Těmto 4 potravinám se v prosinci a lednu vyhněte obloukem
Zima je chladným a temným obdobím, a to především díky nízkým teplotám a omezenému sluníčku. Naše tělo si potřebuje zachovat větší množství energie právě kvůli adaptaci na chlad a mráz, navíc vyžaduje jiný styl výživy než v horkých letních měsících. Zimní období je také příležitostí k odpočinku a regeneraci, neboť je třeba načerpat síly na další rok. Jestliže se necítíte nejlépe a schází vám ke konci roku síla a energie, zkuste se zaměřit na sezónní stravu a potraviny, která vás vnitřně zahřejí. Nemusíte se přitom se ve stravě vůbec omezovat, stačí si vybrat ten správný druh surovin.
V dnešní době regály supermarketů celoročně praskají ve švech a k dostání je prakticky cokoliv, na co si vzpomeneme. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jaké potraviny jsou vhodné během rozdílných ročních období? Jídlo může výrazně ovlivnit váš zdravotní stav, náladu i hmotnost. Vybírejte si proto takové typy potravin, které na vás budou mít hlavně teď v zimě pozitivní vliv. Jestli se nechcete zbytečně cítit pod psa, těmto určitým druhům se raději vyhněte.

Z exotických krajů až k nám
Dříve se některé druhy ovoce daly sehnat pouze v létě, teď ale i exotické typy jako mango, dračí ovoce nebo papája stále koupíte. To stejné platí pro citrusy. Ačkoliv mnoho z nás kolem Vánoc dostává mandarinky a pomeranče, jejich konzumace je tuto dobu spíše nepřirozená.
Prvním faktorem je samozřejmě fakt, že se takové ovoce do Česka dováží z velké dálky, tudíž se musí sklízet nezralé a dozrává až po cestě za pomocí chemikálií. To způsobuje pokles živin i chuti, některé tropické druhy mají kvůli tisícům kilometrů vysokou uhlíkovou stopu, jejich dovoz tak není moc ekologický ani ekonomický.
Pokud jde o citrusy, druhým problémem je, že ochlazují náš organismus, což je v chladném počasí nežádoucí. „Příležitostné vychutnání pomeranče nebo mandarinky je v pořádku, ale vyhněte se jim těsně před tím, než vyjdete do mrazu,“ radí odborník na výživu Matyáš Horáň. Ke svačině si v zimě dejte raději jablko, hrušku nebo švestky.
Zeleninu preferujte sezónní
Zeleninu bychom měli konzumovat celoročně, jelikož obsahuje nemalé množství významných vitamínů, minerálů a vlákniny. Během zimy je ale lepší některé její druhy omezit a dát přednost sezónním kouskům. Ideální je kořenová zelenina – jedná se například o mrkev, červenou řepu, celer, zázvor, křen nebo ředkvičky.
Kořenová zelenina patří mezi tradiční druhy u nás a je bohatá na betakaroteny, vitamin A, B i C. Sklízí se na podzim, a tak je vhodná ke zpracování v následujících měsících. Dopřejte si i fermentovanou a kvašenou zeleninu, která je nabitá enzymy podporující trávení a imunitu, což během zimy určitě oceníte.
Lokální a sezónní zeleninu navíc ocení i vaše chuťové buňky. Letní druhy zeleniny se totiž stejně jako exotické ovoce musí v zimě dovážet nebo pěstovat ve sklenících, což se podepisuje na chuti a šťavnatosti. Dovoz se navíc často promítá i do cen, v zimě se určité druhy zeleniny mohou prodražit.
Vyšlechtěné bylinky
Mnoho lidí si bylinky pěstuje za oknem v květináčích, což během zimního období samozřejmě moc nejde, protože jim škodí kombinace chladu a vlhkosti. Přes zimu se tak bylinky ve velkém pěstují ve sklenících, kde ale nemají přirozené světlo a teplo, jejich růst je také podpořen chemikáliemi.
Proto na čerstvé druhy jako je například máta, koriandr nebo tymián na chvíli zapomeňte a dejte přednost sušenému koření, které zahřeje a provoní vaši domácnost. Během mrazivých dnů vaši tělesnou teplotu zaručeně lehce zvedne jakýkoliv druh chilli papričky, zahřeje i zázvor a skořice. Své udělá i obyčejný černý pepř.

Studená jídla
Dobré také je se vyhnout obecně chladným pokrmům a surovinám. Zatímco v létě jsou ledově vychlazené chody a nápoje žádoucí, v zimním období je potřeba se zahřát a zabránit výkyvům teplot v těle. Schválně, kdo by také měl chuť na právě vytaženou zeleninu z lednice, když je venku na nule?
Dejte přednost raději vařené, grilované nebo fermentované variantě. Ideální jsou vývary, omáčky a krémové polévky. „V zimě zapomeňte na saláty, zaměřte se na sezonní zeleninu, jako je mrkev, květák, zelí a kapusta, a tu vařte v páře, duste, grilujte nebo ji zpracujte do hutnější podoby,“ radí nutriční terapeutka Lada Nosková. Konzumace studených jídel může podnítit i nachlazení, proto se v zimě preferují teplá jídla.
Na co se tedy zaměřit?
Výše zmíněných potravin se samozřejmě nemusíte na dlouhé měsíce vzdát, je ale na místě je výrazně omezit a dodržovat principy sezónního stravování. Snažte se co nejvíce jíst vařená jídla, na snídani se může jednat třeba o ovesnou či pohankovou kaši. Posypte ji sušenými švestkami, nakrájeným jablkem, skořicí a medem a máte na stole ideální zimní talíř.
Dejte šanci vařeným luštěninám, které snižují cholesterol a krevní tlak, navíc je snadno zakomponujete do teplých polévek. „Do jídelníčku zařaďte potraviny teplejší a výživnější, např. houby, oříšky, semínka, nebo vejce, dále koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor, chilli apod. Chcete-li sportovat, je nutné mít dostatek energie pro hubnutí a tvoření svalů,“ říká fitness trenérka Kateřina Hollerová.
Myslete na to, že mrazivá zimní období pokládají vyšší nároky na váš organismus, který se častokrát musí bránit před virusy a bakteriemi, navíc musí produkovat více energie na udržení optimální vnitřní teploty. Dodržováním letního jídelníčku a stravovacích návyků byste mohli docílit toho, že vaše tělo půjde samo proti sobě. Odpoutáním od přirozených sezónních tradic zvyšujete riziko výskytu problémů a chorob.