Takto dlouho vydrží maso v mrazáku: Odpověď je pro mnohé překvapením
Mrazák je běžnou součástí domácností a život bez něj si málokdo umí představit. Díky němu totiž výrazně snižujeme potravinové plýtvání, jelikož si nespotřebované jídlo můžeme schovat na později. Skvěle se hodí i na období, kdy je nedostatek například sezónní a čerstvé zeleniny – letní zásoby pak můžeme během zimy čerpat právě ze zamražených zdrojů. Mrazák je zkrátka skvělým pomocníkem. Nicméně je chybou si myslet, že potraviny v něm uložené mají neomezenou trvanlivost.
Mražení je efektivní způsob, jak zakonzervovat potraviny. Mráz totiž dokáže potraviny zachovat mnohem déle poživatelné než lednice. Nezapomeňte však, že ani teploty bod bodem mrazu nezvládnou jídlo udržet jedlé navěky. Víte, jak dlouho vydrží určité druhy potravin v mrazáku, aniž by pro vás po vyndání a zpracování představovaly zdravotní riziko? Možná se to nezdá, ale zamražení vyžaduje specifické postupy a pravidla. Není to žádná věda, ale obezřetnost je na místě. Navíc pokud potraviny příliš dlouho leží v šuplících mrazáku ladem, výrazně ztrácejí na chuti, struktuře i vůni.
![Shutterstock_2128096307 - Techsvět Ukládání masa do mrazáku](https://techsvet.cz/wp-content/uploads/2025/01/Shutterstock_2128096307.webp)
Ne vše je vhodné
Zamrazit můžeme ledacos, seznam surovin, které do mrazáku nepatří, není příliš dlouhý. Nicméně existuje. Pozor byste měli dát například na vajíčka, jelikož rozpínající se tekutina může uvnitř mrazáku způsobit prasknutí vaječné skořápky, a tím kontaminaci celého mrazáku. Ovoce a zelenina obsahující velké množství dužiny a vody v mrznoucích teplotách ztrácí na kvalitě a po vyndání se takové druhy stávají kašovitými. Houby mohou po rozmražení představovat riziko, jelikož se v nich snadno množí bakterie a plísně. To samé platí pro uvařenou rýži.
Nic nevydrží navěky
Nenechte se zmást – mražení nezastaví rozpad a rozklad potravin, pouze ho oddálí. Na první pohled se může zdát, že se v mrazáku jednotlivé suroviny úplně zkazit nemohou. To je vlastně pravda, nicméně změnu u nich poznáte hned poté, co je přendáte do pokojové teploty a necháte rozmrazit. Třeba u pečiva překročení vhodné doby skladování poznáte tak, že se na něm vytvoří bílý povlak. Na masu najdete zase povlak barvy šedé. Některé druhy zeleniny a ovoce se vám po vyndání rozpadnou, téměř až roztečou. Osvojte si tedy základní znalosti skladování, abyste předešli nepříjemným překvapením. Ani v mrazáku holt nic nevydrží věčně.
Jaká doba je ideální?
Jak dlouho tedy jídlo v mrazáku ponechat? Obecně platí, že bychom ho měli spotřebovat maximálně do jednoho roku od uložení. To ale platí především u rostlinných surovin. Podmínky se liší u rozdílných druhů potravin, opatrní bychom měli být především při uskladňování masa. Toho se jeden rok rozhodně netýká. Drůbeží a vepřové maso bychom měli využít během šesti měsíců. To samé platí pro libové ryby – tedy kapra, tresku nebo štiku. Zvěřina, telecí a jehněčí vydrží až osm měsíců. Platí, že čím více tuku maso má, tím rychleji ztrácí na kvalitě. Proto například tučnější ryby typu losos bychom měli spotřebovat do tří měsíců od zamražení. To platí i pro jakékoliv jiné maso. Jestliže ukládáte prorostlejší kus, ideálně ho využijte během dvou až tří měsíců. Datum spotřeby si nejlépe ohlídáte tím, že si na obal fixem napíšete datum uložení. Poté budete přesně vědět, kdy je nejvhodnější maso vyndat.
Určitě dobu, po kterou jsou potraviny uložené v mrazáku, nepodceňujte. Dlouhé zamražení se podepisuje na struktuře produktu, ta pak může změnit i konečnou chuť. „Pokud přesáhneme doporučené doby uložení, začne maso ztrácet své vlastnosti. Změní se jeho chuť, textura i nutriční hodnoty,“ píše server Top Recepty. Maso se tedy sice v mrazáku nezkazí, jeho kvalita se ale může zhoršovat.
![Shutterstock_1228387135 - Techsvět Skladování zeleniny v mrazáku](https://techsvet.cz/wp-content/uploads/2025/01/Shutterstock_1228387135.webp)
Na formě záleží
Abyste maso, ale i jiné potraviny zachovali šťavnaté a chutné, je klíčové, v jaké formě je do mrazáku uložíte. Jídlo je vhodné co nejlépe zabalit. Nejlepší je co nejvíce eliminovat výskyt vzduchu, použijte tedy uzavíratelné dózy, skvělé jsou takové, které vám umožní odsát vzduch. Poslouží i mikrotenové sáčky. Na životnost potravin má vliv i teplota, která by měla v mrazáku být alespoň -18 °C. Roli i hraje i její stálost – vyhněte se výkyvům, a to tím, že mrazák necháte otevřený jen na nezbytně dlouhou dobu a věci budete vyndávat či ukládat rychle a efektivně. Kritické je jednou rozmražené jídlo už znovu nezamrazovat. Proto se doporučuje suroviny naporcovat a nakrájet, abyste mohli postupně odebírat jen tolik, kolik doopravdy potřebujete.
Rozmrazujte správně
Neméně důležitým faktorem je i samotné rozmrazování. „U jídel zmražených v mrazáku se nic se nezmění po stránce bezpečné konzumace potravin. Kvalita jídle se sice může zhoršovat, ale v mrazničce se opravdu nevyskytují žádné bezpečnostní problémy,“ říká odbornice na bezpečnost potravin Elizabeth Andressová. Podle ní jsou totiž rizika spojené s mraženým jídlem schovaná jinde. A to především ve způsobech, jakými potraviny rozmrazujeme. Nejlepší metodou je pomalé rozmrazování v chladničce, čímž se minimalizuje růst bakterií. Zatímco mražení by mělo probíhat rychle, rozmrazování naopak pomalu a za nízkých teplot. Proto není žádoucí nechat potraviny přes noc jen tak ležet na kuchyňské lince. Zkuste se vyvarovat rozmrazování v teplé vodě, pokud chcete suroviny rozmrazit co nejrychleji, použijte vodu studenou, která bude mít maximálně 4 °C.
Mrazák je skvělým a univerzálním pomocníkem, je ale potřeba s ním správně zacházet – nedělá totiž jídlo nesmrtelným. Při dodržování základních pravidel ale mraznička představuje užitečný nástroj, který zabrání plýtvání a pomůže vám s přípravou chutných a dobrých jídel bez nutnosti každodenního nakupování.