Energie 2025: Tento zloděj elektřiny žere 3x více než lednička s pračkou dohromady
Spotřeba energií v domácnostech je kvůli stále rostoucím cenám velkým tématem. Lidé se snaží co nejvíce ušetřit a zařazují tak úsporná opatření nebo kupují ekonomičtější zařízení. Není se čemu divit, vysoké účty chce platit málokdo. Většina lidí si myslí, že nejvíce elektřiny berou velké a neustále běžící spotřebiče jako lednice nebo televize. Ne vždy tomu tak ale je. Možná máte doma tohoto žrouta, který se nachází na vrcholu pyramidy, co se spotřeby týče.
Asi vás nepřekvapí, že tohoto nenápadného zloděje elektřiny najdeme v kuchyni. Většina z nás ho využívá denně, a to k vaření. Snídaně, obědy, večeře – uvařit dnes můžeme vlastně kterýkoliv chod, v moderní době o rychlé a efektivní recepty není nouze. Dává tak smysl, že sporák často běží. A právě kvůli frekventovanému využívání je jeho správný výběr naprosto klíčový. Varná deska samozřejmě spotřebovává energii, za kterou platíme, je tedy dobré mít přehled o tom, co se nám vyplatí mít doma v kuchyni. Který druh využíváte vy? Možná zjistíte, že je čas na změnu.
Moderní ale náročná
Sporáků existuje celá řada. Vybírat můžete například z plynové, elektrické nebo indukční varianty. Každý typ má své výhody i nevýhody. Liší se také spotřeba. Který sporák tedy žere nejvíce? Jde o indukční desku. Ačkoliv se v dnešní době jedná o populární a oblíbený druh sporáku, indukce má bohužel nejvyšší spotřebu. Mezi její výhody patří rychlost a efektivita, jednoduché ovládání a dlouhá životnost. K použití ale potřebujete speciální nádobí a největším negativem je právě fakt, že se její vlastnictví propíše do účtů za elektřinu. „Při výběru hrnců a pánviček si tedy vždy raději ověřte, jestli se dané nádobí na indukční desku hodí. Většinou to bývá označeno přímo na obalu výrobku v podobě znaku černé cívky. Indukční deska je také velkým žroutem elektřiny, která neustále zdražuje,“ píše skupina ČEZ.
Více než lednice
Samozřejmě záleží na tom, jak často desku používáte a kolik plotýnek zároveň běžně zapínáte. Důležitý je také příkon. Některé sporáky mají příkon třeba 1 300 W, jiné ale klidně i 2 300 W. Celkové sumy za energii potřebnou k jejich provozu se tak na konci roku mohou v závislosti na příkonu lišit i o několik tisíc. Roční spotřeba indukční desky s příkonem 2 300 W se může vyšplhat i na 5 tisíc korun. Jen pro představu, taková obyčejná lednice vás stojí okolo tisícovky, novodobé úsporné lednice třídy A klidně jen pětistovku! A to už je pořádný rozdíl.
Slabším místem některých indukčních varných desek je spotřeba energie v režimu stand-by. Znamená to, že desku sice momentálně nevyužíváte, ta je ale připravená na okamžitý provoz. Touto funkcí disponují moderní desky s dotykovým ovládáním. „Desky jsou vybaveny dotykovými tlačítky, spotřebovávají tedy proud, i když nejsou v provozu. Skutečnost, že i varná deska spotřebovává elektrickou energii, i když se na ní nevaří, si většina lidí vůbec neuvědomuje,“ vysvětluje Václav Beneš, redaktor časopisu TEST.
Jiné druhy vařičů jsou na tom cenově lépe, litinová deska ročně stojí asi 4 500 Kč, velmi podobnou sumu byste dali za sklokeramický povrch. Nejlevnější je vaření na plynu, ten vás vyjde asi jen na 1 700 Kč za rok.
Výhody stále má
Možná se ptáte, proč je tedy indukce stále tak žádaná. Ačkoliv má indukce oproti jiným druhům vyšší spotřebu, nabízí bez pochyby také řadu skvělých výhod. Mezi největší benefity patří její rychlost. Vodu přivede k varu přibližně stejně rychle jako rychlovarná konvice. Přenos tepla je navíc efektivnější a rovnoměrnější, nedochází tak k tepelným ztrátám. Deska se také snadno čistí. Skvělou věcí je i to, že plotýnky nezůstávají dlouho horké, a tak se vám v kastrolech nepřipálí zbytky jídla. Tuto funkci ocení především rodiče, protože se o indukční plotýnky děti nespálí. Jestliže indukční sporák necháte omylem zapnutý, sám se po chvíli vypne. „Některé indukční desky jsou schopné rozpoznat prázdnou nádobu na plotně a snížit její výkon. A v okamžiku, kdy dojde k přetečení vroucí vody na desku, reagují vypnutím plotýnky,“ říká šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. Proto je indukce oblíbená – nabízí totiž rychlost, efektivitu a chytrost.
Jestli vám tedy nevadí o trochu vyšší spotřeba indukční varné desky, vřele do její koupě. Musíte sice počítat s vyšším účtem za elektřinu, nezapomeňte i na nutnost investice do nového nádobí, pokud ho ještě nemáte. Jestliže ale chcete za energie ušetřit kde se dá, indukce nejspíš nebude tím pravým ořechovým.