Pití kávy má pozoruhodný vliv na mikrobiom ve střevech
Každé ráno začíná asi u všech z nás podobně, probudíme se, a než se naplno rozkoukáme, už držíme v ruce šálek naší oblíbené kávy. Ovšem věděli jste, že káva má vliv nejen na naši mysl a energii, ale také na něco tak zdánlivě neviditelného, jako je mikrobiom ve střevech? Tento fascinující svět bakterií, kvasinek a dalších mikroorganismů totiž žije doslova každým douškem, který do sebe dostanete.
Naše střeva jsou domovem trilionů mikroorganismů, které tvoří tzv. mikrobiom. Ten je důležitý pro mnoho procesů v našem těle – od trávení a vstřebávání živin až po ovlivňování imunity a psychického zdraví. Ano, mikrobiom se podílí i na tom, jak dobře se cítíte psychicky, což je důvod, proč se o něm mluví jako o našem druhém mozku. Mikrobiom není statický. Neustále se mění pod vlivem toho, co jíme, pijeme, jak se pohybujeme a dokonce i s kým trávíme čas. Nejnovější výzkumy však ukazují, že právě káva má na tento malý vnitřní ekosystém pozoruhodný vliv.
Káva jako elixír pro střevní bakterie
Vědci z potravinářské vědecké společnosti ZOE, která se specializuje na výživu a zdraví, se rozhodli prozkoumat, jak konkrétně káva ovlivňuje složení mikrobiomu. Výsledky jejich studie, publikované na webu Nature Microbiology, odhalily, že káva je jednou z potravin s nejvýraznějším vlivem na střevní bakterie. Hlavní hvězdou tohoto výzkumu se stala bakterie Lawsonibacter asaccharolyticus. Lidé, kteří pijí kávu pravidelně, mají až osmkrát vyšší množství této bakterie ve svém mikrobiomu než ti, kteří kávu nepijí. A co víc, tento rozdíl byl zaznamenán napříč různými zeměmi a kulturami.
Proč právě káva
Káva obsahuje stovky bioaktivních látek, mezi nimi i polyfenoly, které jsou prospěšné pro střevní mikroorganismy. Polyfenoly fungují jako potrava pro hodné bakterie, což pomáhá udržovat zdravou rovnováhu mikrobiomu. Navíc mohou přispívat ke snížení hladiny cukru v krvi, regulaci krevního tlaku a podpoře zdraví srdce. Vědci upozorňují, že na rozdíl od mnoha jiných nápojů a potravin je káva konzumována konzistentně, buď ji lidé pijí pravidelně, nebo vůbec. Tato konzistence umožňuje lépe zkoumat její účinky na organismus, včetně střevního mikrobiomu.
Káva a její zdravotní benefity
Není to však jen mikrobiom, který z kávy těží. Již dřívější výzkumy potvrdily, že pravidelné pití kávy je spojeno s nižším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu a některých druhů rakoviny. Navíc káva obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a zpomalují proces stárnutí. “Zdravotní prospěch se dá vysvětlit vysokým množstvím antioxidantů a tím, že káva pozitivně ovlivňuje mikrobiom, dodává tělu vlákninu a také požitek, i ten totiž může podporovat naše zdraví,” dodává nutriční specialistka Margit Slimáková na svých webových stránkách.
Ale pozor, není všechno káva, co se třpytí
Přestože má káva mnoho pozitivních účinků, je důležité pamatovat na to, že byste ji měli konzumovat v rozumné míře. Nadměrné množství kofeinu může mít opačný efekt, může vést k podráždění žaludku, nervozitě nebo problémům se spánkem. A pokud si kávu pravidelně osladíte cukrem a smetanou, tyto přidané kalorie mohou její přínos snadno přebít.
Mikrobiom, káva a těhotenství
Pití kávy během těhotenství bylo dlouho kontroverzním tématem. Výzkumy však naznačují, že rozumné množství kávy během těhotenství nemusí mít negativní vliv na vývoj dítěte. V severských zemích, kde je konzumace kávy běžná i u těhotných žen, se odborníkům nepodařilo prokázat zvýšené riziko nízké porodní váhy nebo jiných komplikací.
Čím ještě posílit mikrobiom
O zdravá střeva lze ale pečovat i jinak než jen pravidelným popíjením kávy. Podzim je bohatý na přírodní zdroje antioxidantů, které najdete třeba v dýních, jablkách, sušených brusinkách, luštěninách a také v kurkumě, která nejen že dobře chutná, ale i prohřívá. Sáhněte také po fermentovaných surovinách, jako je kysané zelí, tofu, okurky, kimchi, kefíry, zakysané mléčné výrobky nebo kváskové pečivo. Jezte také hodně vařené kořenové zeleniny a občas si pochutnejte na oříškách a semínkách. Omezte konzumaci cukrů na minimum a uvidíte, že se brzy budete cítit mnohem lépe a budete odolní proti nemocem.