Toto snídá 90 % Čechů. Jde o levné zlo, které vám zničí celý den, varují odborníci
Říká se, že snídaně je základ dne. Jenže málokdo přemýšlí nad tím, co vlastně snídá. Proto dochází k tomu, že má většina Čechů podobnou, nezdravou snídani.
Ať už ráno snídáte nebo ne, většinou máte už naučené, co po ránu dělat. Někteří lidé vstanou, provedou osobní hygienu, uvaří si kafe a vyrazí na cestu do práce. Jiní potřebují trochu pomalejší start. Vstát, probrat se, chvíli koukat na televizi a u toho si nachystat snídani. Právě snídaně je něčím, co mnoho osob přehlíží. Spíš než že nemají hlad, nevědí, co si dát. A tak sáhnou po tom, co snídá většina. Víte, co si dávají Češi nejčastěji ke snídani a proč je to vlastně nezdravé?
Lidé nemají čas ani na jídlo
Ráno pro nás bývá pořádně hektické. Během pár minut se musíme obléknout, upravit, nachystat věci a vyrazit z domu. Na snídani si kolikrát ani nevzpomeneme. Někteří ji úplně vynechají a jiní si udělají jen kávu do kelímku, kterou si vezmou na cestu. Ti, kteří ráno nejí, pak často dohání hlad během dne a také mívají chutě na všechno možné. Kvůli tomu sahají po čemkoli, co je zrovna po ruce. Jenže většinou to nebývá nic zdravého.
Ti, kteří snídají, se dělí na dvě skupiny. První skupina si na jídle dává záležet. Takové osoby si vybírají, co budou jíst a mají i nastudované, co je nejlepší. Lidé z druhé skupiny sáhnou po tom nejjednodušším, co najdou. V mnoha případech je to jídlo, které se nemusí zdlouhavě připravovat. Je to sice rychlé řešení, ale pro tělo to není úplně ideální.
Tohle snídá 90 % Čechů
Co si dáváte na snídani nejčastěji? Možná, že snídáte stejně jako 90 % Čechů. Ti si totiž pravidelně dopřávají rohlík s paštikou, uzeninou nebo nějakou pomazánkou. Je to zdravé? Není, ale je to rychlé a nemusí se to připravovat dlouho. Proto je to oblíbená snídaně tolika lidí.
Rohlík s paštikou zvedne hladinu cukru v krvi, ale ta pak rychle spadne. Člověk se cítí unavený, podrážděný a má brzy zase hlad. Taková snídaně vám dopoledne spíš vezme sílu, než ji dodá.

Nezdravá snídaně, která nemá živiny
Určitě víte, že lidské tělo potřebuje určité živiny, vitamíny a minerály, aby mohlo správně fungovat. A pokud si dáte každé ráno výše zmíněnou snídani, moc vašemu zdraví nepomůžete. Bílý rohlík je plný rychlých sacharidů. Má málo vlákniny a neobsahuje žádné bílkoviny. Když si k němu dáte máslo nebo uzeninu, sníte hodně soli, nasycených tuků, stabilizátorů a éček. Takové jídlo vám zatíží trávení a určitě se nebudete cítit nejlépe.
Kromě toho se můžete cítit nafoukle a bez energie. A to nejhorší téměř pro každého je, že číslo na váze kvůli takovému jídlu roste. Přitom by stačila malá změna a je více než pravděpodobné, že byste se cítili lépe a vaše hmotnost by se naopak snižovala.
Takhle může vypadat zdravá snídaně
Velice málo osob se snídani věnuje naplno. Někteří ji konzumují při cestě do práce nebo za volantem a jiní u ní řeší pracovní e-maily. Ideální je, když si na snídani vyhradíte přibližně 20 minut. Co by měla taková zdravá snídaně obsahovat?
Určitě nějaký zdroj bílkovin. Připravit si můžete vajíčka, tvaroh, šunku nebo jogurt. Dále byste měli sníst nějaké sacharidy (celozrnné pečivo, ovesné vločky, müsli). Vhodné je zařadit také zdravé tuky, třeba z ořechů, avokáda či kvalitního sýra. A nezapomínejte také na zeleninu či ovoce.

Pro větší inspiraci si dopřejte například: ovesnou kaši s ovocem, oříšky a trochou medu. Připravit si můžete také bílý jogurt s müsli, ovocem a mandlemi. Vhodnou volbou je i celozrnný toustový chléb s avokádem, vařeným vejcem a cherry rajčátky.