Pracovník supermarketu anonymně přiznal odkud berou banány. Nákup si teď lépe promyslím
Banány patří k nejoblíbenějším druhům ovoce nejen v Česku, ale i na celém světě. Jsou levné, chutné, snadno dostupné a díky pevné slupce ideální i na cesty nebo jako rychlá svačina. V kuchyni mají široké využití, hodí se do kaší, smoothie, buchet, lívanců i jen tak samotné. Ačkoliv je většina lidí považuje za obyčejné ovoce, za jejich výskytem v regálech se skrývá poměrně dlouhý proces.
Zajímalo nás, jak to s banány v českých supermarketech vlastně funguje. Proto jsme oslovili pracovníka jednoho z velkých obchodních řetězců, který nám ochotně a anonymně přiblížil, jak se banány dostávají z plantáže až do obchodu – a jaká pravidla a podmínky musí splnit, než si je zákazník vloží do košíku.
Banány putují přes celý svět
Banány v našich obchodech pocházejí nejčastěji z Latinské Ameriky, konkrétně z Ekvádoru, Kolumbie, Kostariky nebo Panamy. Na rozdíl od některých jiných plodin je u banánů sklizeň stále výhradně ruční – není možné ji mechanizovat, a tak na plantážích pracují tisíce lidí. Banány se sklízejí ještě zelené, v tzv. technologické zralosti, a následně se chladí a balí do přepravních kontejnerů. V těchto podmínkách pak putují lodí zhruba dva týdny do evropských přístavů.
Z přístavu banány míří do tzv. dozráváren, speciálních skladů, kde se reguluje teplota a vlhkost a používá se etylen, přírodní plyn, který podporuje rovnoměrné dozrávání. Teprve po tomto procesu jsou banány rozváženy do obchodů, kde je známe v jejich typické žluté podobě.

EU stanovila přísná pravidla pro prodej
Zákony Evropské unie stanovují přesné podmínky, které musejí banány splnit, aby mohly být prodávány. Podle vyhlášky musí mít banány určené pro maloobchod minimální délku 14 cm a nesmějí vykazovat nepravidelné zakřivení. Jejich povrch by měl být nepoškozený, bez skvrn, a dužina by měla být celistvá, nevodnatá a bez známek hniloby.
Kromě toho musejí být banány označeny viditelnou informací o druhu (banány), zemi původu a jakostní třídě. Tyto údaje musí být čitelné a uvedené v českém jazyce, ať už na obalu, nebo u volně loženého zboží na regálové etiketě. Prodejci zároveň nesmějí uvádět klamavé informace.
Bio banány nejsou standardem
Na velkých plantážích se běžně používá široké spektrum pesticidů a fungicidů, které chrání banány před škůdci a chorobami. I když samotný plod díky tlusté slupce většinou nezadržuje zbytky těchto látek, expozice pesticidům představuje riziko pro pracovníky na plantážích a okolní přírodu. Z tohoto důvodu existují i alternativy – například banány v bio kvalitě, které jsou pěstované bez chemických postřiků a s ohledem na ekologii.
Banány ekologického zemědělství jsou v Česku běžně dostupné, ale tvoří jen malý podíl trhu. Jsou o něco dražší, ale zákazník tak přispívá k udržitelnějšímu a šetrnějšímu způsobu produkce. Rozdíly v chuti nebo vzhledu bývají minimální, rozdíl spočívá hlavně v původu a metodě pěstování.

Zajímavosti, které vás možná překvapí
Banán je z botanického hlediska bylina, nikoli strom. Jeho „kmen“ tvoří těsně ovinuté listy a celý rostlinný cyklus trvá přibližně jeden rok. Po sklizni mateřská rostlina odumírá a je nahrazena novou odnoží. Většina banánů na světě pochází z jediné vyšlechtěné odrůdy Cavendish, která vznikla v 19. století a dnes tvoří až 95 % světového trhu.
Banány jsou oblíbené nejen díky chuti, ale i pro své nutriční vlastnosti – obsahují vlákninu, draslík, magnesium i vitamíny C a B6. Navíc jsou snadno stravitelné, rychle dodají energii a díky jejich obalu je můžete bez starostí vzít kamkoliv s sebou.