Oznámení: Při opékání buřtů na vlastní zahradě hrozí nově pokuta až 500 tisíc
Málokterá tradice je v Česku tak oblíbená jako večerní táborák s opékáním špekáčků, praskajícím ohněm a vůní kouře. Jenže než letos poprvé škrtnete sirkou, možná byste měli vědět, že tato oblíbená aktivita vás může stát klidně statisíce korun.
Většina lidí si vůbec neuvědomuje, že i taková záležitost, jako je rozdělávání ohně na vlastní zahradě, má svá pravidla. Podle zákona totiž musíte zajistit, aby váš oheň neohrožoval okolí. Znamená to udržovat ohniště na bezpečném místě a odstranit z dosahu vše, co by mohlo vzplanout, a to včetně kořenů stromů a suché trávy. Pokud se vám totiž oheň vymkne kontrole a způsobíte požár, může vám být uložena pokuta až 25 tisíc korun. Pokud by ale škoda byla větší, zvláště při vypalování trávy a porostů, a jste-li k tomu podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba, pak na vaši nedbalost už může být pohlíženo jako na trestný čin. Sankce se v takovém případě mohou vyšplhat až na 500 tisíc korun. Co se týče pokuty za nepovolené rozdělávání ohně v době sucha, třeba kvůli opékání buřtů. Pokuta může být až 15 000 Kč.

Jaká je aktuální situace?
Velmi teplé slunečné počasí a větrné podmínky způsobují přechodný nárůst rizika vzniku požáru až na čtvrtý stupeň. Středně vysoké riziko je na více než 60 % území republiky. Nejvyšší stupeň rizika byl včera v odpoledních hodinách v Nymburku. Ve čtvrtek 17. 4. se podle informačního portálu Firerisk.cz situace ještě zhoršila. Nejvyšší stupeň se rozšířil na větší část Polabí a na jižní Moravu.
Jak bezpečně postupovat při rozdělávání ohně
Pokud není zrovna vyhlášen zákaz rozdělávání ohně ve vašem regionu, pak i přesto platí, že bezpečnost by měla být na prvním místě. Obecně platí, že oheň by měly rozdělávat pouze osoby starší 18 let, aby bylo zajištěno, že zodpovědná osoba zvládne vyřešit potenciálně nebezpečnou situaci. Oheň nerozdělávejte ani za větrného počasí nebo v období sucha, které mohou výrazně zvýšit riziko nekontrolovatelného šíření požáru.
„Při rozdělávání nebo udržování ohně nikdy nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako třeba benzín, nafta či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny. Navíc podle zákona o ochraně ovzduší v otevřených ohništích nelze pod hrozbou vysokých pokut spalovat žádné chemické látky. Daleko méně riskantní je použití pevného podpalovače, který má stabilní výhřevnost a především při jeho použití v okolí nevznikají vysoce hořlavé plyny,“ upozorňuje Policie české republiky na svých webových stránkách.
Místo ohniště by mělo být vzdáleno alespoň 50 metrů od jakéhokoli okraje lesa nebo staveb a hořlavých materiálů. Oheň mějte stále pod dohledem a po skončení ho důkladně uhaste vodou nebo zasypejte zeminou, dokud se z něj nepřestane kouřit a půda pod ohništěm nevychladne. Pokud se oheň vymkne kontrole, ihned volejte linku 150 nebo 112.

Jak vybrat špekáček
Pokud máte všechno bezpečně nachystáno, přichází na řadu to nejdůležitější, špekáčky. Výběr je zásadní. Dobrý špekáček poznáte podle barvy a struktury, měl by být narůžovělý, jemně kořeněný, a hlavně s viditelnými kousky masa. Ty nejlevnější varianty často obsahují hodně mouky nebo tuku, což se pak projeví i na chuti. „Když špekáček přepůlíte, měl by mít rovnoměrnou a pevnou strukturu, bez velkých dutin nebo náznaků nekvalitních surovin. Po rozříznutí musí být vidět struktura masa a takzvané bílé tukové oči. V řezu vychlazeného výrobku je světle růžová barva a nepravidelně rozložené kostky špeku. Když kousnete do ohřátého špekáčku, má být plný šťávy,“ popsal ten nejlepší špekáček řezník a uzenář Martin Čejka na webu PrahaIn.
Špekáčky nikdy nedávejte přímo do ohně, ale držte je nad plameny. Pozvolně otáčejte do všech stran. A pozor na spáleniny! Černé spáleniny jsou nejen hořké, ale především zdraví škodlivé, protože obsahují karcinogenní látky. Správně upečený buřt by měl mít lehce zlatavou až nahnědlou barvu.
Co opékat místo buřtů
A pokud by vás klasické špekáčky omrzely, zkuste něco nového. Klasikou jsou samozřejmě klobásy nebo slanina, ale výborná je i opečená zelenina, předvařená kukuřice, houby nebo sýry. Děti milují pečené jablko obalené ve skořicovém cukru nebo marshmallows.
Nakonec to nejdůležitější: pořádně uhaste ohniště. Zdánlivě vyhaslé uhlíky dokážou opět vzplanout klidně až po několika hodinách. A to by vás mohlo vyjít hodně draho.