Vosí hnízda se vždy perfektně vyklopí: 90letá babička mě naučila trik, který nikdo nezná
Vosí hnízda patří dlouhodobě k těm nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Někteří se jich ale trochu bojí, protože vyklepat jednotlivé úlky z formičky může být občas pořádný oříšek. Zkušená cukrářka ale dobře ví, jak na tento problém vyzrát.
Jedné z nejpopulárnějších vánočních sladkostí někdo říká vosí hnízda, někdo zase včelí úly. V obou případech se ale jedná o nepečené cukroví z piškotů, kakaa a náplně. Existuje celá řada variant, ale ty tradiční, které se plní pravým nebo falešným vaječným likérem, jsou nejspíš nejoblíbenější.
Jejich příprava je v teoretické rovině poměrně jednoduchá, je tu ale jeden zádrhel. Těsto je totiž docela lepivé, a tak se může stát, že se vám vůbec nepodaří připravené cukroví dostat ven z formičky, aniž byste ho poškodili.

Formiček na vosí hnízda existují dva druhy
Většinou se prodávají dva druhy formiček. Ty klasické sice udělají opravdu pěkný tvar cukroví, ale podobně jako z dětských báboviček je z nich hnízda potřeba vyklepat. Možná si ještě z dětství vybavíte situace, kdy vaše maminka za pořádného nadávání třískala formičkou o kredenc a snažila se mnohdy doslova o nemožné.
Později byly vynalezeny vyklápěcí formičky, které měly tomuto trápení zamezit. Manipulace s nimi je skutečně o něco snazší. Nevýhodou je estetická stránka, protože na cukroví je poté v jeho polovině vidět předěl tam, kde se dotýkaly obě poloviny formy.
Pokud vám na vzhledu vosích hnízd až tak moc nezáleží, s klidem použijte vyklápěcí formičky. Jestliže se ale chcete na Štědrý večer blýsknout, můžete vyzkoušet následující tip, který vám velmi usnadní manipulaci s tradičními formičkami.
Hnízda potřebují vhodnou konzistenci těsta
Prvním klíčem k úspěchu je pochopitelně správná konzistence těsta. Nesmí být ani příliš drobivé, ale ani lepivé. Pokud se vám zdá příliš řídké, přidejte do něj rozdrobené piškoty. Jestliže je moc husté, naopak přilijte trochu mléka. Je potřeba si s konzistencí trochu vyhrát a nic neuspěchat.
Z igelitové fólie si poté vystřihněte kruh o průměru zhruba 7-10 centimetrů podle velikosti vaší formičky. Tím poté hnízdo vyložte a teprve poté do něj začněte pěchovat těsto. Uvidíte, že díky tomu vám půjde cukroví vyklopit jako po másle.
Někdo také formičku vysypává například kokosem, drcenými piškoty nebo čímkoliv dalším, co se mu zrovna do jeho konkrétního receptu hodí. Použít se určitě dá také cukr krupice.
Poslední fígl spočívá v tom, že obalujete samotné těsto. Nejprve si odměřte množství, které budete potřebovat na vytvoření jednoho hnízda. Vytvarujte kuličku a tu poté obalte v surovině, kterou jste si vybrali. Teprve poté ji vložte do formičky a tvarujte.

Recept na klasická vosí hnízda
Jaký je vlastně ten nejoblíbenější recept na vosí hnízda? Můžete si je sami snadno připravit podle následujícího postupu.
Na těsto budete potřebovat:
- 200 g piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 50 g mletých ořechů
- 120 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce rumu
Na krém budete potřebovat:
- 80 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce moučkového cukru
- ½ lžičky vanilky
Dále si připravte:
- piškoty na přiklopení
- moučkový cukr na vysypání formiček
- rum na namočení piškotů
Postup:
Začneme přípravou těsta. Všechny ingredience si připravíme a piškoty rozdrobíme nebo nadrtíme v elektrickém sekáčku. Poté z nich vypracujeme těsto. Je potřeba mít trpělivost, protože zpočátku se těsto drobí.
Nyní připravíme krém. Utřeme máslo, žloutek, cukr a nakonec přidáme rum i vanilku.
Formičku si připravíme podle postupu výše a poté již jen plníme těstem tak, aby nám uprostřed zbyl důlek. Do toho poté plníme krém. Piškot namočíme ze zaoblené strany do rumu a přiklopíme s ním vosí hnízdo. Teprve nyní ho vyjmeme z formičky.
Hotová hnízda skladujeme v chladu a před podáváním je dobré nechat je alespoň pár hodin odležet.