Lívance bez mouky dělám už 20 let. Jsou 100x zdravější a příprava zabere jen pár minut
Lívance patří mezi nejoblíbenější sladké pokrmy. Rozhodně se o nich ale nedá říct, že by byly zdravé. Jsou velmi kalorické, a tak bychom si je měli dopřávat jen výjimečně. Tedy alespoň ty klasické. Jejich zdravější verzi můžete jíst bez výčitek.
Lívance jsou naprosto univerzálním pokrmem. Můžete je servírovat ke snídani, obědu i k večeři, zavděčíte se s nimi všem, neboť si je každý může na talíři dochutit podle svého, a navíc jsou velmi rychle hotové. Není proto divu, že je spousta lidí připravuje velmi často.
Bohužel ale nepatří zrovna mezi ty nejzdravější pokrmy, neboť obsahují nemalé množství mouky a cukru. Právě tyto dvě suroviny výrazně zvyšují jejich kalorickou hodnotu. Mnozí se tak někdy pokoušeli mouku nahradit různými alternativami. V drtivé většině případů ale narazili na to, že se lívance na pánvi trhaly a vůbec nedržely tvar.
Čím nahradit mouku?
Výhodou lívanců bez mouky je nejen to, že nejsou tolik kalorické, ale také se pochopitelně hodí i pro jedince trpící celiakií. Zapomeňte ale na různé druhy bezlepkové mouky či speciálních směsí. Bohatě si vystačíte s ovesnými vločkami. Ty v řadě obchodů zakoupíte i v bezlepkové variantě. Oves sice je sám o sobě přirozeně bezlepkový. Častokrát ale během zpracování přijde do styku s jinými druhy obilovin, které už lepek obsahují. Budete-li tedy lívance připravovat pro někoho, kdo trpí intolerancí na lepek, je vždy lepší zakoupit variantu, při jejímž zpracování jsou dodrženy přísnější pravidla.
Ovesné vločky pak zvýší i samotnou výživovou hodnotu lívanců. Jsou plné vitamínů a minerálů, díky kterým například snižují riziko vzniku srdečních onemocnění. Skvěle se pak hodí i při hubnutí. Obsahují totiž dost vlákniny, která zasytí na delší dobu, a navíc snižuje hladinu cukru v krvi. Po konzumaci ovesných vloček proto nepřichází brzy hlad.

Místo cukru banán
Do těsta pak nemusíte přidávat ani žádný cukr. Vlastně se do něj vůbec nehodí. Cukr totiž při smažení lívanců velmi rychle karamelizuje, kvůli čemuž se pak lívance připalují a jdou špatně otočit. Často tedy končí nevzhledně potrhané.
Příjemnou chuť a krásnou vůni lívancům dodá banán, který se, stejně jako ovesné vločky, právem řadí mezi superpotraviny. I v banánech se nachází celá řada zdraví prospěšných látek. Z nich stojí za zmínku hlavně draslík. Tento minerál je zodpovědný za snižování hladiny sodíku v těle, a tak podporuje zdraví kardiovaskulárního systému. Podporuje i přirozené vylučování tekutin z těla, díky čemuž brání vzniku otoků.

Zdravé lívance
Zdravé lívance připravíte velmi jednoduše. V první řadě si nachystejte 80 gramů nedrcených ovesných vloček. Nasypte je do mixéru, přilijte k nim 120 mililitrů mléka a přidejte také menší špetku soli. Následně vyčkejte zhruba půl hodiny, aby vločky nabobtnaly a nebyly příliš tvrdé. Během čekání si vyndejte 1 vejce z chladničky. Je důležité, aby se zahřálo na pokojovou teplotu. Pak se s ním mnohem lépe pracuje.
Po 30 minutách do mixéru k nabobtnaným vločkám přidejte vejce a polovinu na kolečka nakrájeného banánu. Nezapomeňte ještě na 1/4 sáčku prášku do pečiva, který zajistí, že budou lívance krásně nadýchané. A pak už jen všechno společně rozmixujte, abyste získali hladké těsto.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. S pomocí menší naběračky nabírejte těsto a smažte z něj jednotlivé lívance. Ideálně na plotýnce zapnuté na střední výkon. Z každé strany smažte lívance zhruba 1-2 minuty.
A nakonec už jen podávejte. V lepším případě polijte lívance například javorovým sirupem, medem či je servírujte s oslazeným jogurtem, který celý pokrm obohatí o bílkoviny. Také se vyplatí k lívancům nakrájet čerstvé ovoce. To tělu zase dodá potřebné vitamíny.