Za socialismu to maminka vařila před výplatou. Dnes je to delikatesa v nejdražších italských restauracích
Zažíváte občas chvíle, kdy musíte šetřit, a proto vymýšlíte levná jídla? Uvařit si můžete i tradiční italský pokrm, který v Itálii podávají jako delikatesu.
Možná se vám to stává taky. Zbývá už jen pár dní do výplaty a vy musíte vymýšlet jídla, se kterými vystačíte s penězi, které vám zůstávají. V takových chvílích lidé často sáhnou po nejlevnějších hotovkách ze supermarketu nebo po pečivu s paštikou. Přitom si můžete udělat zdravější a hlavně chutnější jídlo.
Stačí si vzpomenout, co vařily naše maminky a babičky, když se muselo šetřit. Díky tomu budete mít talíř plný teplého a sytého jídla, které se běžně podává v nejdražších italských restauracích.
Žádné drahé potraviny
V současné době se lidé v obchodech často poohlížejí po levnějších potravinách a snaží se na jídle ušetřit. Málokdo chce utratit polovinu výplaty jen za potraviny, a tak mnozí hledají levná jídla. Někdy kvůli tomu kupují převážně průmyslově zpracované potraviny, které nejsou tou nejlepší volbou pro zdraví.
Místo toho je ale mnohem lepší, když se vrátíme k tradičním a přitom jednoduchým receptům. Když si totiž uvaříme to, co nám dříve vařily maminky, vyjde nás jedna porce na několik desítek korun. Navíc budeme mít jídlo na více dní. Už jste slyšeli například o pasta e fagioli?
Tradiční italský pokrm
Krásným příkladem toho, jak lze na jídle ušetřit, je právě jídlo s názvem pasta e fagioli. Jedná se o italský pokrm, který v překladu znamená těstoviny a fazole. Jídlo pochází z tzv. kuchyně chudých. Vymysleli ho lidé na venkově, kteří se museli obejít s tím, co měli po ruce. Jelikož měli k dispozici jen určité suroviny, vymysleli z nich právě tento pokrm. Protože je to jednoduché a přitom velice chutné jídlo, považují jej Italové za tradiční a najdete ho i v nabídce špičkových italských restaurací.
Jiný kraj, jiný mrav
V Itálii se pasta e fagioli připravuje na každém místě jinak. Někteří lidé dávají přednost fazolím borlotti, a další zase fazolím cannellini. Liší se také zeleninou, která se do pokrmu přidává. Někdo dává celer, cibuli a mrkev a jinde přidávají do jídla jen cibuli.
Pasta e fagioli je vegetariánským jídlem, ale v některých rodinách do pokrmu přidávají i šunku nebo proužky slaniny. Někde bývá recept hustší a připomíná guláš a na jiném místě je zase spíše polévkový. Existuje spousta variací, jak toto jídlo připravit, ale stále se vychází z „chudé“ kuchyně.

Recept na pasta e fagioli
Pokud byste si toto tradiční italské jídlo chtěli připravit, nachystejte si tyto suroviny:
- 200 g malých bílých fazolí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 ks jemně nakrájené cibule
- 1 ks jemně nakrájené mrkve
- 1 ks jemně nakrájený řapíkatý celer
- 4 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 600 ml pasírovaných rajčat
- 1 ks větvička rozmarýnu
- 200 g těstovin
- pár lístků bazalky
Přípravu tohoto pokrmu začněte tím, že si dáte sušené fazole na noc do vody. Druhý den si v hrnci rozehřejte 2 polévkové lžíce olivového oleje a přidejte najemno nakrájenou cibuli, celer, mrkev a prolisovaný česnek. Vše orestujte do změknutí. Poté si sceďte fazole a přidejte je do hrnce. K nim přilijte vývar, pasírovaná rajčata a přihoďte i větvičku rozmarýnu. Vše nechte vařit na mírném ohni do změknutí.

Jakmile fazole změknou, přidejte do hrnce těstoviny a uvařte je doměkka. Pokud by byl pokrm až příliš hustý, můžete přilít vývar či vodu. Až se dovaří těstoviny, přidejte do jídla natrhané lístky bazalky a můžete podávat. Jídlo lze dochutit nasekanou chilli papričkou nebo nastrouhaným parmezánem. V případě, že by vám na jídle něco „chybělo“, nebojte se jej jakkoliv dochutit. I Italové si své verze upravují podle chuti. Důležité je, aby vám chutnalo.