Vědci vybrali nejzdravější ovoce na světě. Koupíte ho v Penny za pár korun, ale češi raději sáhnou po kalorické bombě
Možná byste si mysleli, že nejzdravější bude banán, pomeranč nebo jiná exotická pochoutka. Vědci přitom adorují ovoce, které pořídíte za pár korun ve velkých pytlích. A co všechno dokáže? Působí jako prevence proti rakovině, demenci i srdečním onemocněním, které jsou jedním z největších strašáků u nás.
„An apple a day keeps the doctor away,“ říkají v Anglii. V překladu to znamená: „Jedno jablko denně a nebude vás muset navštívit lékař.“ Je na této lidové moudrosti ale něco pravdy? Ano, a právě z toho důvodu u ní ještě chvíli vydržíme. Přísloví se objevilo v devatenáctém století a je obdobou našeho „jste to, co jíte“.
Zdravotní účinky potvrdili vědci
Proběhly i vědecké studie. Třeba jedna z roku 2013 zkoumala, jestli jedení jablek může pomoci snížit vysoký „zlý“ cholesterol. Studie měla velká očekávání, protože srovnávala lidi, kteří jedly jablka s těmi, kteří brali léky na cholesterol. Ale výsledky byly překvapivé. Lidé starší padesáti let, kteří jedli jedno jablíčko denně, měli hladinu cholesterolu srovnatelnou s těmi, kdo brali léky.
Jedno jablko má kolem dvaapadesáti kalorií. Obsahuje hlavně rostlinné cukry, tuk ani bílkoviny v jablku prakticky nenajdete. Zato má ale střední množství vlákniny, která je pro nás velmi důležitá. Podporuje hybnost střev a správné zažívání… Kromě toho na sebe vláknina váže cholesterol, takže chrání i naše srdce a cévy. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a navíc nás dokáže na delší dobu zasytit, takže je vhodná i při hubnutí.
Celosvětově se vyprodukuje asi jedna magatuna jablek. Kromě toho, že jablíčka regulují cholesterol a hladinu cukru v krvi je jejich pravidelná konzumace také spojována s osmnáctiprocentním snížením rizika cukrovky druhého typu, na kterou často trpí senioři. Kromě toho mohou snižovat i riziko dalšího velkého strašáka – rakoviny. Působí proti zánětům, posilují dásně a jsou dobré pro náš imunitní systém. A také obsahují látky, které chrání mozek před rozvojem Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby.

Čistí vážně zuby?
Jablka by měla být populární, u nás se pěstují tradičně, přesto jsou u nás oblíbené i odrůdy ze zahraničí. A mnoho lidí je vnímá podobně jako brambory, okurky nebo rajčata – přijde jim, že jablka jsou prostě všude, jsou přeceňovaná a málokdo si koupí jablko s chutí. Prodávají se navíc po velkých pytlech, což v očích konzumentů snižuje jejich exkluzivitu. A ti tak touží po exotickém ovoci anebo dají přednost nějaké sladkosti. To je ale škoda.
Mimochodem, naše babičky přitom například věřily, že jablka čistí zuby. Pastu vám sice úplně nenahradí, ale povrchově zuby doopravdy pročistí. Můžete cítit, že budou po konzumaci jablka o trochu hladší.
Kilo za dvacku
Koupíte je všude. V Kauflandu, v Penny, Bille… záleží na odrůdě, Například právě v Penny koupíte kilo jablek Gala za 24,90 korun – a to až do neděle 21. září. Odrůda Golden Delicious stojí v Lidlu 19,90 korun za kilo. A to až do 27. září. V Globusu najdete kilo červených jablek 24,90 korun za kilo do 23. září.

Jak se od sebe liší jednotlivé odrůdy?
Odrůd existují spousty, my vám představíme ty nejznámější. Golden Delicious vynikají svou zlatou barvou, pocházejí z USA a jsou velmi sladké s jemným nakyslým nádechem. Rubín je česká odrůda, která zraje na podzim. Jablka se vyznačují šťavnatostí. Jsou nasládlá a vhodná na výrobu moštů. Gala pochází z Nového Zélandu. Tato odrůda je extrémně sladká a hodí se na sušení nebo pečení. Fuji jablka pochází už podle názvu z Japonska. Jsou hodně křupavá a konzumují se syrová. Možná znáte i zelená jablíčka Granny Smith z Austrálie, která jsou nakyslá a skvěle se proto hodí například do zeleninových salátů.
Zdroje: bmj.com, idnes.cz, healthline.com, health.clevelandclinic.org