Levná potravina, která je plná vlákniny a vitamínů. Měla by být povinná pro lidi nad 50
Dříve se věřilo, že z vás tato potravina udělá svalovce, který dokáže zvednout náklaďák. Dnes už sice víme, že takhle to není, to ale nemění nic na tom, že jde o velmi prospěšnou zeleninu, která má řadu zdravotních benefitů.
Vzpomínáte si z dětství ještě na postavičku Pepka Námořníka? Ten s oblibou pojedl konzervu své oblíbené zeleniny, která mu vzápětí dodala prakticky nadlidskou sílu. Potravina, kterou s chutí konzumoval, je samozřejmě špenát.
Dříve se věřilo, že obsahuje skutečně mnoho železa. Poté se ale rozšířila informace o tom, že jistý vědec E. von Wolf údajně udělal během svého bádání chybu a špatně napsal desetinnou čárku. Na základě toho se poté roky věřilo, že špenát obsahuje desetkrát více železa, než ve skutečnosti.

Tato potravina má v Evropě už dlouhou tradici
Mnoho lidí špenát nemá rádo. Většinou argumentují vzpomínkami na školní jídelnu, kde je tato zelenina nijak neoslnila. Faktem ale je, že má špenát pro naše zdraví řadu benefitů a pokud si ho připravíte chutně, určitě vám přijde vhod.
Nejprve trocha historie. Kde se špenát vlastně vzal? Původně podle dostupných informací pochází z jihozápadní Asie, kde byl nejspíš vyšlechtěn z divoce rostoucí lebedy. V Evropě se v každém případě pěstuje zhruba od 14. století.
Jedná se o jeden z prvních druhů zeleniny, která se jako čerstvá na jaře objevuje na pultech supermarketů. Ve své mražené podobě je ale dobře dostupná po celý rok.
V minulosti se špenát užíval jako projímadlo
Pokud tedy špenát neobsahuje nijak zvláštní množství železa, co v něm vlastně najdeme? Obsahuje mimo jiné beta-karoten, vitamíny C, B a K, lecitin, kyselinu listovou a vlákninu. Díky tomu pozitivním směrem ovlivňuje činnost srdce, posiluje svaly, snižuje krevní tlak, a podporuje krvetvorbu.
V historii špenát kořenářky doporučovaly jako projímadlo, a je pravdou, že řada lidí po jeho požití skutečně pozoruje, že se jejich zažívání dá velmi rychle do pohybu. V kombinaci s pažitkou a yzopem se zase v minulosti doporučoval jako prostředek proti kožním potížím. Zde je ale účinnost mnohem více diskutabilní.
Protože obsahuje mnoho antioxidantů, řada odborníků na zdravou výživu uvádí, že je vhodné ho zařadit do jídelníčku jako prevenci proti onemocněním rakovinou. Dále obsahuje látky zvané karotenoidy, které mohou mít pozitivní vliv na stárnutí organismu. Proto ti z nás, kdo již nejsou úplně nejmladší, mohou z jeho konzumace těžit.
Je ale samozřejmě nezbytné zmínit, že sám o sobě špenát určitě nikoho nespasí. Nejlepší prevencí nemocí všeho druhu je hlavně dlouhodobě zdravý životní styl a v některých případech člověk bohužel může onemocnět bez ohledu na to, kolik listové zeleniny za život spořádal. Sebezdravější jídelníček také rozhodně není náhradou lékařské péče.

Potravina, která se hodí pro redukci váhy
Výhodou, která je ale poměrně snadno prokazatelná, je fakt, že špenát je velice nízkokalorický. V šálku vařeného špenátu se nachází pouze zhruba kolem 41 kilokalorií. Proto se jedná o vhodnou potravinu pro každého, kdo se pokouší redukovat svou tělesnou hmotnost.
Odborníci uvádí, že aby člověk využil všechny výhody, které špenát nabízí, měl by ho konzumovat klidně denně. Vařeného se doporučuje půl šálku, čerstvého plný šálek. Pozor je ale třeba dát na to, aby se špenát při tepelné úpravě nepřevařil. To by ho totiž mohlo připravit o důležité vitaminy a další živiny. Z toho důvodu se hodí připravovat ho na páře.
Pokud kupujete mražený špenát, je potřeba dbát na jeho kvalitu. Jsou v ní totiž značné rozdíly. K dispozici je buď špenátový protlak, nebo listový špenát, který se obvykle prodává naporcovaný do malých zamražených kuliček.
Co se špenátového protlaku týká, pročtěte si složení. Někdy totiž může obsahovat různé další složky, jako například škrob. Ne že by na něm bylo něco závadného, ale může to mít vliv například na chuť. Nevýhodou špenátového protlaku je také to, že balíček obvykle obsahuje hodně vody, a tak vás po tepelné úpravě může nemile překvapit skutečné množství zeleniny. Na druhou stranu se do mnoha pokrmů hodí lépe, než špenát listový.