Lékaři varují: Tento druh masa, který jíme denně, zvyšuje riziko rakoviny
Existuje spousta potravin, u kterých se mnohdy domníváme, že jsou prospěšné pro naše tělo, ale ve skutečnosti to není úplně pravda. Bohužel to platí i pro potraviny, které jíme velmi často, a to v hned na několik způsobů. Riskujeme tím ale vážné zdravotní potíže, mezi které patří i vyšší riziko vzniku rakoviny.
Ze všech stran se na nás hrnou informace, že bychom neměli jíst zpracované a ultrazpracované potraviny, které jsou pro naše tělo velmi škodlivé, ale zaměřovat se na potraviny, které jsou co nejzdravější a nejméně zpracované. Většina z nás si pod pojmem zpracovaná potravina představí třeba brambůrky, čokoládu nebo jiné nezdravé dobroty, které si občas dopřává zkrátka každý. Mezi potraviny způsobující rakovinu ale patří také maso.

Maso, které mnoho lidí konzumuje často
Jak se říká, všeho moc škodí. A to platí i u masa, kterého lidé konzumují zbytečně moc. Pravděpodobně nejškodlivější je červené maso, jako například hovězí. Ať už se jedná o smažené, grilované nebo jinak upravené, není příliš moudré to s jeho konzumací přehánět. Mohli byste si totiž přivodit potíže, ze kterých už nemusí být cesty zpět.
Nadměrná konzumace hovězího masa je spojena se vznikem rakoviny tlustého střeva a konečníku, existují ale mnohé studie, podle kterých způsobuje také rakovinu slinivky břišní a rakovinu prostaty. Problémem je zejména vyšší množství železa a nasycených tuků v červeném mase. V červeném a zpracovaném mase jsou obsaženy látky (přidané i přirozeně se vyskytující), které způsobují, že je maso karcinogenní. Příkladem je chemická látka zvaná hem, při jejímž rozkladu vznikají N-nitrosochemikálie – látky, které poškozují buňky ve střevech, což může vést k rakovině střev.
I z tohoto důvodu odborníci čím dál více doporučují nejíst maso každý den, ale spíš jen dvakrát týdně, ve zbytku týdne můžete s klidem jíst rostlinnou stravu. Na to ale mnoho lidí nechce přistoupit, proto se mnohým zdravotní potíže zkrátka nevyhnou. Nezapomínejte proto občas maso vyměnit za luštěniny, vejce, ryby, ale také dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které vašemu tělu zaručeně prospějí. A pokud je to jídelníčku zařadíte pravidelně, začnete na sobě pozitivní účinky zaznamenávat velmi brzy.

Velký pozor si dejte na zpracované červené maso
Asi vás nepřekvapí, že zpracované červené maso se nedoporučuje konzumovat často. Patří mezi něj zejména jídla jako hamburgery, párky v rohlíku, klobásy či slanina. Zvýšené riziko existuje z toho důvodu, že je v tomto mase vyšší množství soli a dusičnanů. Při tepelné úpravě masa navíc vznikají látky, které škodí našemu zdraví. Nezapomínejte však na to, že kromě hovězího masa patří mezi červené maso také vepřové, jehněčí a kozí maso.
Riziko se zvyšuje při konzumaci 700 gramů masa týdně
Podle vědců se riziko vzniku rakoviny zvyšuje už tehdy, když konzumujete více než 700 gramů červeného masa týdně. Negativní vliv na zdraví má ale i nadměrná konzumace drůbeže. Riziko vzniku rakoviny střev se pak zvyšuje 1,18násobně na každých 50 gramů zpracovaného masa denně. Světová zdravotnická organizace zařadila zpracované maso mezi karcinogeny skupiny 1, což dokazuje, že existuje mnoho důkazů, že zpracované červené maso přispívá ke vzniku rakoviny.