Když jsem tohle v Albertu viděla, nevěřila jsem vlastním očím. Nákup si promyslíte
Obchodní řetězec Albert má po celé České republice stovky prodejen, které se od sebe navzájem liší velikostí a také sortimentem. To ale není všechno. Některé z nich totiž nabízejí i extra služby navíc. Jednu z nich si zamilují hlavně milovníci jídla.
V určitých prodejnách Albert můžete nakoupit obrovské množství jak potravin a drogerie, tak také hotových jídel. A to nejen těch prodávaných v plastových krabičkách, která jsou plná konzervačních látek, díky kterým mají trvanlivost i několik dlouhých dní. Řeč je hlavně o čerstvých pokrmech. Zejména pak o jednom, který se mezi lidmi těší velké oblibě.
Čerstvě připraveno
Například na Praze 1, v prodejně nacházející se na Můstku, si můžete zakoupit i čerstvé sushi. Stejně tak třeba v Praze na Chodově anebo v Ostravě ve Forum Nová Karolína. Oblíbená asijská pochoutka se připravuje v takzvaných sushi pointech, které najdete přímo v prostorách supermarketu či hypermarketu. Kromě samotného sushi zde můžete zakoupit i poké bowl a další speciality.
Kdybyste s nabídkou sushi náhodou nebyli spokojeni, je možné požádat obsluhu, která vám během chvilky připraví přesně to, co máte rádi. Na své si tak přijde opravdu každý.
Výhoda oproti jiným
V mnoha supermarketech napříč republikou je možné zakoupit chlazené sushi. To ale často, byť mu to jeho datum spotřeby umožňuje, leží v regálech několik dní, což se pak logicky odráží na chuti, a takové sushi se pochopitelně nemůže tomu čerstvě připravenému ani zdaleka rovnat. Obchodní řetězec Albert má tak oproti ostatním prodejcům značnou výhodu.
Lahodné a zdravé
Sushi je celosvětově velmi populární. Prakticky v jakékoliv variantě je velmi chutné, a dokonce prospívá zdraví. Za to může například mořská řasa Nori, do které se jednotlivé rolky balí. Ta je i odborníky považována za superpotravinu. Uvádí se, že mořské řasy mají až patnáctkrát více zdraví prospěšných látek než běžná zelenina.
Je v nich hojně zastoupen vitamín A, ale také vitamín C, E a K. Z minerálů pak vápník, zinek anebo hořčík. Obsahují jód a tyrozin, což jsou látky, které napomáhají správné funkci štítné žlázy. Nechybí ani antioxidanty. Ty bojují proti oxidačnímu stresu a ničí v těle volné radikály. Tímto způsobem tělo omlazují. Ne nadarmo se říká, že jsou mořské řasy nejen pro zdraví, ale i pro krásu.
Když pak konzumujete sushi s lososem či tuňákem, dostanete do sebe navíc bílkoviny a také zdravé omega-3 mastné kyseliny, které ocení hlavně vaše srdce.
I zde ale platí, že bychom měli jíst vše s mírou. Rýže je bohatá na sacharidy, a tak nadměrná konzumace sushi logicky vede k přibírání na váze.

Domácí sushi
Na sushi rozhodně nemusíte jen do Alberta či do restaurace, ale snadno si ho připravíte i doma. V první řadě si nachystejte rýži. Jeden hrnek sushi rýže propláchněte, dejte do hrnce a zalijte 1 hrnkem vody. Pak nechte rýži alespoň hodinu odstát, aby nasákla vlhkost. Následně dejte hrnec na plotnu a jeho obsah přiveďte k varu. V tu chvíli plamen stáhněte na minimum a velmi pozvolna rýži vařte zhruba 15 minut. Hotovou rýži odložte stranou a nechte ji ještě pod pokličkou asi 5 minut „dojít”.
Do vychladlé rýže vmíchejte směs 10 gramů soli, 40 gramů cukru a 60 gramů rýžového octa.
Následně už stačí jen rýži nanést na plátek řasy Nori, uhladit a poklást ji oblíbenými ingrediencemi. Použít můžete například okurku, avokádo, lososa, tuňáka anebo třeba vařené krevety. Fantazii se meze nekladou. Rolku opatrně stočte a velmi ostrým nožem nakrájejte na silnější kolečka.
A pak už stačí jen servírovat společně s wasabi, kvalitní sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem. Sushi můžete nabírat hůlkami anebo rukama. Na příbor zapomeňte. Nejenže tento postup Asiaté zakazují, ale také prý kov znehodnocuje chuť sushi.