Vědci právě obrátili o 180 stupňů: Kolik vajec denně by měl sníst senior a kolik už mu škodí?
Vejce jsou považována za jednu z nejzdravějších základních potravin. Obsahují spoustu bílkovin, zdravých tuků i vitamínů a minerálů. Nenajdeme v nich sacharidy, proto jsou oblíbené v dietě a celkově při dodržování zdravého životního stylu.
Vejce je možné v určité míře konzumovat každý den. Nejčastěji je můžeme vidět v jídelníčku sportovců a zastánců zdravého životního stylu. Nejvíce je ale potřebují starší lidé, kteří tímto způsobem mohou předcházet ztrátě svalové hmoty, podpořit regeneraci a hojení případných ran, posílit imunitu i kosti, což je ve vyšším věku nesmírně důležité.

Kolik vajec je dost vajec? Odborníci v tom mají jasno
Konzumace vajec má významný vliv na zdraví srdce, proto bychom na jejich zařazení do jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Nemusíte je přitom jíst každý den, blahodárné účinky mají vejce podle studie publikované v časopise Journal Nutrients už od jednoho kusu týdně. Přesněji řečeno u zdravých starších dospělých se při konzumaci 1-6 vajec týdně sníží riziko kardiovaskulárních (ale i jiných) onemocnění až o 29 %. A to rozhodně není zanedbatelné procento.
„Vejce jsou dostupným zdrojem bílkovin a živin u dospělých, přičemž výzkum naznačuje, že jsou preferovaným zdrojem bílkovin pro starší dospělé, kteří mohou zažívat s věkem související fyzický a smyslový pokles,“ uvedla autorka studie Holly Windová, doktorandka a lektorka z Monash University School of Public Health and Preventive Medicine.
Zdravým lidem se Americkou kardiologickou asociací (AHA) doporučuje konzumovat až 7 vajec týdně, v některých evropských zemích se ale doporučuje konzumaci omezit jen na 3-4 týdně. Pozor by si ale měli dát lidé s vyšším cholesterolem. Dříve provedené studie poukazovaly na zvýšené riziko úmrtí při nadměrné konzumaci vajec. Novější studie však toto tvrzení vyvrací a uvádí, že vejce prospívají všem bez ohledu na to, jestli mají zvýšený cholesterol nebo nikoliv.
Pokud tedy máte vysoký cholesterol, jezte maximálně 3-4 vejce týdně. V ideálním případě si k vejcím dejte také štědrou porci zeleniny, která obsahuje dostatek vlákniny. Ta se zase postará o zdraví vašich střev.

Z vajec snadno vykouzlíte dobré jídlo
Vejce jsou základní potravinou, kterou má v lednici snad každý Čech. Občas se jejich cena vyšplhá příliš vysoko, jindy jsou zase levné – ale i tak si bez nich nedokážeme představit mnohé pokrmy. Záleží ale i na způsobu konzumace – v těstě na buchtu pochopitelně neudělají takovou parádu jako když si je připravíte natvrdo. Můžete vyzkoušet i zdravou pomazánku, do které místo majonézy přidáte palouček.
„Vejce jsou potravinou bohatou na živiny, bohatým zdrojem bílkovin a dobrým zdrojem esenciálních živin, jako jsou vitamíny skupiny B, folát, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny rozpustné v tucích (E, D, A a K), cholin a řada minerálů a stopových prvků,“ přibližuje benefity vajec doktorandka Windová.
Vejce mohou seniorům snadno pomoci přijímat dostatek bílkovin, kterých mají ve stravě často žalostně málo. Ideálně by měl dospělý člověk jíst zhruba 1-1,2 g bílkovin na 1 kilogram tělesné váhy denně. Pokud nejí dostatek masa a mléčných výrobků, může mít příjem bílkovin příliš nízký – a to se může na zdraví projevit velmi negativně.