Prozradili, odkud pochází maso prodávané v Kauflandu. Mnoho lidí bude překvapeno a nákup si lépe promyslí
Maso tvoří neodmyslitelnou součást české kuchyně a jídelníčku mnoha rodin. V tradičních pokrmech, jako je svíčková, vepřo knedlo zelo nebo guláš, hraje hlavní roli a ani v každodenních obědech nebo večeřích na něj většina lidí nezapomíná. Při nákupu potravin proto maso patří k položkám, které Češi pravidelně vkládají do svých košíků, ať už jde o čerstvé plátky masa, mleté směsi nebo speciality.
Jedním z míst, kam lidé často vyrážejí na větší nákupy, je také Kaufland. Tento řetězec patří k oblíbeným místům pro nákup potravin i domácích potřeb. Kaufland na svých stránkách prozradil, odkud maso ve skutečnosti pochází a mnohé zákazníky tím možná překvapí.
Kaufland sází na vlastní značku masa
Kaufland v České republice provozuje svůj vlastní masozávod. Ten se nachází v Modleticích u Prahy a byl otevřen v roce 2020. Moderní závod je nejen ukázkou špičkové technologie a řemeslné zručnosti, ale zároveň klade velký důraz na šetrnost k životnímu prostředí.
Řezníci z modletického závodu, nazývaní K-Mistři od fochu, denně zpracují více než 100 tun čerstvých masných produktů. Každý kus masa projde rukama zkušených řezníků, kteří si dle Kauflandu zakládají na tradici, poctivosti a úctě k surovinám. Například vykostění masa je stále prováděno ručně zkušenými řezníky, zatímco uzení probíhá na bukovém dřevě bez použití zvýrazňovačů chuti.

Moderní technologie šetří životní prostředí
Jedním z hlavních pilířů provozu v Modleticích je šetrnost k přírodě. Při výrobě se využívají nejmodernější technologie, které minimalizují dopad na životní prostředí. Speciální zařízení například čistí vzduch a vodu, nové plynové kotle zvyšují efektivitu vytváření tepla a unikátní technologie dvojího čištění odpadních vod výrazně snižuje zátěž na okolní prostředí.
Díky těmto opatřením má závod nejen moderní výrobní kapacity, ale zároveň splňuje nejpřísnější hygienické i ekologické standardy. Významnou roli hraje také zařízení na odlučování pachů a malých částic z udírenských komor, což pomáhá snižovat emise z provozu.
Více než 110 výrobků
Další prioritou závodu v Modleticích je minimalizace odpadu. Veškerý vyprodukovaný odpad je dále zpracováván a využíván. Na kvalitu vyráběných produktů dohlížejí pracovníci v moderních laboratořích, kteří provádějí každodenní kontroly. Výroba je zároveň řízena podle aktuální poptávky, což znamená, že suroviny jsou objednávány tak, aby se co nejvíc masa efektivně využilo a nezůstávaly nevyužité zbytky.
Kaufland před lety představil svou vlastní privátní značku K-Mistři od fochu z Modletic. Pod touto značkou je dnes v nabídce více než 110 druhů masa a masných výrobků, přičemž sortiment je průběžně přizpůsobován ročním obdobím a aktuální poptávce.
Maso z Modletic boduje v testech kvality
Výrobky z modletického masozávodu již získaly řadu prestižních ocenění. Například v roce 2021 zabodovalo mleté hovězí maso značky K-Mistři od fochu v testu spotřebitelského měsíčníku dTest, kde vyniklo nejen v obsahu masa, ale i v dalších parametrech jako je mikrobiologická čistota, barva a vůně.
Další ocenění získaly produkty jako Oravská slanina, Moravská krkovice, Uzená slanina bez kůže, Moravské uzené nebo Řeznická sekaná. Tyto výrobky si odnesly například titul Česká chuťovka nebo byly oceněny v soutěži Volba spotřebitelů.
V závodu se učí i studenti
Kaufland se v rámci svého programu zaměřuje i na podporu budoucích generací řezníků. Studenti oboru Řezník-uzenář mají možnost vykonávat praxi přímo v moderním závodě v Modleticích. Pod vedením zkušených mistrů se učí nejen tradičním postupům, ale také práci s nejmodernějšími technologiemi. Studenti, kteří dosahují dobrých výsledků, dostávají za svou práci odměny a ti nejúspěšnější mají možnost získat po ukončení školy trvalé zaměstnání v Kauflandu.