Bývalý zaměstnanec Tesca odhalil, co se děje se zbožím po datu spotřeby. Nákup si lépe promyslíte
Říká se, že každé zboží má svého kupce. Jak je to ale s prošlými potravinami, kterým se mnozí zákazníci vyhýbají obloukem? Obchodní řetězce s nimi nakládají různě. Některé zboží výrazně zlevní, pro ostatní mají jiné využití.
Celosvětově se ročně vyhodí podle statistik až 1,3 miliardy tun jídla. Na tom mají poměrně velký podíl jak zákazníci, kteří si leckdy domů nakoupí mnohem více potravin, než jsou schopni včas zkonzumovat, ale také obchodní řetězce. Ty se však v posledních letech snaží plýtvání omezovat nejrůznějšími způsoby.
Minimální trvanlivost vs. datum spotřeby
Na každém produktu, který je v supermarketech k dostání, se objevuje některý ze dvou časových údajů. A to buď datum minimální trvanlivosti, nebo datum spotřeby. Tyto údaje si přitom řada lidí stále plete a netuší, co vlastně znamenají.
Datum minimální trvanlivosti se týká takových potravin, které se snadno nezkazí. Po jeho uplynutí sice může být snížená kvalita daných produktů, avšak ani poté jejich konzumace nijak neohrožuje naše zdraví. Zpravidla jde například o různé směsi koření, instantní jídla, sušenky, oplatky anebo třeba mouku.
Na druhou stranu produkty s určeným datem spotřeby už po jeho uplynutí ke konzumaci rozhodně nejsou vhodné, neboť mohou být zdraví nebezpečné. A to i v případě, že jsou uchovávány ve vhodných podmínkách. V tomto případě jsou to potraviny jako hotová jídla, maso, uzeniny, různé sýry a další mléčné výrobky.

Prodej prošlého zboží
V mnoha obchodech tak můžete zakoupit zboží s prošlou minimální trvanlivostí, a to leckdy i výrazně zlevněné oproti jeho původní ceně. Některé produkty ovšem obchodní řetězce posílají dál. Darují jej třeba do potravinových bank, které potraviny rozdělují mezi různé charitativní organizace anebo jej posílají do oblastí postižených přírodními katastrofami.
To přitom nebylo dlouhou dobu úplně jednoduché a mnozí obchodníci se darování neprodaného zboží vyhýbali. Museli totiž při darování platit daň ve výši 15 % z hodnoty zboží. To se však následně změnilo. V České republice tímto způsobem pomáhají lidem v nouzi obchodní řetězce jako Globus, Tesco, Lidl anebo třeba Albert.
Zboží, které je třeba zlikvidovat
V supermarketech pak rozhodně nenajdete zboží s uplynutým datem spotřeby, neboť už zkrátka není poživatelné. Takové produkty pak musí být zlikvidovány. Obchodní řetězce se však snaží předcházet plýtvání i těmito potravinami, a tak je výrazně zlevňují například den či dva předtím, než lhůta, během níž jsou bezpečné ke konzumaci, vyprší.
Jak je to s pečivem?
Čerstvé pečivo má trvanlivost jeden den. I tak ale spousta řetězců nabízí neprodané kusy na druhý den ráno, kdy se na ně vztahuje sleva. Přestože sice pečivo není už krásně křupavé, stále je poživatelné a nepředstavuje pro člověka žádné nebezpečí. Zlevněné rohlíky a housky si pak lidé kupují například na přípravu strouhanky. Případně pro zvířata a domácí mazlíčky.
Výjimkou je pečivo, které obsahuje potraviny podléhající rychlé zkáze. Jde o produkty plněné masovou směsí, různými sýry anebo uzeninami. Proto třeba takový anglický rohlík anebo croissant s párkem z předešlého dne nikde nezakoupíte. I tyto druhy pečiva zkrátka musí prodejci zlikvidovat.

Předejděte plýtvají
Zatímco mnohé obchodní řetězce se snaží předcházet plýtvání, řada domácností v tomto ohledu stále tak trochu pokulhává. Je důležité si v první řadě nákup pořádně naplánovat. Napište si nákupní seznam a zároveň si rozvrhněte, co budete vařit.
Stěžejní je také nákup správně skladovat, aby potraviny vydržely co možná nejdéle. A v neposlední řadě nikdy nedělejte zbytečně velký nákup. Přestože se může zdát výhodné udělat si zásobu něčeho, co je zrovna v akci, ne vždy se takový krok vyplácí. Ve výsledku mnozí často pak prodělají víc, než získají.