Není nebezpečnější zelenina, než tato: Je plná karcinogenů, ale Češi si ji dávají 3x denně
Celý život slýcháme o tom, jak moc je zelenina zdraví prospěšná. Řada lidí ji proto do svého jídelníčku zařazuje každý den, a to rovnou hned několikrát. Jenže jeden druh zeleniny může zdraví pořádně škodit.
V posledních letech se stále častěji hovoří o důležitosti zdravého životního stylu, a tak není divu, že se celá řada lidí rozhodla pravidelně sportovat, dbát na řádný spánkový režim a v neposlední řadě se také začala zdravě a vyváženě stravovat.
Do svého jídelníčku začali pravidelně zařazovat různé druhy zeleniny, ze které si připravují nejrůznější saláty anebo je jí zkrátka jen tak jako přílohu k různým pokrmům. Jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny jsou bezpochyby rajčata, o kterých se často mluví jen v superlativech a všichni vyzdvihují jejich pozitivní účinky na zdraví. Málokdo ale ví, že právě rajčata mohou našemu tělu pořádně uškodit.
Mohou obsahovat jed
Oblíbená rajčata totiž v některých případech obsahují jed zvaný tomatin. Ten lze najít jak ve zralých plodech, tak v těch nezralých. Pravdou ale je, že ve zralých rajčatech se jej nachází jen minimální množství, které nijak lidské zdraví neohrožuje. Zato ovšem v zelených, tedy nezralých či ne zcela dozrálých rajčatech, jej můžeme najít požehnaně. Jeho obsah může dosahovat až 55 mg na 100 gramů.
Kvůli tomu jsou rajčata nebezpečná, neboť spousta lidí je často konzumuje i v případě, že nejsou zcela dozrálá, a vůbec si neuvědomuje jejich potenciální škodlivost.
Tomatin má v rajčatech velmi důležitou funkci. Nachází se jak v plodech, tak také v listech a ve stoncích a rostlinu během jejího růstu chrání před nejrůznějšími škůdci a plísněmi. Pro člověka i zvířata je ovšem toxický. Otrava se u člověka může projevit už po pozření 25 mg tomatinu.

Příznaky otravy
V menším množství způsobuje u člověka tomatin pálení a řezání v krku. Objevit se může také průjem, nevolnost a ospalost. Jestliže jedinec zkonzumuje větší množství nezralých rajčat, k již zmíněným příznakům se přidají také pocity úzkosti, pocení, dušnost, křeče a v krajních případech i bezvědomí. V minulosti bylo zaznamenáno úmrtí člověka již po pozření 400 mg tomatinu.
Smrtelné otravy z nezralých rajčat jsou ovšem extrémně vzácné. Zdravý jedinec by totiž musel zkonzumovat ohromné množství této zeleniny na to, aby se u něj objevily závažnější příznaky. V žádném případě byste ovšem neměli rajčata dávat domácím mazlíčkům, zejména pak psům, pro které je tomatin velmi toxický.
Škodí, ale i prospívá
Přestože je tomatin pro člověka nebezpečný a může vyvolávat celou řadu zdravotních komplikací, může být i prospěšný. Bylo totiž prokázáno, že na sebe váže cholesterol, díky čemuž v těle přirozeně snižuje jeho hladinu.
Osobám, které trpí zvýšeným cholesterolem, tak bývá často lékaři doporučováno, aby do svého jídelníčku zařazovali více rajčat. Ovšem pochopitelně těch zralých, v nichž se rovněž nachází, jak už bylo zmíněno, tomatin, ale jen v takovém množství, které člověku nijak neškodí.

Není jediný
Další toxickou látkou, kterou lidé často nevědomky konzumují, je solanin. Ten se nachází v bramborách. Ve velkém množství pak pochopitelně v těch nezralých a naklíčených, které jsou zelené či na sobě mají zelené skvrny. Solanin je bohužel ještě toxičtější než tomatin. Výtažek ze 4 nezralých brambor by dokázal usmrtit krysu.
Pro člověka je smrtelná dávka logicky mnohonásobně vyšší. Už po konzumaci jedné porce naklíčených brambor se u člověka ale mohou objevit bolesti hlavy, závratě, bolesti břicha a také průjmy a zvracení.
Pokud se tedy chystáte připravovat brambory, vždy je zbavte různých zelených částí. Jestliže jsou prakticky celé zelené, jejich konzumaci se kompletně vyvarujte.