Odborník prozradil, jak poznat kvalitní českou jahodu na první pohled. Nenaleťte trikům supermarketů
Jahody patří mezi Čechy k těm nejoblíbenějším druhům ovoce. Bohužel ale právě u nich je poměrně snadné udělat chybu a zakoupit takové, které jsou prakticky bez chuti. Ty šťavnaté a sladké lze přitom poznat takřka okamžitě.
Sezóna jahod konečně začala, a tak se v supermarketech opět začaly objevovat vaničky s tímto ovocem, které pochází z České republiky. To ovšem v žádném případě neznamená, že by všechny jahody, které v současné době v obchodech zakoupíte, byly vypěstovány v naší vlasti. Stále mezi nimi najdete dost kusů, jež byly pěstovány například ve Španělsku či třeba Africe.
A právě ty se svou chutí a vůní těm českým zdaleka nemohou rovnat. Zákazníci pak bývají dost zklamaní, neboť dovezené ovoce z jiných států je často málo sladké a leckdy takřka úplně bez chuti. Jak ale rozpoznat, odkud jahody pocházejí? Zjistit to můžete i bez toho, aniž byste si na balení přečetli jejich původ.
Pozor na barvu i velikost
Nenaletět trikům supermarketů je naprosto jednoduché. Podle odborníků je důležité se v první řadě podívat na barvu jahod. Ty pocházející z českých farem nejsou křiklavě červené. Zároveň má každá jahoda ve vaničce trochu jiný odstín. Naopak plody dovezené ze zahraničí bývají leckdy až nepřirozeně rudé a všechny kusy v balení jsou svou barvou prakticky totožné.
Důležitá je i jejich velikost. Málokdy se u českých jahod stane, že jsou obrovské. Spíše bývají menší. Ty zahraniční, zejména pocházející z Afriky, jsou pro změnu často až nepřirozeně velké.
V neposlední řadě by se zákazník měl zaměřit i na to, zda se na ovoci nevyskytují otlučeniny, oděrky anebo tmavá místa. Jahody jsou totiž velmi křehké a právě při cestách z různých dálek prakticky vždy utrpí nějakou újmu.
Aby toho nebylo málo, v drtivé většině případů jsou ošetřeny nějakým konzervačním postřikem, aby cestu ze zahraničí přežily bez toho, aniž by začaly plesnivět. Postřiky ovšem mění chuť jahod i jejich vůni.

Jak skladovat jahody
Ovoce ošetřené konzervačními látkami pak rovněž pochopitelně mnohem déle vydrží čerstvé i po zakoupení a následném uchování v chladničce. České plody se naopak rychle kazí a je proto potřeba je velmi rychle spotřebovat. Nezřídka se může stát, že si zákazník zakoupí české jahody, uloží je do chladničky a už druhý den si začne všímat, že začínají hnít. To přitom ale nemusí být vůbec tím, že jsou jahody staré. Na vině je pravděpodobně nesprávný způsob skladování.
Jakmile si ovoce donesete z obchodu, omyjte je a uložte do uzavíratelné nádoby vystlané papírovou utěrkou. V chladničce jej pak dejte do spodního šuplíku, v němž je menší vlhkost. Je třeba počítat s tím, že jahody zkrátka podléhají rychlé zkáze a nikdy nevydrží nijak dlouhou dobu. Takto uskladněné však budou čerstvé minimálně 3 dny.
Jestliže víte, že je nestihnete zkonzumovat během oněch 3 dnů, uložte jahody do mrazáku. Nejdříve je položte vedle sebe na nějaký tác a dejte zamrazit. Až poté je přesypte do plastového sáčku se zipem a znovu dejte do mrazáku. Díky tomu se jahody nijak neslepí a bude mnohem snadnější s nimi manipulovat.

Sladká dobrota vždy po ruce
Jahody lze uskladnit i jinak. Ideálně z nich vykouzlete sladkou pochoutku, kterou budete mít vždy na dosah a která vydrží klidně i více než 6 měsíců. Řeč je pochopitelně o jahodové dřeni. Jahody omyjte, zbavte stopek a ve větší míse je důkladně rozmačkejte vidličkou. Pak do nich vmíchejte klasický cukr smíchaný s vanilkovým cukrem podle chuti.
Hotovou směs nalijte do mrazuvzdorných nádob, případně do tvořítek na nanuky. Skvěle v tomto případě ale poslouží i prázdné kelímky od jogurtů. Pak už jen dřeň uložte do mrazáku a máte hotovo.