Česko se chlubí nejlepším jídlem na světě. V USA se ho snaží marně napodobit
Česká kuchyně je už i ve světě proslulá chutnými a hlavně sytými jídly. Mnohé z nich si získaly srdce turistů a ti si je opakovaně dávají, kdykoliv do Prahy znovu přijedou. Když tedy přijde řeč na gastronomii, málokdo by asi čekal, že zrovna Česko strčí do kapsy světové kulinářské velmoci. V USA se dokonce snažili jedno naše „národní jídlo“ sami uvařit.
Češi si na dobrém jídle potrpí. Mnoho zahraničních turistů pak láká ochutnat třeba rajskou, svíčkovou nebo knedlo-vepřo-zelo. Na sociálních sítích poté nadšeně sdílí své zkušenosti a recenze, přičemž se většina z nich shoduje, že právě knedlo-vepřo-zelo je to nejlepší, co kdy na světě ochutnala. Pečené vepřové, sladkokyselé zelí a knedlík – to je kombinace, která už po staletí sytí žaludky Čechů. Jak se zdá – i Američané by se toto jídlo rádi naučili připravovat.
Na cestovatelských fórech se o českém knedlíku vyloženě básní
I takové zdánlivě jednoduché jídlo jako je knedlo-zelo ale vyžaduje pečlivou přípravu. Maso musí být křehké, měkké a šťavnaté, knedlíky nadýchané. Zelí by mělo na jazyku lehce štípat a mělo by dokonale ladit se zbytkem pokrmu. Mnozí cizinci si právě toto jídlo velmi oblíbili a nadšeně o něm píšou na různých cestovatelských fórech jako o nejlepší jídlo, co kdy v životě ochutnali. S rostoucí popularitou se pak i americké restaurace pokoušejí naše knedlo-zelo napodobit. Jenže se jim to příliš nedaří. Největší problém mají právě s vytvořením knedlíků. Často je nahrazují bramborami nebo toastem, a to už pak nemá s tradičním českým knedlo-zelo nic společného. V USA si neví rady ani s přípravou zelí. České zelí má totiž specifickou chuť, které je dáno tradičním kvašením a speciální úpravou (k zelí přidáváme bobkový list, celý pepř, kmín a sůl). V Americe ale toto naše zelí neznají, a tak jej nahrazují svým vlastním, sterilovaným. Je o něco sladší než to české, a proto ani to se nedá označit jako přesná náhražka knedlo-zelo-vepřa, tak, jak ho cizinci znají z českých restaurací.

Zatímco v USA se tedy místní kuchaři snaží naše jídlo napodobit, v Česku zůstává knedlo-zelo favoritem domácí kuchyně. Recepty se většinou dědí z generace na generaci a i když se občas někdo pokusí tradiční recepturu zmodernizovat, stejně se nakonec zůstane u staré dobré klasiky. Tradiční verze je totiž stále nepřekonatelná. Pokud tedy chtějí vaši zahraniční přátelé ochutnat pravé knedlo-zelo, nezbývá, než je vzít do české restaurace, kde vám toto jídlo připraví přesně tak, jak má být – s láskou a tradicí. Možná si pak i vaši přátelé řeknou, že toto je opravdu to nejlepší jídlo na světě, které kdy jedli.

Voní to dobře, přiznává turistka před plným talířem vepřového
Jakmile se cizinci poprvé dostanou k ochutnávce knedlo-vepřo-zela, okamžitě se jim zalíbí jeho omamná vůně. „Tohle zabije každou dietu,“ přiznává jedna turistka po prvním soustu s úsměvem dle testovacího videa z webu Stream.cz. „Chutná mi to. Je to lepší než jsem očekával,“ říká další z návštěvníků Prahy nad plným talířem vepřového. „Mně to chutná moc,“ libuje si poslední z testovaných. Jak se tedy zdá, knedlo-vepřo-zelo je opravdu tím nejlepším, co česká kuchyně nabízí.
V Praze dokonce funguje průvodcovská skupina, která cizince provede těmi nejlepšími podniky velkoměsta. Turisté díky tomu ochutnají i takové české speciality jako jsou třeba utopenci, tvarůžky nebo pivní sýry. „Tyto ojedinělé „gastronautické“ skupinky pochopí, jak vynikající je knedlo zelo vepřo,“ chválí tento počin Pavel Maurer, gastronomický publicista.