Testovali jsme kvalitu másla z Penny, Lidlu a Kauflandu. Češi kupují to nejhorší
Chléb s máslem, to je česká klasika. Dnes se ale kvůli rostoucím cenám o kostce másla žertuje jako o „zlaté cihle“. Přesto si mnoho hospodyněk nedovede představit, že by použily na namazání chleba nebo do pečení náhražku. Srovnali jsme pro vás oblíbené značky a zaměřili se na jejich složení i cenu.
Spotřebitelská cena másla rostla ještě loni v listopadu nejrychleji ze všech potravin. Zatímco dříve nebylo považováno za luxus, dnes už se prodává běžně i za sedmdesát korun. Cenovky navíc pravidelně stoupají před svátky, například před Vánoci. Cenový nárůst se očekává i s příchodem Velikonoc. „Nejen český, ale i celý evropský trh se potýká s nedostatkem mléčného tuku,“ vysvětluje Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR. „Zatímco výrobci v lednu nakupovali smetanu za 60 Kč/kg, nyní její cena přesahuje 100 Kč/kg,“ dodává.
Srovnatelné složení
Vítězem loňského testu serveru Testypotravin.cz se stalo Milko Máslo. To vyrábějí Polabské mlékárny z čerstvé smetany. Má lahodnou chuť a porota ocenila i jeho roztíratelnost. Pojďme se podívat na jeho složení. Milko Máslo obsahuje minimálně 82 % tuku (tedy 82 g na 100 g), z toho 52 gramů nasycených mastných kyselin. Má energetickou hodnotu 743 kalorií na 100 gramů. Obsahuje 0,5 g bílkovin, 0,7 g sacharidů a 0,02 gramů soli. Kostku seženete v průměru za sedmdesát korun. Billa a Tesco jej nabízejí za 67,90 Kč.
Dalším oblíbeným výrobkem je Jihočeské máslo Madeta. Společnost Madeta ho na svých stránkách označuje za „pravděpodobně nejlepší máslo široko daleko“. Neobsahuje žádné konzervační látky ani emulgátory. Má 82 % tuku, z toho 54 gramů nasycených mastných kyselin. Na sto gramů má 744 kalorií. Obsahuje 0,8 gramu sacharidů i bílkovin a 0,2 gramů soli. V Penny a v Albertu ho aktuálně seženete s dvacetiprocentní slevou za 59,90 Kč. V Albertu přitom stojí běžně 74,90 Kč. Tesco ho nabízí za 63 korun.

Česká másla v porovnání s německými
Zaměřili jsme se i na privátní značky jednotlivých řetězců. Například České máslo Billa stojí podle dostupných informací 44,90 Kč. Obsahuje 749 kalorií na sto gramů. Z toho má 84 gramů tuků, 0,7 gramu bílkovin a 0,8 gramu sacharidů. Obsah soli je 0,1 g. Máslo z Lidlu značky Pilos stojí podle stránek Dtest 46,90 Kč. Web Férpotravina píše, že obsahuje 730 kalorií na 100 gramů. Má 82 g tuku, 0,6 g bílkovin a 0,7 g sacharidů.
Web Dtest dále uvádí cenovku másla z Kauflandu K-Classic na 46,90 Kč. To obsahuje 730 kalorií na sto gramů, 0,5 gramu bílkovin a 0,6 gramu sacharidů. Soli má 0,02 g. Jako jediné není vyrobeno v Čechách, ale v Německu. Upozorňujeme, že ceny privátních značek se mohou lišit, oficiální prodejci je totiž na svých stránkách neměli uvedeny.

Pozor, toto není máslo
V rámci našeho pátrání jsme narazili také na nespočet margarínů. Tady ale pozor, protože margarín nemá s máslem nic moc společného. Jedná se totiž o jeho rostlinnou náhražku, která je zpravidla dobře roztíratelná. Margarínům se často vytýká, že mají průmyslový původ. Není tomu tak. Pocházejí z přírodních zdrojů, konkrétně pak z rostlinných olejů. Hlavní složkou bývá většinou řepkový nebo slunečnicový olej, běžné jsou i palmový či kokosový tuk. Oproti tomu máslo je vyrobeno z živočišného tuku, zpravidla ze smetany.
Margaríny mají špatnou pověst kvůli tomu, že v minulosti obsahovaly trans nenasycené mastné kyseliny. V průběhu osmdesátých let bylo zjištěno, že ohrožují zdraví. Zvyšují totiž riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky a rakoviny. Hlavním problémem bylo částečné ztužování tuků hydrogenací, tato metoda se dnes už ale nepoužívá. Trans nenasycené mastné kyseliny můžeme nicméně stále najít v některých výrobcích, typicky například v cukrovinkách.
„V polovině devadesátých let klesla spotřeba živočišných tuků, tedy másla, vepřového sádla a hovězího loje. Naopak se zvýšila konzumace rostlinných olejů. A co se stalo? Úmrtnost na kardiovaskulární choroby poklesla,“ uvádí výživový odborník Petr Havlíček. Zatracovat je tedy nemusíte. Vždy ovšem pečlivě čtěte složení uvedené na obalu.