Toto je ten nejhorší průšvih, co se dá vyvést s kuřecím masem. Dělá ho každý druhý Čech, hned jak si ho přinese z obchodu
Pokud děláte tuto častou chybu s kuřecím masem, koledujete si o pořádný malér a zasloužili byste jednu na holou. Naučte se maso správně připravovat, aby bylo dobré a hlavně bezpečné.
Otrava jídlem není nic příjemného, ale stává se to častěji, než by si člověk myslel. Stačí sníst něco kontaminovaného bakteriemi, viry, parazity, toxiny nebo třeba plísněmi. Nejčastěji to bývá třeba Salmonela, E. coli nebo Listeria.
Tyto mikroorganismy se do jídla dostanou třeba tím, že bylo špatně uskladněné, nedostatečně uvařené, nebo prostě jen tím, že si někdo před vařením neumyl ruce. Příznaky otravy jídlem se obvykle projevují velmi rychle. Za pár hodin přichází nevolnost, zvracení, průjem, bolest břicha, horečka.
Většinou si s nákazou tělo poradí samo. Stačí hodně pít, jíst jen lehce nebo radši vůbec, a hlavně odpočívat. Mezi rizikové skupiny patří děti, těhotné ženy, starší lidi nebo ti, co mají oslabenou imunitu.
A co s tím? Základ je jednoduchý. Čisté ruce, pořádně tepelně upravit maso, dát pozor na datum spotřeby a nechat věci v lednici tam, kde mají být. Nic extra složitého, ale právě na těchto banalitách často všechno stojí. A když těch pár zásadních pravidel nedodržíme, může nás to stát dost nepříjemné hodiny na záchodě.

Nejhorší průšvihy s kuřecím masem
Možná to zní zvláštně, ale syrové kuře se opravdu nemá omývat. Ani když ho chystáme k vaření, ani před tím, než ho dáme do mrazáku. Většina lidí to dělá v domnění, že maso očistí. Jenže ono je to ve skutečnosti spíš na škodu než k užitku.
Bakterie se rozstřikují všude kolem
Když syrové kuře myjete pod tekoucí vodou, voda s sebou bere i bakterie, třeba Salmonelu nebo Campylobacter. Tyhle potvory pak končí nejen ve dřezu, ale i na pracovní desce, kuchyňských nástrojích nebo třeba na oblečení a mohou kontaminovat další potraviny. Takzvaná danger zone (nebezpečná zóna) je od 5 °C až do 60 °C a představuje teplotní rozmezí, při kterém se bakterie množí nejrychleji. Jejich počet se každých dvacet minut zdvojnásobuje.
Voda bakterie nezabije
I kdybyste použili vlažnou nebo horkou vodu, bakterie tím nezničíte. To jediné, co je spolehlivě zlikviduje, je až pořádné tepelné zpracování. A ne jen tak ledajaké, u kuřete je potřeba dosáhnout vnitřní teploty alespoň 75 °C. Takže žádné mytí, stačí ho dobře upéct, uvařit nebo osmažit.
Syrové kuře neoplachujte
Další důvod, proč maso nemá smysl oplachovat, je ten, že ho tím jen zbytečně namočíte. A když ho pak dáte do mrazáku, ta voda na povrchu logicky vcelku rychle zmrzne, udělají se ledové krystalky a maso po rozmrazení ztratí strukturu. Bude takové měkké, rozblemcané a prostě už to nebude ono. Připravili jsme pro vás několik dalších zásad, jak správně a bezpečně nakládat s kuřecím masem.

Jak zacházet s kuřecím
Syrové maso by mělo být v lednici skladováno vždy na spodní polici, aby krev z masa nekapala dolů na ostatní potraviny a nekontaminovala je. Pozor si dejte i při nakupování a ze stejného důvodu maso vložte do igelitového sáčku
Před přípravou maso nenechávejte dlouho ležet mimo lednici. Vzpomeňte si, že počet mikroorganismů se každých 20 minut zvojnásobí. Důkladně si omyjte ruce vodou a mýdlem. Při přípravě se snažte vyvarovat sahání si na obličej a do vlasů. Zkrátka dodržujte hygienu rukou. Pravidelně je myjte vždy také po toaletě, před přípravou jídla i po něm. Zbytečně se při vaření neosahávejte, ať se do jídla nedostanou bakterie třeba z vašeho nosu. Ideálně také používejte doma speciální prkénko jen na syrové maso.
Tepelně upravte maso na minimálně 75 °C. Zbytky nedojedeného kuřete uchovávejte v lednici a před další konzumací ho pečlivě ohřejte. Udržujte lednici a pracovní plochu v čistotě, pravidelně je myjte. Používejte zástěru na vaření a pravidelně ji perte. Dávejte pozor, aby syrové maso nepřišlo s žádnými jinými potravinami do kontaktu, kvůli kontaminaci. Pečlivě sledujte datum spotřeby, nenechávejte v lednici prošlé nebo plesnivé potraviny a uchovávejte chemikálie daleko od jídla, například v nějaké uzavřené skříňce pod dřezem.