Oloupejte vařené vejce kouzelnickým trikem. Skořápka z něj spadne, aniž byste se ho dotkli
Vařená vejce jsou chutnou a zdravou pochoutkou, kterou můžete dát jen tak na chleba, připravit z nich pomazánku nebo přidat do salátu. Ten tak získá dostatek bílkovin a dalších cenných látek. Loupání vajec ale všeobecně není příliš oblíbenou činností. Poradíme vám, jak je oloupat během vteřiny a zcela bez námahy.
Ruku na srdce, kolikrát už jste si neuvařili vejce jen proto, že se vám nechtělo absolvovat celý ten proces nekonečného loupání, při kterém navíc vznikne neskutečný nepořádek? Nejspíš několikrát. Na následujících řádcích vám představíme trik, díky kterému už tento problém nebudete nikdy muset řešit. Lidé na sociálních sítích ho zbožňují a nadšeně jej mezi sebou šíří dál.

Jak oloupat vejce rychle a bez námahy? Je to snadné
Loupání vajec ze skořápky patří mezi nejméně oblíbené činnosti. Je to pravděpodobně dáno tím, že to někdy zkrátka jde bezproblémově a někdy to naopak nejde vůbec. Možná si tedy kladete otázku, jestli je vůbec reálné zajistit, abyste si mohli vajíčko vždy oloupat bez jakékoli námahy. Ano, je! Budete se smát, jak snadné to je.
Nejdříve si uvařte vejce natvrdo. Ideální je v tomto případě asi 10 až 12 minut vaření. A teď to kouzlo, ve kterém spočívá celé tajemství snadného loupání: vejce ihned po uvaření dejte do ledové vody, aby se oddělil bílek od skořápky. Jakmile se ujistíte, že jsou vejce studená, naplňte zavařovací sklenici vodou asi z jedné třetiny a vložte jedno, případně více vajec. Sklenici uzavřete a několikrát s ní zatřeste. Díky tomuto postupu se skořápka rozbije, dostane se pod ni voda a následné oddělení od vajíčka už pak jde velmi snadno. Vy pak vejce už nemusíte loupat vůbec a jen hodíte skořápky do koše, případně je od vajíčka oddělíte velmi snadno.
Proč je nutné vejce před loupáním zchladit
Kdybyste krok s ochlazením vajec přeskočili, nikdy byste nedosáhli dobrého výsledku. Zchlazení vajec je důležité, protože se tímto způsobem vnitřek vajíčka nepatrně smrskne, což oddělí skořápku od bílku. A právě to vám maximálně usnadní loupání – dost možná natolik, že ani nebudete muset nic loupat. Nenechávejte vejce zchladnout na vzduchu, tento způsob totiž bohužel nefunguje a loupání ještě více zhoršuje. Právě to bývá častým důvodem, proč se vejce při loupání někdy nehezky zdeformuje.
Další triky pro rychlé loupání vajec
Možná se vám trik s ledovou vodou z nějakého důvodu nelíbí, to ale vůbec nevadí. Existují totiž i další, které vám mohou významně ulehčit loupání vajec. Patří mezi ně například tyto:
Přidání octa a soli do vody při vaření
Nalít trochu octa a přisypat trochu soli do vody vás mnoho úsilí stát nebude, ale může zajistit snadné loupání. Sůl zvyšuje bod varu a ocet pomáhá změnit pH skořápky a tím pádem ji zjemnit.

Rolování vajíčka
Jelikož je hlavním cílem oddělit vajíčko od skořápky, můžete to zkusit i pouhým rolováním vajíčka v dlaních nebo na nějakém povrchu. Ideální je vejce předtím zchladit, jinak byste museli počkat, až zchladne, abyste se nepopálili – to už by ale mohla skořápka s vejcem spojit.
Vaření vajec v páře
Nabízí se i možnost, která se někomu bude možná jevit jako příliš náročná. Jde o vaření vajec v páře. Ani v tomto případě ale nezapomeňte vejce po uvaření okamžitě ochladit v co možná nejstudenější vodě.
Jak můžete vidět, ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob loupání vajec, je důležité je dát vejce po uvaření do ledové vody, která je v tomto případě klíčem k úspěchu. Pak už můžete vyzkoušet jakýkoliv ze zmíněných triků.