Vědci vyhlásili nejškodlivější jídlo na světě: Ničí játra a srdce. Češi ho milují a cpou se jím po večerech u televize
Není nic špatného na tom, že si čas od času dopřáváte něco dobrého. Jakmile se z toho ale stane každodenní zvyk, nastává vážný problém. Největší překážkou na cestě ke zdraví jsou považovány zejména ultrazpracované potraviny, které tělu nedodávají důležité živiny, ale pouze tzv. prázdné kalorie. A pokud takto člověk jí dlouhodobě, brzy se to podepíše na jeho zdravotním stavu.
Spousta lidí bohužel stále nechápe, že zdravá strava není žádná dieta, ale naprosto normální jídelníček, který by měl dodržovat každý, kdo chce mít zdravý, dlouhý a spokojený život. Pokud i vy chcete jíst zdravě a nevíte, jakým potravinám se vyhýbat, pak čtěte dál.

Honí vás někdy mlsná? To je v pořádku
Asi každý z nás občas dostane chuť na koblihu, burger, chipsy nebo čokoládu. Dát si občas nějakou dobrotu ničemu neuškodí a ve skutečnosti vás to může i potěšit. Pokud vás tedy zrovna chytla neodolatelná chuť na zmrzlinu, klidně si ji dejte. Nezapomínejte ale na to, že by zhruba 80 % vašeho jídelníčku měla tvořit strava bohatá na bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, ale také vitamíny a minerály. Zdravou a vyváženou stravu bychom měli jíst každý den, ne jen když na to zrovna máme náladu. Je to jeden z nejúčinnějších a zároveň nejjednodušších způsobů, jak si zajistit zdraví a dlouhověkost.
Vyhnout byste se měli zejména ultrazpracovaným potravinám, které pro lidské zdraví představují významné riziko. Mezi tyto potraviny patří:
- čokoláda
- balený toastový chléb
- koblihy
- mražená pizza
- salámy, paštiky, uzeniny
- tavené sýry
- instantní nudle
Nezdravá pochoutka, na které snadno vzniká závislost
Nejhorší jídlo rozhodně neexistuje pouze jedno. Je jich mnohem více a poznáte je podle složení. U těch nejméně zdravých najdete vysoký obsah tuku, cukru či soli a nedostatek bílkovin, vlákniny a dalších látek. To nejhorší, co podle vědců můžete svému tělu dát, jsou chipsy. Proč? To je jednoduché. Přibližně 25 % jejich hmotnosti obsahuje tuk, z toho asi 3 % je nasycený tuk, jenž stojí za řadou vážných onemocnění, jako je například zvýšený cholesterol a onemocnění srdce a cév. Bez čeho se chipsy rozhodně neobejdou, je sůl – ta tvoří zhruba 1,4 % a pokud si její příjem nehlídáte, může se snadno stát rizikovou potravinou, která zvyšuje krevní tlak a vede až k infarktu nebo mrtvici. Negativní dopad mají také na zdraví jater – nezdravé potraviny totiž ničí játra v podobné míře jako alkohol.

Chipsy ale i přesto běžně konzumuje většina Čechů večer u televize a mnohdy si ani neuvědomují, jak ohromně negativní dopad na jejich tělo mají. Možná právě to je důvodem, proč mají tak málo energie a podlomené zdraví. Poukazuje to i na skutečnost, že více než 60 % Čechů má nadváhu nebo obezitu.
Co zvolit místo nezdravých chipsů?
Chipsy chutnají díky nezdravým ingrediencím skvěle, ale s trochou snahy si můžete připravit zdravé varianty, které si zaručeně zamilujete. Výhoda takových zdravějších dobrot spočívá i v tom, že jich můžete sníst mnohem více. Skvělým příkladem mohou být zeleninové hranolky (lze využít brambory, celer, mrkev či batáty) – ty si můžete podle chuti posypat kořením, olivovým olejem a samozřejmostí je i zdravější dresink s vysokým obsahem bílkovin. Ten připravíte z řeckého jogurtu a můžete si ho upravit k dokonalosti podle sebe. Doporučujeme však přidat zejména prolisovaný česnek, sůl, pepř a případně bylinky jako je kopr či petrželka.