Zlepšuje zdraví střev a snižuje cukr v krvi. Toto koření je přírodní zázrak
Spousta lidí se snaží jíst zdravě a vyváženě a do svého jídelničku zařazuje množství potravin nabitých živinami. Na jedno koření se však po hříchu stále zapomíná. Asijské pokrmy se bez něho neobejdou a připravit si z něho můžete i nápoj jako stvořený pro chladné měsíce. Milovníci indické gastronomie už asi tuší, o čem je řeč.
Existuje koření, které v dnešní době už běžně najdete na pultech českých obchodů. Z nějakého důvodu si však stále nenašlo pevné místo mezi ingrediencemi většiny tuzemských kuchařů a kuchařek. V Asii se bez něho přitom neobejdou. A dobře ví, co dělají. Toto koření totiž nejenom dodá barvu a chuť připravovaným pokrmům, ale je také účinnou zbraní proti celé řadě zdravotních neduhů.
Až příště navštívíte vaši oblíbenou prodejnu, pátrejte po kurkumě.

Poklad z jihoasijských zahrádek
Kurkuma (nebo také indický šafrán) je aromatické koření získávané z oddenku kurkumovníku dlouhého. Za touto až 1,5 metru vysokou vytrvalou bylinou byste se museli vypravit na jih Asie, zejména do Indie. Jejímu pěstování se daří ale také na Srí Lance, v Číně, Indonésii, Peru či na Jamajce.
Pro její zdužnatělé oddenky by si rostlinu někdo mohl splést se zázvorem nebo kosatcem. Mezi dlouhými řapíkatými listy vykvétá klas světle žlutých květů. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se po dozrání samy otevírají.
Žlutý zázrak
Oddenky kurkumy se po sklizni několik hodin vaří, suší a následně melou na sytě žlutý prášek. Právě kurkuma, konkrétně barvivo kurkumin, dodává typickou žlutou barvu populárnímu kari koření, směsi, která je základem pákistánské, indické, perské i thajské kuchyně, a dobře ji znají už i čeští strávníci, na rozdíl od samostatné kurkumy.
Kurkumin má ale ještě další cenné přednosti. Své o tom ví hlavně tradiční ajurvédská medicína. Má silné antioxidační i protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Snižováním hladiny inzulinu reguluje hladinu cukru v krvi. Vědci dokonce zjistili, že u pokusných zvířat fungoval protinádorově. Další studie odhalují jeho schopnost snižovat riziko i potenciálně léčit Alzheimerovu chorobu, artritidu či cukrovku 2. typu.
Kurkumu či výživové doplňky s ní by měli pravidelně užívat senioři, protože podporuje mozkové funkce. Koření rovněž nakopne vaše trávení. Tím, že uvolňuje svaly na stěnách střev, pomáhá ke snadnějšímu pohybu potravy. A pozor – kurkuma snižuje i rychlost růstu tukových buněk a zpomaluje přibírání v důsledku vysokých hladin stresového hormonu kortizol. Namísto drastických diet a úmorných hodin v posilovně zkuste své jídlo proto obohatit tímto malým žlutým zázrakem.

Zlaté mléko – blaho pro tělo i duši
Kromě použití v kuchyní se kurkuma používá jako přírodní barvivo. Přidává se například na obarvení těstovin, polévek či rýže, kterým také zvyšuje jejich trvanlivost. Z kurkumy pochází i oblíbený nápoj známý jako zlaté mléko, který zahřeje vaše tělo a pohladí na duši.
Tradiční asijský nápoj je kombinací rostlinného mléka s voňavou směsí asijského koření, mezi kterým najdete kurkumu, kardamom, chilli, skořici a zázvor. Pro sladkou chuť si do hrnku přidejte ještě med. Zlaté mléko se nejčastěji pije teplé, ale existuje i osvěžující ledová varianta ukrývající se pod názvem ice golden milk. Zlaté mléko se doporučuje konzumovat zejména večer, kdy přispívá k relaxaci a regeneraci organismu. V chladných měsících se ale hodí pít kdykoliv během dne.
Kurkuma skvěle slouží i jako přísada do mnoha dalších nápojů, zejména šťáv a smoothies. Pokud si raději dopřáváte čaj, zkuste si černý nebo bylinný ochutit trochou tohoto koření.