Zaměstnanci supermarketů přiznali: Toto ovoce a zeleninu byste nikdy neměli kupovat
V supermarketech najdete širokou škálu ovoce a zeleniny, která se liší kvalitou, čerstvostí i trvanlivostí. Poradit vám mohou zkušení zaměstnanci, kteří dobře vědí, které produkty kupovat a kterým se raději vyhnout. Přinášíme vám jejich rady.
Zaměstnanci supermarketů tráví každý den mezi regály plnými ovoce a zeleniny. Díky tomu mají přehled a ke zboží přistupují jinak než obyčejný zákazník.
Prozradili nám, jaké ovoce a zeleninu nekupují, a naopak poradili, co při návštěvě obchodu neminout.

Zrádné bobuloviny
Mezi problémové druhy patří bobulovité ovoce s omezenou trvanlivostí. Pokud ho zpracujete nebo zkonzumujete bezprostředně po nákupu, většinou je vše v pořádku. Mnoho lidí ho po návratu domů ale jenom vyloží na kuchyňskou linku nebo dá do lednice a další dny si ho nevšímá. Shnilá potravina skončí v koši, nebo si její konzumací koledujete o zdravotní trable.
„Mám zkušenost, že nejrychleji se kazí maliny a jahody. Ráno je vyložíme čerstvé, ale večer už můžete natrefit na první plesnivé kousky,“ odhaluje realitu Michal, který pracuje ve skladu nejmenovaného supermarketu.
Je obecně známo, že bobuloviny jsou náchylné k plísním. Stačí, aby se začala kazit jedna jahoda a brzy se přidají další. Při nákupu v supermarketu si toho bohužel nemusíte všimnout, protože uzavřené plastové krabičky, ve kterých se prodávají, neodhalují na první pohled celý obsah.
Rychle hnijící listová zelenina
Paní Karolína, která se stará o doplňování zboží, si zase dvakrát rozmyslí, zda si koupí listovou zeleninu. Rychle vadne a je citlivá na změny teploty. Stačí, když se obal orosí, a listy mohou začít hnít.
„Saláty jsou hrozně choulostivé na skladování. Lidé si často ani nevšimnou, že jsou lehce povadlé nebo navlhlé, a pak jsou zklamaní, že druhý den už nejsou k jídlu. Osobně nedám dopustit na salát vypěstovaný z vlastní zahrádky, u kterého mám jistotu čerstvosti,“ vypráví.
Rajčata bez chuti
To pokladní Eva odhaluje název jiné potraviny, která obvykle nebývá považována za závadnou, ale nakupující se může spálit. Jedná se o rajčata. Podle vzhledu i pohmatu zdánlivě snadno poznáte, zda jsou ještě vhodná ke konzumaci. Právě ve vizuální zkoušce se ale může ukrývat háček. I když zelenina vypadá naprosto v pořádku, po kousnutí můžete být nepříjemně překvapeni.
„Zákazníci si často stěžují, že rajčata jsou bez chuti. Problém je v tom, že se sklízejí nezralá a skladují se v příliš chladném prostředí, což se na jejich chuti podepisuje. Správně byste je ani neměli uchovávat v ledničce,“ odhaluje Eva, která začínala jako brigádnice právě ve skladu zeleniny.

Šampioni ze supermarketových regálů
Jako brigádník v současnosti dochází do jednoho českého supermarketu také student Petr. Jeho obor je nutriční terapie, proto nám dal naopak pár tipů, co nakupovat pravidelně. Faktické poznatky ze školy doplnil zkušenostmi z obchodu.
„Mým favoritem jsou jednoznačně banány. Ty zelenější vám dozrají doma, přezrálé využijete třeba v pečení. Nemusíte je ani skladovat v lednici, vydrží klidně i několik dnů. A především jsou plné vitamínů a minerálů, to mám na nich rád nejvíc,“ říká.
Namísto citronů, jejichž kůra je chemicky ošetřovaná, doporučuje doplnit si vitamin C konzumací kiwi. „Nebojte se kupovat i ty tvrdé, za pár dní doma vám změknou,“ upozorňuje.
Pokud si potrpíte na čerstvost, nemůžete šlápnout vedle nákupem jablek. „Vydrží toho hodně, při správném skladování přečkají i několik týdnů. Jsou pevná, odolná proti otlakům a snadno se přepravují. V obchodech jsou navíc k sehnání lokální druhy, které chutnají lépe než ty z dovozu,“ uzavírá svou sérii nákupních tipů Petr.