popelnici
Okoralý chleba s tvrdou kůrkou, kterou lze jen stěží ukousnout. To už prostě není ono. Není se tedy čemu divit, že mnoho nedojedených bochníků končí po pár dnech v koši. Například ve Velké Británii se prodá 11 milionů bochníků denně, nespočet z nich ale skončí mezi odpadky. „Chléb je jednou z nejčastěji vyplýtvaných potravin v britských domácnostech,“ potvrzuje mluvčí společnosti Wheeldon Brothers, která se specializuje na zpracovávání odpadu. Chléb je samozřejmě populární i u nás – každý Čech spotřebuje průměrně 54 kg chleba za rok. Poctivý řemeslný bochník z lokální pekárny přitom koupíte klidně i za více než 100 Kč! A to by byla škoda si ho celého neužít.
Kouzlo v jeho dlouhé životnosti přitom opravdu spočívá pouze v jeho skladování. V horku rychle zplesniví, v lednici zase hned ztvrdne. Jestli ho ale necháte jen tak ležet na kuchyňské lince, snadno okorá. Jak se o chlebový bochník tedy nejlépe starat? Není to přitom žádná věda. V první řadě vyberte vhodný obal.
Zapomeňte na obyčejné sáčky
Dnes se hojně využívají papírové pytlíky, v nich ale chleba rychle tvrdne, jelikož nedrží vlhkost. Igelitový sáček zase dělá pravý opak – vlhkost neodvádí vůbec, a tak chleba začne brzy plesnivět. Jakmile si bochník přinesete domů, je ideální ho z obalu vyndat a zabalit do čisté utěrky. „Utěrku ale nejpozději po 3 dnech vyměňujte,“ radí Jaroslav Albrecht z Hostivařské pekárny v Praze. Použít můžete i plátno. Dnes už seženete i speciální plátěné pytlíky určené přímo na chleba, které lze nahoře stáhnout šňůrkou. Takto zabalený bochník skladujte při teplotách 20-25 °C. Nejlépe uděláte, když ho uložíte do chlebníku. Pokud ho nemáte, můžete zabalený chléb vložit do mikrotenového sáčku, abyste zamezili přívodu vzduchu. Unikající vlhkost totiž pohltí utěrka, a tak se vám pečivo nezapaří. Do plastového sáčku ho tedy vkládejte pouze zabalený. A jestliže chleba domů donesete ještě teplý, nechte ho před zabalením úplně vychladnout.

Použijte zeleninu
Dalším skvělým tipem, jak prodloužit životnost této pekařské lahůdky, je přidání celeru do sáčku s bochníkem. Že jste o tomto kroku ještě neslyšeli? Tento starý trik přitom používaly už naše babičky! Celer není jen chutná a zdravá zelenina. Slouží i jako perfektní konzervant, který udrží mnoho dalších potravin čerstvých. Svou vlhkostí zabrání chlebu, aby vysychal a tvrdnul. Ukrojte tedy kousek celeru a přidejte ho do sáčku či chlebníku, kde uchováváte váš chléb. Jeho trvanlivost tím o několik dnů prodloužíte! Kromě toho, že celer udrží pečivo krásně čerstvé, zabrání i vzniku mnoha druhů plísní. Jestliže nemáte celer zrovna po ruce, využít můžete i plátky syrových brambor či jablka.
Zkuste mrazák
Chleba samozřejmě lze udržet čerstvým i uložením do mrazáku. Tím zastavíte rekrystalizaci chlebového škrobu a krajíce pak budou krásně měkké a chutné i po rozmrazení. Nejlepší je zmrazit jednotlivé plátky – díky tomu můžete postupně rozmrazovat jen takové množství, jaké je zrovna potřeba. Dejte však pozor, ideální je totiž zamrazit co nejčerstvější chléb. Jestli se vám bochník několik dní ledabyle povaluje v kuchyni a vy se poté rozhodnete uložit ho do mrazáku, už mu tím moc nepomůžete. „Z chleba, který máte doma už 4 dny, si raději udělejte topinky,“ směje se Jaroslav Albrecht. Chléb rozmrazujte pomalu při pokojové teplotě. Poté ho dejte na pár minut do topinkovače nebo do trouby, aby byl lehce křupavý.