Takto si sami nevědomky můžete otrávit kávu. Kdo si nedá pozor, skončí v nemocnici
Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na celém světě, ať už ve své lahodně horké variantě, nebo jako letní osvěžení s kousky ledu. Kávu si mnoho domácností připravuje i několikrát denně. Nejjednodušší přípravou je využití kávovaru. Věděli jste ale, že právě ten vám může způsobit vážné zdravotní potíže a pobyt na kapačkách? Řekněme si, proč.
Prostředí kávovaru má ideální podmínky pro rozvoj bakterií a plísní. Jde o kombinaci vlhka, tepla a kávové hmoty.
Co se může stát kvůli špinavému kávovaru
Ráno vstanete, zapnete kávovar, který se nejdříve pročistí, nahřeje a pak už jen stačí nasypat kávu nebo vložit kapsly, zmáčknout tlačítko požadovaného typu a velikosti kávy a lahodný nápoj vám sám vytéká z trubiček moderního stroje. Zdá se to být jednoduché a vše se v podstatě udělá samo.
Zdání ale klame. To první čištění po zapnutí přístroje je jen krátkodobý program na oplach varné jednotky. Cílem je pouze odstranit zbytky kávy a oleje, které při přípravě vzniká. Nejde však o řádnou dezinfekci a hloubkové čištění. To znamená, že právě zde se mohou tvořit plísně, které se pomalu uvolňují do vašeho šálku.
Hrozí tak nákaza bakterií E.coli, salmonellou a dalšími onemocněními, včetně alergické reakce.

Jak vyčistit kávovar
Kávovar byste měli čistit ručně a pravidelně, nejlépe 1x týdně. Také je vhodné odvápňovat například 1x měsíčně. Mnoho kávovarů má rozebírací varnou jednotku (brew unit), kterou jde jednoduše vyjmout a dezinfikovat.
V drogeriích i prodejnách kávovarů seženete velké množství prostředků pro odvápnění a čištění kávovaru, od sypkých prášků až po tablety. Využít lze i domácí prostředky, jako je ocet nebo citronová šťáva s jedlou sodou. Vždy je ale nutné očištěné útroby řádně propláchnout, aby vaše káva nebyla kyselejší, než jak uvádí pražírna.
Co všechno čistit u kávovarů:
-
Spařovací jednotka (brew unit). U většiny kávovarů (např. Jura, De’Longhi, Siemens a další) ji lze vyjmout a manuálně vyčistit.
-
Zásobník na vodu. Může být živnou půdou pro plísně a vodní kámen. Před každým použitím minimálně nádobku propláchněte a dolijte čistou vodu.
-
Zásobník na zrnka a ocelový mlýnek. Oleje z kávy zůstávají na stěnách a v mlýnku, takže káva může žluknout.
-
Odpadní nádoba a tácek. Jde o část kávovaru, kde se nejčastěji tvoří plíseň. Uchovává se tam totiž vlhký kávový odpad, který se navíc občas nahřeje. Nádobku nestačí jen vyklopit do koše. Vhodné je ji také propláchnout a očistit do sucha.
-
Mléčné cesty (u napěňovače). V tomto případě jde pro zdraví o nejkritičtější část. Zbytky mléka rychle zkysnou, zplesniví a vytvoří nebezpečné bakterie. Je to stejný princip, jako když si mléko necháte několik dní v šálku a pak ho vypijete. I přes automatický oplach mléčných cest doporučujeme vše čistit ručně po každém použití.

Zdravější a přirozenější příprava kávy
Využití kávovaru je pohodlné. Při zanedbání pravidelného čištění ale může dojít nejen ke zhoršení chuti kávy, ale také ke zdravotním potížím. Navíc se stejně při čištění nevyhnete důsledné práci a trávení nemalého množství času mezi kávovarem a dřezem.
Možná je tak příležitost se zamyslet nad tím, zda nevyužít rychlejší, chutnější a přirozenější přípravu kávy. Sice si nevyrobíte typicky italské espresso, ale i tyto přípravy umožní tvorbu celé řady oblíbených kávových nápojů.
- Moka konvička (nerezová konvice vhodná pro menší i větší množství chuťově silné kávy, kterou je možné využít na plynovém sporáku, ale existují i verze pro indukční desky).
- French press (příprava spíše většího množství čisté a na kofein bohaté kávy se stlačenou kávovou sedlinou).
- Filtrovaná káva (k filtrované kávě se používají speciální filtry například přes Clever Dripper a V60 Hario, ve kterých zůstane sedlina a káva je překapána do nádoby pod filtrem, čímž vzniká nejčistší a nejchutnější varianta kávy).

A je libo cappuccino nebo latté? To nemusí být žádný problém. Existují malé ruční šlehače, díky kterým vyšleháte horké mléko do příjemné pěny bez bublinek. Díky tomu překvapíte mnoho hostů i bez využití kávovaru. Vhodný je pro přípravu například klasický plecháček, ve kterém se mléko ohřeje a zároveň i vyšlehá. Do mléka lze přilít i pár kapek sirupu do kávy s různou příchutí (vanilka, ořech, karamel, aj.).