Tento český pokrm je považován za národní klenot. Většina Čechů ho přitom nikdy nejedla
Česká kuchyně si velmi zakládá na tradicích, proto i dnes běžně vaříme jídla, která vařily naše prababičky. Na jedno ale někteří už úplně zapomněli, přitom ho dříve jedli i o Vánocích.
Některá jídla vaříme běžně k obědu či večeři, ale mnohdy si neuvědomujeme, že mají kořeny hluboko v české historii. Jedním takovým je houbový (nebo také černý) kuba, což je pokrm, který v minulosti jedly na Štědrý den chudé rodiny. Ačkoliv už se dnes spíš nejí, není na něm nic špatného – někomu chutná, někomu ne. Lidé na něj zkrátka zapomněli. Pojďte si ho připomenout.

Dříve symbol Vánoc, dnes už se na pokrm zapomíná
Není jisté, kdy přesně houbový kuba vznikl (kořeny pravděpodobně sahají až do pohanských dob), je ale známo proč. Jeho popularita stoupla zejména v době, kdy nebylo dostupné maso, ještě více pak v době komunismu. Pokrm je totiž velmi výživný – obsahuje hlavně kroupy a houby, které se uvaří, dochutí solí, pepřem, česnekem, kmínem a majoránkou a dají se zapéct do trouby. Samozřejmě nesmí chybět sádlo, které pokrmu dodá potřebnou vůni. Zajímavé je, že měl houbový kuba spoustu názvů. V některých částech Česka se mu říkalo ševcovský jahelník, jinde krupková nadívanina s houbami a někde se k němu ještě přidávaly brambory a říkalo se mu maňas.
Houbový kuba se připravuje už stovky let. Je jednoduchý na přípravu, velmi dobrý a hlavně výživný a sytý. Kroupy (případně jáhly) i houby se daly sehnat jednoduše, což bylo pro každou rodinu, kterou trápil nedostatek jídla, velmi vítané. V domácnostech se houbový kuba jedl celoročně, ale hlavně o Vánocích, protože houby pro naše předky představovaly posvátnost a byly i součástí mnoha oslav. Někteří lidé si tento pokrm připravují na Vánoce dodnes, časté už to ale nejspíš moc není.
Ve světě houbový kuba příliš oblíbený není
I když je tento pokrm v Česku i dnes obecně velmi dobře přijímán a lidé mají jeho chuť rádi, ve světě tomu tak není. Turistům a cestovatelům český houbový kuba natolik nechutná, že se umístil v žebříčku mezi 100 nejhorších jídel světa, který sestavil portál Taste Atlas na základě hodnocení lidí z různých koutů světa. To pro mnoho Čechů není příliš pochopitelné, jelikož houbový kuba obsahuje hlavně dvě základní suroviny – kroupy a houby, které samy o sobě špatné určitě nejsou.

Jak připravit houbového kubu
Pokud jste si vzpomněli na chuť houbového kuby a rádi byste si ho doma připravili, rovnou se podívejte na recept, který je velmi stručný. Příprava houbového kuby tedy není nic složitého a pokud máte doma všechny suroviny, budete mít brzy chutné jídlo na stole.
Na sádle zpěňte nakrájenou cibulku (můžete přidat i nakrájenou slaninu), přidejte dvě hrsti sušených hub (nechte namočit přes noc) a chvíli vše nechte podusit. Kroupy uvařte v osolené vodě, poté smíchejte s houbovou směsí, dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přidejte trochu sádla, vody z hub a 300 ml vývaru a chvíli nechte vařit. Pak už směs přesuňte do pekáčku a nechte péct na 180 °C asi 25 minut, dokud nebude povrch opečený dozlatova. Pak už můžete servírovat. Dobrou chuť!