Toto plánují supermarkety udělat s vejci a majonézou. Racionální Čech si jen klepe ne čelo!
Chodíte pravidelně nakupovat do stejného obchodu? Potom už dobře víte, kde najdete určité potraviny. Brzy ale dojde ke změně, kvůli které už některé potraviny nenajdete tam, kde jste byli zvyklí.
Jestliže stále zůstáváte u klasických nákupů, při nichž si dojdete do obchodu osobně, pravděpodobně máte zmapovanou celou prodejnu, do které chodíte nejčastěji. Díky tomu už předem víte, kde najdete jednotlivé potraviny a nemusíte si procházet celý obchod kousek po kousku. Mnoho lidí nemá rádo, když obchody změní rozmístění regálů. Musí kvůli tomu hledat po celé prodejně určitou věc a jsou spíše naštvaní.
Někteří to dokonce řeší tak, že pokud jejich oblíbený obchod udělá nějakou výraznější změnu, přestanou do něj chodit. Rozmístění regálů však patří i mezi marketingové triky. Zákazníci si musí projít celou prodejnu a mnohdy si přidají do nákupního košíku i věci, které by jinak nenakoupili.
Už brzy ale dojde k dalším změnám v obchodech s potravinami. Na co se mohou zákazníci připravit a co všechno už nenajdete na místě jako doposud?
Tato novinka začne platit od 1. září 2025
Nemusíte se bát, že by všechny obchody od 1. září přemístily regály. Přesto dojde k přemístění určitých potravin. Dne 1. září se totiž v českých obchodech zavede změna. Od tohoto data bude možné koupit vajíčka nebo majonézu i mimo chlazenou zónu.

Možná si říkáte, že jste něco podobného už zaznamenali. Obchody aktuálně mohou nabízet vajíčka a majonézu i mimo chladicí boxy. Musí ale zajistit, aby se teplota těchto potravin nedostala nad 18 °C. Právě proto bývaly tyto výrobky umístěné poblíž chladicích zařízení.
Tou největší změnou tedy je, že vajíčka i majonézy se budou moci prodávat na jakémkoliv místě v prodejně s teplotou do 24 °C. Většina zákazníků si ale klepe na čelo. Domnívají se, že se potraviny akorát dříve zkazí. To ale není tak úplně pravda.
Lidé se obávají horší kvality vajec
Je logické, že si většina lidí řekne, že pokud nebudou uchovány v chladu, nejspíše dojde o něco dříve k jejich zkažení. K tomu se vyjádřila pro Deník.cz i Jana Dostálová, specialistka v oboru potravinářství a vysokoškolská profesorka.
„Čím vyšší teplota, tak tím se zhoršuje kvalita vajec z hlediska složení, mikrobiální kvality. Chemické reakce probíhají s vyšší teplotou zkrátka rychleji. Na druhou stranu si myslím, že skladování při čtyřiadvaceti stupních zase tolik bezpečnost vajec neohrozí. Hodně záleží, jak dlouho budou vejce při vyšších teplotách skladována. Je rozdíl, když vejce z lokální farmy si zakoupí zákazník druhý den a když jsou vejce přepravována na delší vzdálenosti. Čerstvá vejce jsou vždy chutnější, zdravější.“
Dle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je to pro zákazníka spíše lepší. Když si totiž nyní koupí vajíčka, která jsou chlazená a donese si je do auta, vejce se orosí a jsou náchylná třeba k plísním.
Obchodníkům se sníží náklady
Zatímco někteří zákazníci nad novinkou kroutí hlavou, obchodníci ji vítají s otevřenou náručí. Doposud totiž musela vejce zůstat v chladu po celou dobu cesty od chovatele až do obchodu. Nová vyhláška od ministerstva zemědělství jim ale umožní snížit náklady.
Jiná situace nastane u majonéz. Ne všechny se budou moci vystavovat mimo chladicí boxy. Na trhu se objeví dvě jasně označené varianty. Jedna bude určená do lednice a druhá bude vhodná ke skladování při pokojové teplotě.

Podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka tato změna rozšíří možnosti pro zákazníky. Tato změna je teprve ve schvalovacím procesu, ale pokud by byla schválena, každý se bude moci sám rozhodnout, kterou z majonéz si koupí.