Vyhněte se obloukem této levné potravině. Její lákavá cena vás dožene do hrobu
Snaha ušetřit nejen peníze, ale také čas, nás mnohdy vede k tomu, abychom konzumovali jídlo, za které by nás náš lékař nejspíš nepochválil. Obzvlášť jedné velmi levné potravině bychom se měli vyhýbat, její složení je totiž alarmující.
Lékaři i nutriční specialisté se bez ohledu na to, jaký konkrétně zastávají pohled na výživu, shodují na jednom. Nejlepší je konzumovat racionální stravu, co nejvíce čerstvých potravin a naopak se snažit vyhýbat těm průmyslově zpracovaným.
Jednou z nejvíce průmyslově zpracovaných položek v pomyslném nákupním košíku jsou rozhodně instantní potraviny. Nejlevněji vychází pravděpodobně „polévky z pytlíku“, jak se jim lidově říká. Mezi jednotlivými druhy instantních polévek jsou pochopitelně rozdíly, a to jak v ceně, chuti nebo složení. Jako ty nejvíce diskutabilní jsou obvykle zmiňovány takzvané „čínské polévky“.

Odborníci radí se této potravině vyhnout
O co se vlastně jedná? Jde o instantní polévku, kterou stačí zalít vodou z rychlovarné konvice a pár minut počkat. Obsahuje několik sáčků s kořením, sójovou omáčkou nebo kari pastou, sáček s olejem a chilli – pochopitelně v různých kombinacích podle příchutě. Dále v balení najdeme různé druhy nudlí, zpravidla ramen nudle nebo rýžové nudle.
Výhodou je jednak velmi snadná příprava, jednak nízká cena. Ta se obvykle pohybuje v rozmezí 10-20 korun, ačkoliv existují také takové, které mohou stát i kolem 50 korun. Ty většinou mají pestřejší obsah, najdeme v nich například sušenou zeleninu a bylinky, nebo se jedná o dovoz přímo z Asie.
Odborníci na výživu ovšem před konzumací tohoto typu instantních polévek poměrně důrazně varují. „Nutričně nejsou příliš vhodné, protože obsahují často vysoký obsah soli, látky na zvýraznění chuti – zejména glutamát – a další aditiva, a zároveň jsou chudé na důležité nutrienty, jako jsou kvalitní bílkoviny a tuky, ale také vitaminy a minerální látky,“ varovala nutriční terapeutka Věra Boháčková pro web Proženy.cz.
Problém je zejména vysoký obsah soli
„Instantní čínské polévky bych doporučila konzumovat pouze výjimečně, je možné je využít například při omezených možnostech konzumace ,klasické‘ stravy například při táboření,“ dodala.
V jedné porci přijme člověk, který si právě pochutnal na čínské polévce, až polovinu denní dávky tuku a dvě třetiny soli. Vysoký obsah sodíku v těle ale může zvýšit krevní tlak a negativně působit na cévy. V krajním případě, pokud bychom byli těmto vlivům vystaveni dlouhé roky, to může vést až k mrtvici nebo srdečnímu selhání.
Řadu problémů může ale způsobovat poměrně štědrá dávka tuku, která je v polévce obsažena. Zvlášť nejsou podle lékařů vhodné pro ty, kdo trpí obezitou, vysokým cholesterolem nebo krevním tlakem. I zcela zdravý člověk by si ale rozhodně neměl tuto neřest dopřávat častěji než jednou, nejvýše dvakrát týdně.

Co je na této potravině všechno špatně?
Velmi zajímavý je také vliv na samotný proces trávení, o kterém hovoří studie z univerzity v Massachusetts. Ta zjistila, že instantní nudle z čínských polévek se v žaludku nerozložily ani po dvou hodinách. Experiment provedl MUDr. Braden Kuo z Massachusettské všeobecné nemocnice. Dobrovolníkovi zavedl do žaludku sondu s kamerou ihned poté, co si pochutnal na instantních nudlích.
Jeho zjištění byla překvapivá. Po dvou hodinách vypadaly nudle na kameře prakticky stejně jako v okamžiku, kdy je testovaný člověk pozřel. Důvodem je právě vysoká míra jejich průmyslové zpracovanosti. Instantní potraviny obsahují mnoho aditiv a konzervačních látek, které mají zajistit, že vydrží velmi dlouho a nezkazí se.
Proto také našemu tělu dá poměrně dost práce, než se s nimi vypořádá. To naše trávení poměrně dost zatěžuje, nemluvě o faktu, že podobné pokrmy velmi často mají poměrně nízkou výživovou hodnotu, a tak náš organismus ani nezíská odměnu ve formě zasloužených živin.
Velmi znepokojivá je také studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition. Ta podrobila zkoumání ženy v Jižní Korei, kde se instatní nudle konzumují velmi často. Ženy, které je jedly více než dvakrát týdně, měly až o 68 % větší pravděpodobnost, že budou trpět metabolickým syndromem. To je závažný stav, kdy se u jednoho pacienta vyskytne hned několik rizikových faktorů a nemocí, jako například obezita, zvýšený krevní tlak, hladina cukru v krvi a cholesterol. Ty mohou vést k předčasným zdravotním komplikacím a následky mohou být i velmi vážné.