Varování před čajovými sáčky: Poškozují vám zdraví, varují vědci
Také milujete tu chvilku, když si po práci uvaříte svůj oblíbený čaj, sednete si na gauč a chvilku relaxujete? Ale co kdybychom vám řekli, že spolu s bylinkami si možná vychutnáváte i pořádnou dávku plastu. Čajové sáčky, které považujeme za neškodné, podle vědců uvolňují miliony mikroplastů, které mohou skončit přímo ve vaší krvi.
Není moc lepších věcí, než chvíle klidu s hrnkem horkého čaje po náročném dni. Navíc, sáček jednoduše hodíme do vody, a za pár minut máme připraveno. Jenže za touhle chvilkou pohody se skrývá něco, co bychom snad ani raději nevěděli. Vědci totiž zjistili, že běžné čajové sáčky uvolňují obrovské množství plastových částic. Výzkumníci z Universitat Autònoma de Barcelona navíc prokázali, že mikroplasty z čajových sáčků nejenže zůstávají v čaji, ale dokážou proniknout do lidských střevních buněk, a dokonce až do krevního oběhu. Plastový čaj? Děkujeme, nechceme.
Co nám plave v hrnku
Čajové sáčky nejsou jen z papíru nebo vláken. Výrobci často k jejich výrobě používají materiály jako nylon nebo polypropylen. A právě tyhle polymery jsou problémem. Podle studie se při louhování uvolňují. Nylonové sáčky mohou obsahovat kolem 8,18 milionů plastových částic na každý mililitr čaje, polypropylenové sáčky 1,2 miliardy částic částic na mililitr a celulózové sáčky obsahují kolem 135 milionů částic. Co to pro nás znamená? Tyhle částice jsou tak malé, že se snadno dostanou nejen do našich buněk, ale mohou ovlivnit i naše zdraví na buněčné úrovni.
Plast v krvi? Ano, opravdu
Vědci dokázali, že mikroplasty mohou proniknout přímo do buněk střevní sliznice. Tyto částice se dostávají do nitra buněk a dokonce až do míst, kde se nachází naše genetická informace. A co je horší? Mikroplasty se mohou přes krevní oběh šířit po celém těle. I když dlouhodobé účinky mikroplastů na naše zdraví zatím nejsou úplně prozkoumány, už teď víme, že mohou vyvolávat záněty, ovlivňovat hormony nebo přispívat k chronickým onemocněním. „Víme, že mikroplasty mohou být nebezpečné, mohou způsobovat záněty. To je informace, která se ví od 70. let. U mikroplastů se ví, že způsobují oxidativní stres, který může vést k rakovinovému bujení,“ popsal pro Radiožurnál environmentální chemik Tomáš Cajthaml z Mikrobiologického ústavu Akademie věd.
Když čaj „škodí“ přírodě
Nejde však jen o nás, ale také o planetu. Mikroplasty, které uvolňujeme do přírody, se hromadí v půdě, vodě i oceánech. Ohrožují nejen zvířata, ale i celé ekosystémy. A právě plastová stopa, kterou za sebou necháváme, se vrací jako bumerang – třeba v našem oblíbeném šálku čaje. Takže jestli si chcete příště vychutnat čaj bez plastů, přejděte na sypaný čaj. K němu vám bude stačit sítko a vy budete ekologičtější i zdravější, a nebo vybírejte přírodní sáčky. Některé značky už nabízejí sáčky bez plastů, vyrobené třeba z neběleného papíru. “Bohužel se ale ukazuje, že někteří výrobci porcovaných čajů, používají plasty v menším množství také pro jakési vyztužení papírových pytlíčků, případně k tomu, aby bylo možné okraje čajového sáčku snáz při automatickém plnění zatavit,” upozorňuje pořad Zdraví v cajku v Českém rozhlasu.
Plastová revoluce začíná u nás
Každá změna začíná malými kroky, a i když se může zdát, že náš výběr čaje nic neovlivní, opak je pravdou. Spotřebitelské návyky mají ohromnou sílu – výrobci reagují na poptávku, a čím více z nás začne preferovat ekologické a přírodní alternativy, tím větší tlak na změnu vznikne. Není to jen o čaji; je to o tom, že každá drobná volba, kterou uděláme ve prospěch zdraví a přírody, může být součástí velké revoluce. Možná je čas vyměnit nejen čajové sáčky, ale i pohled na to, co doopravdy konzumujeme. Protože budoucnost je doslova v našich rukou – a v našich šálcích.