Známý řezník mi prozradil trik, jak na první pohled poznat čerstvé maso. Tohle by měli vědět všichni
Chcete si kupovat jen kvalitní potraviny? Pak byste měli znát triky, podle kterých poznáte čerstvé maso. Díky tomu si domů odnesete kus, který vás nezklame.
Chodíte pravidelně nakupovat? Pak určitě řešíte i kvalitu masa. Mnoho lidí vlastně netuší, jak by mělo vypadat. Někteří proto sáhnou po první krabičce, která je nejblíž, zkontrolují datum spotřeby a dají ji rovnou do košíku. Jenže tím často zaplatí hodně peněz za maso, které není kvalitní. Podívejte se proto na rady řezníka, který poradil, podle čeho maso vybírat.
Nenechte se ovlivnit barvou
Když si lidé vybírají maso, většinou chtějí hlavně to krásně červené. V případě, že na pultu objeví maso, které je místy hnědé, raději si vyberou jiné balení. Mnozí si myslí, že jedině jasně červené maso je čerstvé. A ostatní barvy? Ty už mohou být zdraví škodlivé. To však nemusí být pravda.
Barvu masa výrazně ovlivňuje myoglobin. Jedná se o bílkovinu, která dodává masu jeho typický odstín. Čím více myoglobinu v masu je, tím je tmavší. Proto je například hovězí mnohem tmavší než kuřecí. S jakou další barvou se můžete setkat?
Balené maso může mít i jinou barvu
Zabalené maso může mít kvůli nedostatku kyslíku i šedou nebo hnědou barvu. Pokud byste si u baleného masa všimli, že je po stranách trochu hnědé, nemusí to hned znamenat, že je zkažené. Je to spíše dáno tím, že je bez přístupu vzduchu. Stává se to nejčastěji u plátkového masa. V místech, kde se plátky dotýkají, může být lehce hnědé. Ke hnědnutí může docházet i v místech, kde se maso dotýká krabičky.

Až ho doma vybalíte na talíř, je pravděpodobné, že po 30 minutách opět zčervená. Tato kosmetická vada vás tedy nemusí nijak znepokojovat a je mnohem lepší se řídit selským rozumem. Jestliže máte v lednici balené maso a po pár dnech vás zarazí jeho nezvyklá barva, hned ho nevyhazujte. Otevřete obal a po chvilce si přivoňte. Pokud by zapáchalo, až pak ho vyhoďte.
Jak vybírat nebalené maso
Pultové nebo nebalené maso by mělo být vždy červené. Čerstvé kuřecí maso má světle růžovou barvu, vepřové růžovou a hovězí sytě červenou. Jeho správná barva značí, že je čerstvé. Čím déle ale na pultu leží, tím více hnědne. Hnědá barva může znamenat, že maso už není úplně čerstvé. Zároveň to neznamená, že je zkažené.
Tohle radši neberte
Pokud si všimnete, že má maso zelenou barvu, nekupujte ho. Zelená barva poukazuje na to, že v mase už probíhá bakteriální rozklad. Čerstvé maso by nemělo být lepkavé, slizké ani mazlavé na dotek. Dalším varovným signálem je kyselý nebo hnilobný zápach.
Nestyďte se zeptat
Až přijdete do řeznictví, nebojte se zeptat. Kvalitní řezník vám bez problémů poradí a také odpoví na vaše dotazy. „Dobrý řezník vám také rád odpoví na to, jak dlouho je maso vyzrálé. Stejně tak by měl vědět, jak bylo maso poraženo a jaká byla jeho cesta do řeznictví. V neposlední řadě se můžete zeptat, v jakých podmínkách je maso skladováno,“ vyjmenovává možné dotazy Michal Bureš, řezník z Našeho masa.

Co s masem hned po nákupu?
Maso uložte po nákupu co nejdříve do lednice. V případě, že se k ledničce dostanete za více než 2 hodiny, pořiďte si chladicí tašku. Maso skladujte v lednici, při teplotě kolem 4 °C. Nejlepší je uchovávat ho ve spodní části lednice, kde bývá nejchladněji.
Pokud maso neplánujete zpracovat do dvou dnů, zamrazte ho. Při rozmrazování ho dejte do lednice. A co když maso nakonec nevyužijete? Už jej znovu nezmrazujte. Raději jej nakrájejte zvířatům. Nejprve si ale zjistěte, zda tento druh masa mohou.