Zapomeňte na vánočku! Letos je hitem něco mnohem chutnějšího
Vánočka – tradiční sladké pečivo, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Její vůně a chuť dokážou navodit tu pravou sváteční atmosféru. V obchodech ji sice můžete koupit po celý rok, ale právě během vánočních svátků se těší největší oblibě. Příprava domácí vánočky však může být pro některé z nás náročná a zdlouhavá. Kynuté těsto, pletení a dlouhé pečení vyžadují čas a trpělivost. Není divu, že mnoho lidí raději sáhne po kupované variantě.
Existuje ale jednoduchá alternativa, která si získává stále větší popularitu. Její příprava je rychlá, snadná a zvládne ji opravdu každý. Navíc ji můžete připravovat kdykoliv během roku, nejen o Vánocích. Tato dobrota se stává hitem českých domácností a možná brzy nahradí i tradiční vánočku.
Tato pochutina není jen rychlejší, ale také zdravější
Řeč je o banánovém chlebu. Tento lahodný a vlhký moučník se stal hitem českých domácností a není divu. Má totiž oproti vánočce hned několik nezanedbatelných výhod.
Za prvé, příprava banánového chleba je mnohem méně náročná než pečení vánočky. Nemusíte trávit hodiny v kuchyni hnětením těsta a čekáním, až vykyne. Banánový chléb zvládnete připravit za pouhou hodinku a půl i s pečením a výsledek bude stejně chutný a voňavý jako tradiční vánočka.

Další výhodou banánového chleba je, že se jedná o zdravější variantu. Na rozdíl od vánočky, která je plná cukru a másla, obsahuje banánový chléb přirozeně sladké banány a můžete do něj přidat i další zdravé suroviny jako ovesné vločky, ořechy nebo semínka. Díky tomu si můžete bez výčitek dopřát kousek ke snídani nebo svačině.
Tento chléb si můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. Pokud máte rádi čokoládu, přidejte do těsta kousky čokolády nebo kakao. Jestli preferujete oříškovou příchuť, vmíchejte do těsta nasekané vlašské nebo pekanové ořechy. Fantazii se meze nekladou a pokaždé můžete experimentovat s novými příchutěmi.
V neposlední řadě je banánový chléb skvělým způsobem, jak využít přezrálé banány, které už nikdo nechce jíst. Místo toho, abyste je vyhodili, můžete z nich upéct voňavý a chutný moučník, který si zamiluje celá rodina. Banánový chléb navíc vydrží dlouho vláčný a můžete si ho vychutnat i několik dní po upečení.
Recept je velmi jednoduchý, zvládne jej opravdu každý
Banánový chléb je oblíbenou pochoutkou, která potěší každého milovníka sladkého pečiva. Tento recept je jednoduchý, zvládne ho i začátečník a výsledkem je vláčný, voňavý a krásně sladký chléb.
K přípravě banánového chleba budete potřebovat 3 zralé banány, 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru třtinového nebo klidně krystalového, 100 g másla, 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli a případně 1 lžičku vanilkového extraktu. Pokud máte rádi oříšky nebo čokoládu, můžete přidat i nasekané ořechy nebo kousky čokolády.
Před samotným pečením si předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na chléb, kterou vyložte pečicím papírem nebo vymažte más
lem a vysypte moukou. V míse rozmačkejte vidličkou zralé banány na kaši a v další větší míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva a špetku soli. V rendlíku rozpusťte máslo a nechte ho trošku zchladnout.

Do mísy s moukou přidejte rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, vejce a případně vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pokud chcete, vmíchejte do těsta nasekané ořechy nebo kousky čokolády. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě přibližně 50-60 minut. Propečenost ověřte zapíchnutím špejle – pokud je čistá, je chléb hotový.
Po upečení nechte banánový chléb 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Vychladlý chléb nakrájejte na plátky a podávejte samotný. Osvědčené jsou i kombinace s mascarpone či vanilkovým krémem. Pokud chcete, aby chléb vydržel déle, zabalte ho do sáčku nebo uložte do uzavíratelné dózy.