V oblíbeném dětském jídle našli odborníci nezdravé látky, které ucpávají cévy
Jako děti jsme považovali za malý svátek, když jsme dostali slané brambůrky. Řada rodičů je dnes svým dětem dává i jen tak na svačinu, jak určitě vědí třeba pravidelní diváci Výměny manželek. Že se nejedná o nic zdravého, tuší nejspíš každý. Co ale už není tolik známou informací, je to, co je na pečených bramborách vlastně špatně.
Na první pohled vypadají bramborové lupínky neboli chipsy poměrně neškodně. Jedná se přece pouze o brambory s trochou soli a rostlinného oleje, tedy suroviny, které se v našem jídelníčku běžně vyskytují.
Kdyby to bylo takto jednoduché, nemohl by skutečně nikdo nic namítnout. Problém je ale jednak v technologii výroby, jednak v tom, že se při přípravě chipsů používá řada konzervantů a dalších látek, které našemu tělu určitě nesvědčí.

Chipsy jsou návykové a na svačinu nejsou vhodné
Největší problém je v rychlém smažení v oleji neboli fritování. Velmi snadno se totiž může stát, že se olej zahřeje nad únosnou mez a v něm začnou vznikat karcinogenní látky. Kromě toho je množství obsaženého tuku poté určitě větší, než pokud byste si chipsy upekli doma v troubě.
Při výrobě se navíc používá zpravidla olej slunečnicový, který má ale bohužel nejnižší teplotu, při které se začne přepalovat. Jeho výhodou pro výrobce ale bývá nižší cena. K tomu si připočtěte množství soli, glutamátu a konzervačních látek. V neposlední řadě se před samotným smažením lupínky velmi často obalují v nepříliš zdravém škrobu, což má pomoci jejich křupavosti.
Nadměrná konzumace chipsů proto velmi podstatně zvyšuje rizika obezity, cukrovky 2. typu a onemocnění srdce. U dětí se tato rizika bohužel ještě násobí, kromě toho jim podáváním chipsů na svačinu určitě nepředáváme vhodný vztah ke stravování.
Odborníci před nimi varují
„Všechny potraviny nejsou stejné a jíst je střídmě jednoduše nestačí. Bramborové lupínky jsou nejen velmi kalorické, ale zároveň i velmi návykové, a proto jsou nebezpečnější než jiné kalorické bomby,“ vysvětluje kardiolog a výživový poradce Dr. Dariush Mazaffarain pro odborný časopis New England Journal of Medicine.
„Chipsy obsahují velké množství škrobů a rafinovaných sacharidů, což výrazně ovlivňuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Po jejich snědení tak místo zasycení dochází k tomu, že jedinec má ještě větší chuť k jídlu a během dne toho zkonzumuje mnohem víc než obvykle. Navíc vysoká hladina inzulínu v krvi je úzce spjata s rizikem obezity a cukrovkou 2. typu,“ dodal.
Nasycené tuky a trans tuky, které se v bramborových lupíncích velmi často vyskytují, jsou zase velkou hrozbou pro naše srdce. Jejich pojídání totiž může zvyšovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. To poté může vést ke kardiovaskulárním onemocněním.

Pro děti volte raději jinou svačinu
Uměle vytvořené konzervanty, barviva a dochucovadla také nejsou něco, co by našemu tělu dělalo dobře. Citlivější jedinci na ně mohou mít alergické reakce nebo další zdravotní problémy. Navíc se tyto látky v těle ukládají a jen těžko soudit, jaký dopad na nás budou mít za desítky let.
Kromě toho si lze na slaných lupíncích poměrně snadno vypěstovat závislost, a to obzvlášť v dětském věku, kdy s takovými záležitostmi obvykle ještě sami neumíme příliš dobře pracovat.
Když si slaný brambůrek vložíme do úst a koušeme ho, jeho chuťový vjem zasáhne vyústění trojklaného nervu v zadní části horního patra. Následně je signál odeslán rovnou do mozku. Čím příjemnější nám chuť například díky glutamátu je, tím více po ní poté mozek touží.
Z nějakého důvodu navíc na mozek působí přímo jako droga křupavost chipsů. Podle výživové specialistky Michaely Mosse, která se tématem zabývá, s tímto faktem výrobci slaných brambůrků sami pracují a proto přesně spočítali intenzitu křupnutí lupínku, kterou mají zákazníci nejraději.