Šéfkuchař: Do bramborového salátu vždy přidejte tuto opomíjenou surovinu. Bude tisíckrát chutnější
Bramborový salát je nedílnou součástí české štědrovečerní večeře. Bez něj si málokdo dokáže představit Vánoce. Každá rodina má svůj vlastní recept, který je osvědčený. Nezapomeňte ale, že existuje ingredience, která váš salát vylepší k dokonalosti.
V tomto článku si ukážeme recept od uznávaného šéfkuchaře, který salát připravuje tak trochu netradičně. Podíváme se také na to, jak bramborový salát vznikl a jak se z něj stala vánoční tradice. Dočtete se také, bez jaké suroviny se správný salát rozhodně neobejde.
Původ bramborového salátu
Jak vůbec vznikl bramborový salát? Teorií je několik a přesný původ lze jen těžko odhadnout. Nejrozšířenější teorií je, že recept na tento salát vymyslel francouzský kuchař, který jej připravoval v Rusku. Druhou teorií je, že salát pochází z Rakouska. Historici se ale shodují na tom, že bramborový salát na vánoční tabuli není dlouhou tradicí. Na našich stolech se začal objevovat na přelomu 19. a 20. století. První recept na bramborový salát s kaprem se objevil v české kuchařce teprve v roce 1924. Postupem času se stal tento pokrm vánoční tradicí.

Na bramborovém salátu je skvělé, že si jej každý může přizpůsobit podle sebe. Vegetariáni si mohou vytvořit verzi bez masa. Lidé s laktózovou intolerancí mohou vyměnit klasickou majonézu za majonézu sójovou. Dietáři pak mohou použít bílý jogurt. Záleží zkrátka na vašich preferencích a chutích. I recepty šéfkuchařů se liší. My se dnes podíváme na to, jak připravit salát podle michelinského šéfkuchaře Pavla Pospíšila. Jeho salát je jedinečný a možná vás trochu překvapí jeho odlišnost. Recept získal od svého dědečka.
Ingredience, která nesmí chybět
Jaká je tedy nejčastěji opomíjená surovina, která dokáže bramborový salát pozvednout o několik příček výše? Jsou to kyselé okurky! Právě ony dodají bramborovému salátu osvěžující a lehce nakyslou příchuť. Navíc příjemně vyvažují ostatní chutě a přidávají salátu jemnou pikantnost. S nimi bude váš salát výraznější a chuťově zajímavější.

Pokud hledáte osvědčený recept na salát, který ohromí vaši rodinu a návštěvy, neváhejte vyzkoušet recept legendárního šéfkuchaře Pavla Pospíšila. Tento recept zachovává tradiční chutě a zároveň posouvá salát na novou úroveň. Nejedná se totiž o klasický salát s kupovanou majonézou. Kombinace jemně uvařených surovin, zajímavé zálivky a netradičního způsobu servírování vás ohromí. Na přípravu budete potřebovat 750 g salátových brambor, 1 menší bulvu celeru, 3 mrkve, 1 velkou cibuli a 10 kyselých okurek. Na speciální zálivku použijte 1 lžíci plnotučné hořčice, 200 ml slunečnicového oleje, 200 ml láku z okurek, několik lžic octa, 1 lžičku cukru, špetku soli a špetku mletého pepře. K dochucení se může hodit čerstvá petrželka.
Postup
Nejdříve si připravíme základní ingredienci – brambory. Uvaříme 750 g brambor do poloměkka a do vody přidáme dvě špetky soli a špetku kmínu. Po uvaření brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, dokud jsou ještě teplé. Díky tomu si zachovají svou strukturu a skvěle nasají zálivku.
Následně přejdeme k přípravě kořenové zeleniny. V druhém hrnci uvaříme tři oloupané mrkve a bulvu celeru, kterou rozkrojíme na půl. Uvaříme ji do poloměkka, aby si zelenina zachovala svou pevnost. Po uvaření ji necháme zchladit ve studené vodě a následně ji nakrájíme na tenké plátky.
Jako další přichází na řadu cibule. Nakrájíme ji na kolečka a krátce spaříme v horké vodě. Díky tomu cibule ztratí svou výraznou chuť, ale zachová si svou charakteristickou vůni. Poté ji nakrájíme na menší proužky. Vedle si připravíme 10 kyselých okurek, které nakrájíme na tenké plátky.
Hlavním tajemstvím salátu šéfkuchaře Pospíšila je zálivka. V nádobě smícháme lžíci plnotučné hořčice a postupně přiléváme slunečnicový olej, dokud se nevytvoří hořčicová majonéza. Následně přimícháme lžičku cukru, špetku soli, pepře a 200 mililitrů láku z okurek. Pro výraznější chuť můžeme přidat i ocet a petrželku.
Tento salát se ale nepromíchává, naopak se ingredience skládají do vrstev. Na dno nádoby naskládáme plátky brambor, na ně dáme cibuli, celer a mrkev. Nakonec přidáme okurky. Každou vrstvu jemně zalijeme zálivkou. Toto pořadí opakujeme, dokud nám nedojdou ingredience. Salát schováme do lednice alespoň na šest hodin a poté bude salát hotový a připravený k servírování.