Toto jsou 3 nejzdravější potraviny světa. Podpoří zdraví a snadno je koupíte v Česku
Udělejte něco prospěšného pro své zdraví a začněte denně konzumovat tři potraviny, které patří k tomu nejzdravějšímu, co na světě můžete najít. Benefitů pro vaše tělo skýtají nespočet, nemusíte je přitom dlouze shánět v obchodech nebo jezdit kvůli nim do zahraničí.
Ke konci roku si řada lidí dává novoroční předsevzetí. Mezi nejpopulárnější patří změna životního stylu. Zdravá strava, dostatek spánku, pravidelný pohyb či omezení alkoholu a cigaret – to jsou nejtypičtější návyky, které chce řada z nás v novém roce začít plnit.
Pokud patříte i vy mezi jedince, kteří chtějí do nového roku vstoupit „zdravější nohou“, rozhodně byste v následujících měsících měli zvýšit konzumaci tří potravin. Díky vysokému obsahu živin a vitamínů patří mezi nejzdravější na světě. A nejlepší na nich je, že je hravě seženete i v tuzemských obchodech.

Špenát: Vitamínový král z českých zahrádek
Marně byste hledali rostlinu, která se může chlubit větším ansámblem zdraví prospěšných látek. Dopustit na něho nedal ani Pepek námořník.
Špenát se nejčastěji doporučuje jako zdroj železa. I když ho tam najdete opravdu velké množství, stejně vám poslouží i jakákoliv jiná listová zelenina. Kromě železa je v něm skryta ale i řada dalších živin, které si zaslouží vaši pozornost.
Vitamín C posílí imunitu a zničí volné radikály, které urychlují proces stárnutí, kyselina listová se postará o růst tkání a normální funkci vašich buněk a vápník zpevní vaše kosti a zocelí nervy a srdce. Ve špenátu naleznete také vitamín A, který ocení vaše oči, či vitamín K1, který je nezbytný pro srážení krve. Zajímavostí je, že v pouhém jednom listu špenátu je více než polovina doporučené denní spotřeby tohoto vitamínu.
Výčtem vitamínů a minerálů nekončíme. Konzumací špenátu si rovněž doplníte zásoby hořčíku, draslíku či vitamínů B6 a E. Je opravdu zbytečné hledat důvod, proč špenát do svého jídelníčku nezařadit. Posloužit může jako ingredience do mnoha jídel. Kromě klasiky, vařeného špenátu s vejcem a bramborem, si z něj lze připravit omáčku na těstoviny, zabalit ho do masa se sýrem a šunkou nebo přidat do smoothies. A už jste vyzkoušeli třeba netradiční slané palačinky ze špenátového těstíčka?
Losos: Bojovník s viry, rakovinou i vrásky
Z rostlinné říše přejdeme do živočišné. Losos sice není původní česká ryba, u zdejších strávníků si ale vybudoval velkou oblibu. Je výborný smažený, na grilu nebo z trouby, jako součást salátu či jako samostatné jídlo s přílohou. Hojně se vyskytuje v jídelníčcích zastánců vyvážené stravy.
Losos je pro svůj vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin a vitaminu D skutečnou superpotravinou. Omega 3-mastné kyseliny se postarají o zdraví vašeho srdce a správně fungující imunitu, což oceníte zejména v době sezónních chřipek a nachlazení. Rovněž podporují správné fungování kožních buněk, což se projeví vyhlazenější a pružnější kůží. Vaši obranyschopnost podpoří i vitamin D. Není náhoda, že jeho popularita prudce stoupla během pandemie covidu.
V lososu dále hledejte plejádu vitamínů B, hořčíku, selenu, vápníku či jódu. Ryby obecně hrají důležitou roli v prevenci před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami a zajistí, že váš nervový systém bude fungovat tak, jak má. A nad to všechno si můžete užívat, že losos zkrátka dobře chutná. Kdo říkal, že zdravé potraviny musí být nezáživné?

Borůvky: Malé, ale živinami nabité bobulky
V našem výčtu nejzdravější potravin nemůže chybět ani ovoce. A ne jen tak ledajaké. Borůvky jsou drobným pokladem z našich lesů, který má však o to větší zásobu antioxidantů, vitamínů a dalších cenných živin, které si vaše tělo naprosto zamiluje. Hořčík, draslík, mangan, zinek, chrom, med, železo, vitamíny C, B a K – borůvky klamou tělem, ale tyto malé kuličky obsahují celou zásobárnu důležitých látek.
Jsou také zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro zdravá střeva. Jejich konzumací prospějete svému mozku a ochráníte buňky před stárnutím. Látky obsažené v borůvkách navíc působí protizánětlivě. Je už jen na vás, zda si z nich připravíte zdravější dezert, tvarohové knedlíky nebo je sníte jen tak, ještě začerstva utržené z trávy.