Vejce v lednici nevydrží tak dlouho, jak si myslíte. Kdy je raději vyhodit?
Vejce jsou jednou z nejoblíbenějších a nejčastěji používaných základních potravin, jsou nesmírně zdravá a chutná. Málokdo však přesně tuší, jak dlouho vejce vydrží a jak otestovat, jestli nejsou zkažená.
Trvanlivost vajec je něco, s čím si mnoho lidí hlavu příliš neláme. Vejce vydrží všeobecně dlouho, navíc se domnívají, že v lednici se jejich trvanlivost vždy prodlužuje. Jenže je to skutečně pravda? A jak dlouho vlastně vejce opravdu vydrží?
Základním pravidlem pro udržení kvality vajec je jejich stálá teplota. Ačkoliv by měly být v chladu, změny teplot mohou uškodit nejen trvanlivosti, ale také mohou způsobovat potíže při samotném vaření.
Jak dlouho vydrží vejce v lednici a jak je správně skladovat
Vejce potřebují být v chladu, je tedy nejvhodnější je umístit do lednice. Při stabilní teplotě 4 °C vydrží být čerstvá přibližně 3 až 5 týdnů od jejich nákupu. Samozřejmě ale záleží i na tom, jak dlouho již byly vejce v obchodě, což vám napoví údaje na obale. Pokud chcete maximálně podpořit dlouhou trvanlivost vajec, doporučuje se je uchovávat v originálním obalu, který pomáhá vejce izolovat od okolních pachů v lednici. Ačkoliv mají vejce ochrannou skořápku, která je chrání před bakteriemi, je porézní, což může vést k pohlcování pachů. A to zajistí právě originální krabice od vajec, kterou spousta lidí vyhazuje a dává si vejce do speciálních přihrádek v lednici, kde před okolními pachy nemusí být natolik chráněny.
Trvanlivost vajec můžete prodloužit i tak obyčejnou věcí jako je jejich správné umístění v lednici. To není v jejích dveřích, jak se většina lidí mylně domnívá, ale uvnitř lednice, kde je teplota stabilní. Jelikož se lednice otevírá několikrát denně, její teplota v oblasti dvířek příliš stabilní být nemusí. Proto vejce v ideálním případě jednoduše ponechte v originální krabici a vložte do lednice na místo, kde je teplota co možná nejstabilnější. Výhodou je, že si ušetříte práci – už nemusíte vajíčka jednotlivě vyskládávat do přihrádky.
Jak poznat, jestli není vejce zkažené?
Pokud máte vejce už delší dobu a nejste si jistí, jestli by nemohla být zkažená, vyzkoušejte snadný trik, pomocí kterého v tom budete mít hned jasno. Budete potřebovat jen misku s vodou, do kterého vejce vložíte. Pokud se ponoří a zůstane ve vodorovné poloze, je stále čerstvé a vhodné ke konzumaci. Pokud naopak klesne a nebo se nakloní, pak se v něm vytvořily plyny a je nutné ho vyhodit.
Vejce lze velmi často konzumovat i po uplynutí minimální trvanlivosti, je ale nutné vždy pečlivě zkontrolovat jejich vůni i samotný vzhled. Případná konzumace zkažených vajec může vést k nepříjemné nevolnosti, bolestem břicha a průjmu. Pokud byste snědli zkažené syrové vejce, pak mohou být zdravotní komplikace mnohem vážnější.
Vejce v syrovém stavu mají nejdelší trvanlivost
Jakmile vejce uvaříte (třeba natvrdo), jejich trvanlivost se přirozeně sníží. V lednici vařená vejce vydrží maximálně 7 dní, ideálně ale méně. Vejce byste také měli vložit do vzduchotěsné nádoby, kde budou izolovaná od bakterií přítomných v lednici. Tímto způsobem budete mít větší jistotu, že se do vajec nedostanou bakterie, které tam nemají co dělat. Vejce upravená na další způsoby je pak vhodné konzumovat ihned.