V Lidlu jsem si koupila toto. Bylo mi tak blbě, že už to nikdy neudělám
Někteří lidé mají tu smůlu, že bohužel nemohou jíst všechno, co se jim zlíbí, za což může ve většině případů alergie. Pokud sní něco, co by jíst neměli, může se jim udělat špatně, případně se u nich mohou projevit i vážnější zdravotní komplikace. Jenže v některých případech člověk vůbec nemusí tušit, že daný výrobek obsahuje alergen. Třeba v případě, že si nepřečte složení.
Ochutnávat všelijaké dobroty v obchodě se vždy nemusí vyplatit. Zejména pokud patříte mezi lidi, kterým se z určitých výrobků udělá snadno špatně, případně pokud máte na něco alergii. To druhé se týká naší čtenářky Lucie, která nedávno zjistila, že má alergii na ryby. Jelikož jí nikdy nechutnaly, starost jí to nedělalo. Tehdy ale absolutně netušila, že se alergeny z ryb mohou vyskytovat i v úplně jiných výrobcích.
Nakoupila spoustu výrobků, ale zapomněla na jeden detail
Alergeny se mohou nacházet i ve výrobcích, v jakých bychom to nečekali. I to je důvod, proč je vhodné při alergii nebo potravinové intoleranci vždy pečlivě zkoumat jejich složení.
Když Lucie vyrazila na nákup do Lidlu, rozhodla se, že si užije odpočinkový víkend se vším všudy, a hodila do svého nákupního košíku prosecco a několik balíčků gumových medvídků, které už dlouho neměla. „Proč si jednou za čas nedopřát velkou dávku cukru?“ ptala se sama sebe. V tu chvíli už se nemohla dočkat, až si konečně odpočine od nekonečné práce a studia. Ani ve snu by ji nenapadlo se podívat na složení výrobků, které si koupila. To se později ukázalo být poměrně velkým problémem.
Nenapadlo ji, že výrobek obsahuje alergen
Když doma během večera spořádala dva balíčky gumových medvídků, svůj odpočinek si užívala jen chvíli, a pak se začala cítit naprosto příšerně. Svědilo ji celé tělo, byla zmatená a připadala si, jako by jí dal někdo na hlavu něco pořádně těžkého. To už ji zachvátila panika, protože vůbec netušila, co jí může být. Motala se jí hlava a v jednu chvíli dokonce měla pocit, že nemůže dýchat. Neváhala proto a zavolala si sanitku.
Když záchranáři přijeli, trvalo jim jen pár sekund, než přišli na to, že má Lucie alergickou reakci. Jelikož v posledních hodinách pila a jedla pouze prosecco, gumové medvídky a jahody, nebylo těžké uhodnout, odkud potíže pramení. Jakmile lékařům sdělila, že má alergii na ryby, měli jasno. Řekli jí, že snědla gumové medvídky, které obsahují rybí želatinu. To si pak i sama ověřila na obalu výrobku, kde se to skutečně uvádělo. Lucie se v tu chvíli málem studem propadla do země, protože o tom netušila. Na složení výrobku se nepodívala, takže se styděla ještě víc.
Záchranářům se nakonec omluvila, protože měla pocit, že je svým hloupým chováním jen zbytečně vyrušila od důležitějších výjezdů. Mělo to ale i pozitivní výsledek. Alespoň si ale pro příště zapamatovala, že musí být trochu pečlivější a pozorovat, co přijímá do svého těla.

Alergici by měli vždy sledovat složení výrobků
Asi málokoho by napadlo, že se ve sladkých bonbonech nachází něco jako je rybí želatina. Ačkoliv je to poměrně běžné, nejedná se o věc, která by člověka okamžitě napadla. „Na alergologii mi nikdo neřekl, že se mohou ryby nacházet i ve sladkostech a ani mi nikdo neřekl, že bych měla sledovat složení výrobků. Kdyby mi to alespoň zmínili, určitě bych byla opatrnější. Myslela jsem, že ryby jsou zkrátka ryby. A ty já nejím,“ popisuje čtenářka Lucie, která se sama vzdělává, aby se jí už podobná záležitost nestala.