Tisíce Čechů běží do nového bistra: Polévka za 5 Kč, hlavní chod za 39 Kč
Dát si někde plnohodnotné hlavní jídlo spolu s polévkou a vejít se při tom do 50 korun se může zdát jako nesplnitelný sen. Ale jde to. A to rovnou v Praze, kde jsou ceny z celého Česka vůbec nejvyšší.
Inflace je neúprosná a spousta lidí proto podniká nejrůznější kroky pro to, aby mohla ušetřit. V rámci toho si mnozí začali ve velkém vařit doma a zcela se vzdali chození do restaurací či objednávání jídla. Stále však najdete místa, kde pořídíte hotové jídlo za pár korun. Jedno takové místo se nachází v Praze. A najíst se v něm můžete pro mnohé možná až neuvěřitelně levně.
Polévka za 5 korun, hlavní jídlo za 39
Na pražském Proseku, jen kousek od Akademie věd, se nachází na první pohled nenápadný stánek. Přehlédnout ho ale přesto nejde. Neustále u něj totiž stojí dlouhá fronta lidí. A není divu. Najíst se zde můžete už za 5 korun. Právě na takové částce totiž začínají ceny za různé polévky. V ceně je pak rovnou i plastový obal.
Celý oběd, tedy polévku a hlavní chod, tu pak můžete sehnat do 50 korun. Ceny hlavních jídel startují na 39 korunách. Jestliže tedy zvolíte nejlevnější položky z nabídky, za oběd utratíte 44 korun. Běžně se přitom klasická obědová „meníčka” v restauracích pohybují v částkách převyšujících 150 korun. Spousta lidí si tak odsud odnáší hned několik jídel, a to jak pro své blízké či kolegy v práci, tak i pro sebe třeba k večeři anebo k obědu na druhý den.

Jak je to možné?
Vzhledem k dnešním cenám zcela jistě mnohé napadá, jak si vůbec někdo může dovolit prodávat jídlo za tak nízké ceny. „Jsme rodinná firma z Chomutova, jsme tam ve svém, spoustu věcí si děláme sami, máme dlouholeté dodavatele, s kterými jsme už poladili ceny a bereme zboží samozřejmě ve větším množství,” vysvětlil provozovatel prodejny Josef Darvaš a dodal, že firma má na jídlech jen minimální marži.
Všechna jídla jsou čerstvá. Nejedná se o žádné zbytky anebo neprodané pokrmy z restaurací. Levně se přitom nenajíte jen v Praze. Firma má několik dalších poboček totiž ještě také v Ústeckém a v Karlovarském kraji.
Za málo peněz hodně muziky
U spousty lidí často panují obavy z toho, že je levné jídlo nekvalitní, plné „éček”a zbytků, které vznikají při zpracovávání masa. Kiosek na pražském Proseku ale ukazuje, že to jde i kvalitně. Suroviny pro výrobu hotových jídel se snaží nakupovat u českých dodavatelů a vyhýbá se používání polotovarů.
Zdravé jídlo do 50 korun
Ne každý má pochopitelně možnost do zmíněného kiosku vyrazit. Chutné, výživné a zdravé jídlo si ale můžete snadno připravit i doma. Za částku okolo 50 korun spolehlivě nasytíte celou rodinu a všichni si na jídle pochutnají.
Absolutní klasikou, kterou nikdo nepohrdne, jsou těstoviny. Zejména pak špagety. Ne však ty s kečupem. Připravit si je můžete poctivě od základu. A u toho ještě ušetřit.

V první řadě dejte vařit těstoviny do osolené vody. V mezičase si připravte rajčatovou omáčku. V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, na kterém orestujte 1 najemno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte k ní 2 stroužky najemno nasekaného česneku. Za stálého míchání cibuli s česnekem opékejte, aby se česnek nezačal připalovat. Ve chvíli, kdy česnek získá nazlátlou barvu, vlijte do pánve 1 plechovku drcených rajčat. Směs osolte, opepřete a případně přidejte nějaké koření, které máte doma, ideálně třeba sušenou bazalku, rozmarýn, tymián anebo provensálské koření.
Stáhněte plamen a za stálého míchání nechte směs alespoň 5 minut provařit. Pak ji ochutnejte, a zdá-li se vám příliš kyselá, doslaďte ji cukrem. Nakonec do omáčky vmíchejte uvařené špagety a můžete podávat.