Máte rádi vajíčko na měkko? Neuvěříte, co dělají s vaším tělem, když je jíte
Vejce k snídani je jednou z nejčastějších snídaní. Jestli je milujete a dopřáváte si je často, děláte dobře. Pokud ne, možná byste s tím měli začít. Pro vaše zdraví to totiž má řadu nesporných pozitiv.
Abychom si napřed ujasnili základní pojmy, pro začátek trocha kulinářské teorie. Vejce na měkko je takové vejce, které má zcela tekutý žloutek a bílek lehce naměklý. Loupe se pouze jeho vrchní část a obvykle se jí ze speciálního pohárku na vejce.
Jak ho správně uvařit? Nejprve si připravte kastrůlek s vodou a tu přiveďte k varu. Teprve když se začne vařit, vložte do ní vejce. To poté vařte přesně pět minut, nikdy ne déle.
Po dovaření ho přendejte do studené vody a poté nakřápněte vrchní část skořápky tak, abyste se dovnitř pohodlně dostali lžičkou. Takto připravené vejce umístěte do pohárku nebo skleničky a můžete se chystat na snídani.

Vejce na měkko vaše trávení zatíží nejméně
Proč byste měli snídat právě vejce na měkko a ne třeba smažená nebo míchaná? Ze všech forem jejich přípravy jsou totiž ta na měkko pro člověka nejlépe stravitelná. Kromě toho má ale konzumace vajec pochopitelně řadu dalších výhod.
Jednou z největších je fakt, že vejce jsou velmi bohatá na proteiny a zároveň neobsahují moc jiných složek, pro které by mělo jejich pojídání představovat zásadní nebezpečí.
„Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace 1–2 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu a nasycených mastných kyselin. Ve výživě dětí ve věku 6–12 měsíců je doporučována konzumace 4 žloutků týdně, protože žloutek je cenným zdrojem dobře biologicky využitelného železa. Malým dětem se ale nemá dávat bílek kvůli riziku vzniku alergie,“ vysvětlila výživová specialistka Kamila Míková.
Cholesterolu se není třeba příliš obávat
Pokud jde o cholesterol, kterého se řada z nás obává, některé výzkumy naopak potvrdily, že konzumace zhruba dvou vajec denně může jeho hladinu naopak mírně snížit. „Dnešní vejce také obsahují méně cholesterolu. Toho bylo docíleno díky šlechtění slepic a úpravě krmných směsí,“ dodala Kamila Míková.
Vejce navíc obsahují všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku najdeme hlavně takové vitamíny, které jsou rozpustné v tucích – tedy A, D, E a K. V bílku pak najdeme především vitamíny skupiny B. Kromě toho nám vejce prospívají také vysokým podílem železa, fosforu, draslíku a zinku. Najdeme v nich ale také například selen.
Někteří lidé mají obavy z toho, že jsou vejce příliš tučná. Ve skutečnosti to ale není tak úplně pravda. Bílek tuky neobsahuje a má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Proto se hodí i pro ty, kdo se oddali přísné redukční dietě.

Vejce mohou být zdrojem nákazy
V případě žloutku je skutečně až dvě třetiny jeho složení tvořeno tuky. Nejvíce z nich ale tvoří fosfolipidy, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Pomáhají totiž správné stavbě a funkci buněk.
Pochopitelně ale ani vejce na měkko nejsou zcela bez rizika. Vzhledem k tomu, že je jejich tepelná úprava ze zdravotního hlediska v podstatě nedostatečná, teoreticky hrozí nákaza salmonelou. Až devadesát procent slepic přitom nějakou její formu přenáší.
Bakterie poté zůstávají na skořápce a nedostatečně dlouhé vaření teoreticky mohou přežít. Poté se naťuknutím skořápky mohou dostat dovnitř vejce. Proto se doporučuje je před vařením důkladně omýt.