Tyto potraviny se po zmrazení mění v jed. Češi to netuší a zkracují si tím život
Mrazák je věrným pomocníkem každé domácnosti, který šetří čas, prodlužuje trvanlivost potravin a brání tak jejich plýtvání. Jenže ne všechny potraviny snášejí mráz dobře. Některé se po rozmrazení promění v nechutnou hmotu, jiné dokonce mohou uvolnit nebezpečné látky. Češi často mrazí i to, co by nikdy neměli. Nevědomky si tak mohou zadělat i na vážné zdravotní potíže.
Teoreticky se dá zmrazit téměř každé jídlo. Otázkou ale je, v jaké kvalitě ho po rozmrazení dostaneme zpátky na talíř. Ne všechno, co se v mrazáku zachová, si po rozmrazení udrží chuť, strukturu nebo bezpečnost ke konzumaci. Současná doba velí nakupovat ve velkém a část potravin schovávat do mrazničky do zásoby. Často tam končí nejen klasické mražené polotovary nebo zmrzlina z obchodu, ale též i zbytky jídel, které jsme si doma sami připravili. Mražení je jeden z nejjednodušších způsobů, jak prodloužit trvanlivost potravin, zabránit jejich zbytečnému vyhazování a zároveň ušetřit čas, když nestíháme vařit.
U některých potravin, jako je syrové maso, zeleninové směsi nebo domácí vývar, funguje mražení skvěle. Problém nastane, až když uděláme to stejné s hlávkovým salátem, bramborovým salátem nebo čerstvými vejce ve skořápce. Ideálním kandidátem na zmražení jsou naopak porce hotových jídel, které jsme si sami uvařili. Jak ale poznat, co mražení zvládne bez úhony a co naopak může představovat zdravotní riziko?

Záludnosti skořápky
Na první pohled se zdá, že vejce vydrží dlouho. Problém je v tom, že tekutý obsah se během mražení roztáhne a skořápka praskne. Tím vzniká ideální prostředí pro množení bakterií, které mohou způsobit zažívací potíže. Zamražená vejce natvrdo zase po rozmrazení ztvrdnou natolik, že je téměř nemožné je jíst. Pokud už vejce chcete uchovat, musíte je nejprve rozklepnout, jemně rozšlehat a nalít třeba do formiček na led. Po rozmrazení ale vždy platí, že tepelná úprava je víc než nutná.
Zbytky od oběda
Někdo má též tendenci schovávat každou porci těstovin, omáčky nebo smaženého masa. Vařené těstoviny plné vody se po rozmrazení mění na mazlavou hmotu bez chuti. Omáčky zahuštěné moukou, majonézou nebo hořčicí se rozpadnoum, ztrácí texturu a často i chuť. Smažené řízky po rozmrazení hořknou a ztrácí svou křupavost. Pokud si chcete opravdu pochutnat, je lepší si uvařit novou porci, než se trápit s rozměklými zbytky.
Výbuch ve skle
Nepříjemné následky může vyvolat třeba i zapomenutá limonáda nebo pivo v mrazáku. Nápoje ve skle nebo plechovkách se při mražení roztahují a nádoby praskají. Sklenice může doslova vybuchnout. Stejně tak není bezpečné mrazit polévky ve skleněných zavařovačkách. Daleko bezpečnější je používat plastové nádoby nebo mrazicí sáčky. Pokud navíc v mrazáku skladujete tekutiny nevhodně, může dojít i ke znečištění dalších potravin střepy či rozlitým obsahem.
Ne všechny druhy ovoce a zeleniny patří do mrazáku
Přestože ovoce a zelenina patří k nejvhodnějším potravinám hodící se do mrazáku, neplatí to pro úplně všechny druhy. Zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody, jako jsou rajčata, okurky, meloun nebo jablka, totiž po rozmrazení ztrácí chuť i strukturu. Syrové brambory se zase po rozmrazení stanou sladkými a tudíž nepoužitelnými. Pokud ale zeleninu krátce povaříte nebo blanšírujete, můžete ji zmrazit bez problémů. Brambory v podobě kaše, knedlíků nebo placek jsou na mražení mnohem vhodnější.

Houby jako chemický koktejl
Čerstvé houby z lesa do mrazáku rozhodně nepatří. Obsahují enzymy, které se rozkládají až při extrémně nízkých teplotách, a do té doby se v nich tvoří mykotoxiny, což jsou látky toxické pro lidské tělo. Může to vést dokonce k problémům s trávením i slinivkou. Chcete-li si houby uchovat na později, vždy je nejdříve tepelně upravte. Doporučuje se alespoň 5 minut povařit nebo podusit. Až poté je bezpečné je zamrazit.
Mléčné výrobky a opětovné mražení masa
Máslo a tvrdý sýr zvládnou mrazák bez úhony. Ale mléko, jogurt, ricotta nebo smetana se po rozmrazení oddělí, zhrudkovatí a zhořknou. Výsledek je nejen nechutný, ale i nevhodný ke konzumaci. Stejně tak je nebezpečné znovu zmrazit maso, které už bylo jednou rozmražené. Množí se v něm bakterie jako salmonela nebo E. Ani následné vaření je však nemusí zničit. Mějte proto na paměti, že jednou rozmražené maso musí být ihned spotřebováno, ne znovu zamraženo.