Čechům tohle tradiční jídlo smrdí. Pro Američany je to národní pochoutka
Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A u jídla to platí dvojnásob. Nad čím někde lidé ohrnují nos, může být jinde oblíbenou delikatesou. Ochutnávání různých pokrmů s jedinečnou chutí patří mezi oblíbené činnosti při návštěvě cizích zemí. Občas narazíme na úplně nové jídlo, které nás zaujme, jindy se nám ale dostane šokujícímu zjištění – co je v Česku nepopulární si v jiné kultuře vychvalují do nebes. A přesně to je případ této pochoutky.
U nás se jedná o tradiční staročeskou pochutinu, která je ovšem nechvalně proslulá díky své silné a aromatické vůni. V Americe si ji nicméně trochu upravili a patří tak k populární volbě, co se jídla týče. Chlouba každé zabijačky má úspěch i ve Spojených státech. Ano, jde o typické škvarky. Ačkoliv je samozřejmě miluje i spousta Čechů, velkou část populace tento prakticky zbytkový produkt nechává chladným. Víte, jak si je správně vychutnat? Možností je hned několik. A klidně se nechte inspirovat způsobem, který milují v USA.

Na první pohled nevábné
Jestliže si definici škvarků vyhledáte na internetu či v encyklopedii, asi moc nadšení nebudete. „Škvarky jsou zbytek tkáně, která zbude po vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete. V Česku i dalších zemích jsou nejčastěji získávány při škvaření vepřového sádla,“ píše se na Wikipedii. Tento popis vaše chuťové buňky pravděpodobně moc nenastartuje. Věřte ale, že opravdu může jít o chutné jídlo. Škvarky se připravují tak, že se sádlo s kousky masa nakrájí na kostičky, které se pak vhodí do rozpálené pánve. Postupně se ze sádla začne vypouštět tuk a na dně pánve se pomalu začnou objevovat škvarky, které budou nabírat krásnou zlatavou barvu.
Jednoduché na přípravu
Právě silné sádlové aroma je důvodem, proč někteří lidé škvarky nemusí. Existuje ale nespočet způsobů, jak škvarky využít a chutně upravit tak, aby vám vůně nevadila a pochutnali jste si na nich. Spousta jedinců nedá dopustit na krajíc čerstvého chleba namazaný máslem a posypaný škvarky a solí. Spolu s kyselou okurkou se jedná o ideální chuťovku k pivu. Pokud tohle ovšem není váš šálek kávy, nebojte – využít je můžete i jinak. Ze škvarků lze připravit pomazánku, můžete z nich udělat škvarkový závin či šneky nebo se můžete pustit do velmi populárních škvarkových placek.
„Připravit je lze jak pečené, tak smažené. Skvělé jsou samotné, hodí se také jako příloha k masu nebo nakládané zelenině. Chutnají výborně za tepla i za studena, ale voní tak lákavě, že je skoro nemožné počkat, až zchladnou,“ píše server Apetit online. Sádlo na přípravu škvarků koupíte téměř v každém řeznictví. A jak sami vidíte, jejich příprava je opravdu snadná a časově nenáročná.
Americká alternativa
Stále jsme vás nepřesvědčili, že škvarky opravdu stojí za to? Nechte se inspirovat způsobem, kterým se připravují v USA. Tam se totiž jedná o velmi oblíbenou pochoutku. Využít ji lze jako večerní chroupání u televize, alternativu chipsů či předkrm před hlavním chodem. Skvěle poslouží také jako pohoštění pro návštěvu, které můžete položit na stůl a každý si nabídne dle libosti. Řeč je o smažených vepřových kouscích – v Americe se jim říká pork rinds a jde vlastně o kousky smažené vepřové kůžičky. Nejedná se sice stoprocentně o naše škvarky, pokrm je jim ale velmi podobný. Vepřová kůže se totiž smaží ve vlastním tuku tak dlouho, dokud se nenafoukne a nestane se lehkou a křupavou. Příprava je tak se škvarky téměř identická.

Populární svačinka
V Americe jde o žádanou chuťovku, kterou si lze dopřát prakticky při každé příležitosti. Nebojte, chutná vážně skvěle – při konzumaci byste neřekli, že se jedná o kousky vepřové kůže. Nechte se tak inspirovat a připravte si je doma, třeba podle tohoto receptu. Nejlépe uděláte, když pork rinds hned po dosmažení ochutíte solí a pepřem. Použít můžete také například petržel, oregano, chilli nebo limetkovou šťávu. Jestliže se někdy do Spojených států vypravíte, neváhejte a místní autentickou variantu ochutnejte. Není těžké na ni narazit, servíruje se v mnoha restauracích a bistrech. Američani ji milují.
„Konzumují se jako svačinka kdykoliv během dne a prodávají se dokonce i již hotové v sáčcích, stejně jako chipsy. Kromě toho se přidávají do mnoha dalších pokrmů jako zajímavý křupavý element, třeba na fazolová jídla, omáčky nebo saláty,“ vysvětluje web Top recepty. Připravené k okamžité konzumaci je dokonce koupíte i v obyčejných supermarketech. A možná vám po jejich ochutnání nakonec přirostou k srdci i české škvarky.