Tohle jídlo Češi pod 18 let odmítají jíst. Pro Američany je to národní pochoutka
Jedni je milují, druzí nenávidí. Řeč je o nenápadných plodech, které vzbuzují mezi strávníky kontroverzi. Zatímco pro Američany je to národní pochoutka, Češi pod 18 let je odmítají jíst.
Každý národ má své gastronomické zvyklosti. Co je pro jednoho lahůdka, může být pro druhého těžko poživatelná potravina. U mladých Čechů existuje několik jídel, na která se dívají s nedůvěrou, ať už jde o zabijačkové produkty, houby nebo některé druhy mořských plodů. Málokterá surovina však vyvolává takové rozpory jako úroda stromu ze středozemních oblastí Evropy.
Zatímco Američané nebo obyvatelé Balkánu na ně nedají dopustit a přidávají je do celé řady jídel, příslušníci mladší generace v Česku jim nemůžou přijít na chuť.
Kontroverzní potravina
Pokud byste se zeptali teenagerů, zda by si dali pizzu, většina z nich by nadšeně souhlasila. Kdybyste na ni však přidali olivy, jejich nadšení by pravděpodobně rázem zmizelo. Tato plodina má specifickou slanou chuť, která je pro mnoho dětí i dospívajících příliš intenzivní. Teprve později v dospělosti si na ni navykají, a některým dokonce začíná velmi chutnat.
Drobné plody nabité zdravotními benefity
Olivy patří mezi nejrozšířenější druhy ovoce na světě. Pocházejí z olivovníku evropského, jehož plody se mohou sklízet v různých fázích zralosti. Zelené olivy se sbírají na podzim a jsou nezralou verzí těch tmavých, které dozrávají až v prosinci. Nejde tedy o dvě různé odrůdy, jak si mnozí lidé myslí. Jejich barva závisí pouze na stupni zralosti.
Olivy mají široké využití. Vyrábí se z nich kvalitní olej, který je ceněn pro své zdravotní benefity, a jsou také běžnou součástí středomořské kuchyně. Již staří Řekové oceňovali jejich pozitivní účinky na zdraví. Dodnes se považují za jednu z nejzdravějších potravin na světě. Obsahují antioxidanty, které pomáhají zpomalovat stárnutí organismu, mají detoxikační účinky a pozitivně ovlivňují trávení.
Celosvětová produkce olivovníků pokrývá miliony hektarů půdy, přičemž největší plochy se nacházejí v oblasti Středozemního moře. Odhaduje se, že v roce 2011 bylo těmito stromy osázeno téměř deset milionů hektarů půdy, což je více než dvojnásobek plochy určené pro pěstování jablek nebo banánů.
Deset největších producentů se nachází právě ve středomořské oblasti a společně pokrývají přibližně 95 % celosvětové produkce. Největšími vývozci jsou Španělsko, Itálie a Řecko, kde se olivy pěstují po staletí a jsou neodmyslitelnou součástí tamní kuchyně.
Vyzkoušejte: Olivová tapenáda
Přestože jsou olivy velmi zdravé, jejich chuť je natolik osobitá, že si k nim mnoho lidí hledá cestu poměrně dlouho. Někteří konzumenti si je mohou oblíbit například prostřednictvím olivové tapenády, která funguje jako zdravější alternativa za pomazánky plné majonézy nebo jako dip. Recept je velmi jednoduchý a bude vás stát jen pár minut vašeho času.
Připravte si:
- 200 g černých oliv bez pecek
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce kaparů
- 3 filety ančoviček
- 3 lžíce olivového oleje
- šťávu z poloviny citronu
- pepř
Postup: Všechny ingredience dejte do mixéru. Rozmixujte dohladka nebo nechte mírně hrubší strukturu. Podávejte s čerstvým pečivem nebo jako dip k masu a zelenině.

Další způsoby, jak si oblíbit olivy
Pokud patříte mezi jedince, kteří olivy nemají rádi, ale chtěli by jim dát šanci pro jejich zdravotní přínos, existuje mnoho dalších způsobů, jak si na ně zvyknout. Začněte například s olivami naloženými v bylinkách, které mají jemnější chuť. Olivy na pizze, v řeckém salátu nebo pomazánce budou pro vaše chuťové pohárky také menší šok než plody konzumované samostatně. A už jste někdy měli čerstvou a nadýchanou ciabattu, do které se kromě rajčat přidává třeba právě toto ovoce? Budete překvapení, jak skvěle kombinace pečiva a těchto zelených bobulí chutná!