Snadné bramborové knedlíky bez loupání: Zdravé a hotové za 15 minut
Bramborové knedlíky připravuje mladá generace už často z pytlíku. Přitom není nic snazšího než použít klasické brambory. Ty totiž dokonce nemusíte ani loupat, dají se konzumovat i se slupkou.
Ta se z nich sice tradičně odstraňuje, aby mělo těsto jemnější a hladší texturu, na druhou stranu je však použití brambor se slupkami rychlejší a zároveň nutričně výživnější. Tento snadný recept navíc zvládnou i méně zkušení kuchaři, kteří by jinak sahali právě po směsi na knedlíky ze sáčku.
Bramborová slupka obsahuje vysoké množství vlákniny, dále potom vitaminů B a C a minerály jako draslík či hořčík, které jsou pro naše zdraví nezbytné. Jsou tak výživnější, při loupání se naopak část živin z brambor ztratí. Je ovšem potřeba dát si pozor na to, aby byla slupka dobře očištěná a neobsahovala například zbytky pesticidů nebo nebyla zasažena plísní. Proto volíme kvalitní brambory, ideálně v bio kvalitě a takové, které jsou určeny ke konzumaci právě bez loupání.

Ingredience
Na bramborové knedlíky, které vám zaberou jen pár minut a ze kterých uděláte asi čtyři porce budete potřebovat zhruba jedno kilo brambor. Ty by měly být s jemnější slupkou, tedy ideálně typu A či B. Na bramborové knedlíky se přitom často používají brambory typu C, které bývají moučné. Další ingrediencí je 250 gramů hrubé mouky, kterou můžeme nahradit i dětskou krupicí. Dále budeme potřebovat jedno vajíčko, lžičku soli a špetku muškátového oříšku.
Příprava těsta
Postup je velmi jednoduchý. Brambory, které neloupeme, omyjeme a důsledně je očistíme kartáčkem tak, abychom odstranili veškeré viditelné nečistoty. Následně je můžeme nakrájet na kostičky, aby se rychleji uvařily a uvaříme je do měkka. To, že jsou brambory připravené, poznáme podle toho, že v momentě, kdy do nich píchneme, sjedou samy z vidličky.
Jejich var trvá většinou kolem dvaceti minut a chceme, aby byly opravdu velmi měkké. Ani delší vaření tak nevadí, brambory při něm ovšem ztrácí na živinách. Následně je slijeme a necháme je mírně vychladnout tak, aby byly teplé, ale dalo se s nimi pracovat rukama. Brambory můžeme buďto strouhat na jemném struhadle nebo je protlačit přes lis. Takto připravené je pak smícháme s moukou vejcem, solí a muškátovým oříškem, kterého přidáme pouhou špetku.
Jestliže se těsto příliš lepí, dosypeme mouku. Když je naopak moc husté, je zase potřeba přidat další vařené brambory nebo můžeme do těsta vlít trochu mléka či vody, ale jenom po lžících, rozhodně ne velké množství. Další možností je i přidání dalšího vajíčka.

Proces vaření
Z těsta vytvarujeme válečky, které budou mít průměr asi pěti centimetrů. Samotné vaření pak zabere zhruba patnáct minut. Připravíme si velký hrnec plný osolené vody. V momentě, kdy se začne voda lehce vařit, do ní vložíme knedlíky a čekáme, dokud nevyplavou sami na povrch. Podle toho poznáme, že jsou hotové. Ty potom vyjmeme opatrně tak, aby se nerozpadly a necháme je okapat.
Zdravější varianty
Tento pokrm je často považovaný za nezdravý. Kromě použití brambor se slupkou můžeme toto tradiční české jídlo učinit zdravějším ještě několika dalšími způsoby. Těsto můžeme připravovat i ze sladkých brambor či z dýní, které dodají pokrmu antioxidanty.
Dalším způsobem, který se nabízí, je nahrazení klasické bílé hrubé mouky nějakou celozrnnou, špaldovou nebo například pohankovou moukou. Tyto druhy se podobají klasické mouce nejvíce, rozdíl v chuti přitom většinou ani nepoznáte. Navíc obsahují větší podíl vlákniny, takže zlepšují trávení.
Důležité je i to, s čím samotné knedlíky konzumujete, maso by mělo být spíše vařené než smažené. K přípravě pokrmů používejte vždy i zdravý tuk. Do knedlíků můžete přidat také nejrůznější bylinky, jako například petržel či pažitku. Mějte také na talíři vždycky dostatek zeleniny, ať už je to tradiční zelí či špenát, kterého si naberte klidně i půl talíře. Případně si jídlo vychutnejte s lehkým salátkem.
Zásadní je pak množství, které sníme. Rozhodně nemusíme dodržovat „českou klasiku,“ tedy to, že si dáme deset knedlů na posezení. Mužům postačí klidně čtyři kousky a ženám dva. Ty mají zhruba 150 gramů a vyjdou tak zhruba na 200 kalorií.