Tento český pokrm je světový unikát: Žádná jiná země ho nedokáže napodobit
V Česku máme pokrm, který nedokážou nikde jinde připravit tak jako u nás. A vůbec nevadí, že vlastně ani nepochází z našich luhů a hájů! Pravidelně patří k nejpopulárnějším a nejprodávanějším gastronomickým lákadlům, na kterém si pochutnávají turisté ze zahraničí i domácí.
Ať už se procházíte po vánočních trzích, hudebních festivalech nebo po zapadlých historických uličkách, tam všude na něj narazíte. Lahodné sladké pečivo dobylo nejenom srdce českých strávníků, ale jeho sláva sahá až daleko za hranice. Není náhodou, že jde o jedno z největších lákadel, které zahraniční turisté vyhledávají. A vůbec nevadí, že někdy je to za skutečně nekřesťanské peníze…
I když má své kořeny v Rumunsku, konkrétně v historickém regionu Sedmihradska, právě u nás se stal jedním z nejvyhledávanějších symbolů zdejší gastronomické kultury. Nikdo ho totiž neumí připravit tak jako zlaté české ručičky. Asi už tušíte, že řeč je o trdelníku.
Dokonalost v jednoduchosti
Na první pohled trdelník přitom vypadá naprosto obyčejně. Jedná se o pečivo z kynutého těsta, které tvarem připomíná velkou dutou kremroli. Tenké pruhy těsta se omotávají na speciální válec zvaný trdlo, odtud pochází i pojmenování dobroty. Trdlo se původně vyrábělo z bukového dřeva, dnes se však častěji používá kov. Při pečení nad žárem dřevěného uhlí se těsto otáčí, potírá mlékem a pečlivě hlídá, dokud se nedosáhne kýžené zlatočervené barvy. Výsledkem je křupavý vnější povrch a měkký vnitřek.
Ještě teplý trdelník se obaluje v cukru, nejčastěji skořicovém. V posledních letech se však z trdelníku stal velký byznys a past (nejenom) na turisty a jednotliví prodejce se předhánějí ve „vytuněných“ verzích. Je libo trdelník naplněný zmrzlinou, šlehačkou nebo čokoládou? Možností je nespočet a všechny uspokojí ty nejnáročnější milovníky sladkého.
Jak trdelník putoval Evropou do Česka
Než se trdelník dostal z Rumunska na české území, prošel dlouhou a spletitou cestou. Předpokládá se, že k jeho rozšíření do dalších koutů Evropy došlo po vpádu Tatarů do země, kdy se část Rumunů rozprchla na severozápad. Pokrm si tak začaly osvojovat v Maďarsku nebo na Slovensku. Maďaři ho znají jako kürtőskalács a považují jej za svůj národní symbol. Na Slovensku je zase populární Skalický trdelník.
Do českých zemí se trdelník dostal pravděpodobně s přistěhovalci v 17. století. Pečivo se u nás rychle zabydlelo, a to především na Moravě. Původně se připravovalo při slavnostních příležitostech, kdy se opékalo nad ještě dohořívajícími uhlíky po pečení masa. První písemné zmínky o trdelníku na našem území pocházejí z 19. století.
Navzdory dlouhé historii u nás nebyly trdelníky v moderní době nijak zvlášť oblíbené. Změna nastala na začátku 21. století. Trdelníky se tehdy začaly objevovat na trzích a jarmarcích a u lidí si postupně budovaly velkou oblibu. Obří boom z nich nakonec udělal nedílnou součást české gastronomie a turisty hojně vyhledávaný kulinářský zážitek. Označení „staročeský trdelník“ je přesto spíše marketingový tah.
Marketingový tah, který vyšel
I když se v podstatě nejedná o tradiční české pečivo, čeští pekaři a prodejci ho dokázali přetvořit v ikonickou národní pochoutku, na kterou cílí návštěvníci z celého světa. Přidejte k tomu magické prostředí českých historických měst a třeba atmosféru právě probíhajících českých vánočních trhů. Podobný zážitek nikde jinde nezažijete!