V restauraci za 300 Kč, v Lidlu za 40. Příprava zabere 10 minut a kvalita je ještě lepší
Tuto dobrotu si v restauracích často nedáváme, protože stojí hodně peněz – klidně i víc než tři sta korun! Jenže v Lidlu ji až do 21. září pořídíte za zvýhodněnou cenu, kdy jeden kus vyjde na čtyřicet korun. Jedná se přitom o výběrový kus masa, který se u nás dokonce dlouho nesměl prodávat.
Kdysi byla tato Čechy oblíbená pochoutka v restauracích zakázaná a o jejím zákazu se mluví dodnes. Milovali ji už v 19. století Francouzi, kteří jí přezdívali „americký steak“. U nás byla v roce 1987 zakázána kvůli riziku tasemnice a salmonely. Znovu se mohla v restauracích podávat až v roce 2001. V restauracích za tuto pochoutku zaplatíte i horentní sumy, jde o tatarský biftek, který vám někdy naservírují ze syrového hovězího, jindy i z lososa.
Proč je v restauraci drahý?
Je to vlastně logické. Ze zákona musí v restauraci připravit tatarák až těsně před konzumací. Nesmí se ani nijak dlouze skladovat. Zároveň musí mít restaurace speciální atesty, které si může zákazník vyžádat. Vzhledem k tomu, že se tatarský biftek skládá ze syrového masa a syrového vejce, je potřeba, aby byly tyto ingredience čerstvé a v prvotřídní kvalitě.

Čerstvě naškrábaná svíčková je drahá a vysoce kvalitní, ale také něco stojí. Navíc maso musí pocházet od prověřených dodavatelů. Kromě toho je jídlo v restauracích obecně dražší například kvůli tomu, že se musí platit servis, obsluha, živá hudba, nájem, energie, personál, ale také atmosféra nebo třeba samotná prezentace pokrmů.
A samotná prezentace tataráku někdy připomíná doslova show. Dostanete ho buď předem namíchaný, nebo na prkénku s mističkami plnými různého koření a omáček. Kečup, worcesterová omáčka, hořčice, chilli, cibulka, syrové vajíčko, sůl, pepř i červená paprika… k tomu topinky potírané česnekem. Někdy ještě okurka či kapari. A tak se stává pozvání na tatarák někdy opravdovým zážitkem, kdy s partnerem nebo skupinkou přátel sdílíme prkénko, mícháme maso a máme pocit, že se nám restaurace postarala o prvotřídní a luxusní zážitek.
V Lidlu za 40 Kč
Pokud ale nechcete utrácet za jeden pokrm v restauraci i přes tři sta korun, můžete si tatarák koupit třeba v Lidlu. Obchodní řetězec ho právě teď nabízí dokonce za zvýhodněnou cenu. Akce platí v rámci letáku od čtvrtka 18. září do neděle 21. září. Hovězí tatarák z českého strakatého skotu pořídíte za 89,90 Kč, a pokud máte Lidl Plus kartičku, zaplatíte s ní ještě o deset korun méně. Celkem vás tak vyjde na 79,90 korun. V balení jsou dva tatarské bifteky, zatímco v restauraci byste dostali jeden. Pokud to přepočteme, jeden biftek z Lidlu vyjde asi na čtyřicet korun. A to je poměrně bezkonkurenční.

Co je třeba mít na paměti
Přesné složení tataráku z Lidlu jsme nenašli, nicméně je potřeba mít na paměti, že se jedná o potravinu, kterou dále tepelně neopracováváme. Tataráky prodávané v obchodech často obsahují různá éčka, dusitanové solicí směsi, regulátory kyselosti nebo oleje, zatímco v restauracích se většinou připravují z čerstvého masa, které neleží dlouho v chladicím boxu. Právě díky různým konzervantům se ale může maso prodávat v obchodech, protože vydrží déle čerstvé. Často také na obalu nenajdeme napsáno, z jaké části hovězího je biftek vyroben.
Někdy také tataráky v supermarketech pořídíte už ochucené, pokud tak máte rádi rituál dochucování a chcete si tatarák namíchat třeba se svými hosty na zahrádce během grilovačky, vyberte ten, který si dochutíte sami. A pokud naopak neradi noříte prsty do syrového masa, vyberte už ten dochucený, který jenom vybalíte a podáváte s topinkami. Příprava nezabere ani deset minut. A na závěr musíme upozornit milovníky jak tatarského bifteku z restaurací, tak i toho ze supermarketů, že není vhodné, aby je konzumovaly těhotné ženy.